14-åring ble arrestert etter å ha laget en digital klokke
(Bilde: The Dallas Morning News (skjermdump))

14-åring ble arrestert etter å ha laget en digital klokke

Nå har han blitt invitert til Det Hvite Hus.

Historien om den amerikanske gutten Ahmed Mohamed har spredd seg som en farsott over verden, og nådd helt til Det Hvite Hus.

Det hele begynte da 14-åringen, som nylig har gått i gang med sitt første år på MacArthur High School i Texas, fikk lyst til å imponere en av lærerne sine.

Laget digital klokke

Mohamed er nemlig svært interessert i elektronikk, og har blant annet konstruert egne radioer og høyttalere. Søndag brukte han noen timer på å lage en fungerende digital klokke, og tok den med for å vise ingeniør-læreren sin.

Det skulle han definitivt ikke ha gjort, skriver The Dallas Morning News.

Ingeniør-læreren likte klokken, men anbefalte Mohamed å ikke vise den til noen andre ved skolen. Problemet var bare at alarmen på klokken begynte å pipe i en time, og en annen lærer krevde å se hva det var som lagde lyd.

– Den ser ut som en bombe, sa hun da hun fikk se klokken.

Hun tok den med seg, og noen timer senere dukket rektoren ved skolen opp for å hente Mohamed. Han ble så tatt med til et rom med fem politibetjenter, som lurte på om han hadde prøvd å lage en bombe.

Mohamed forteller om det som skjedde.

Arresterte gutten på skolen

Etter en lengre samtale satte de på ham håndjern, og ledet ham bort fra skoleområdet. De tok ham med til en ungdomsinstitusjon der han ble tatt bilde av, måtte gi fingeravtrykk og satt i nye avhør.

Så ble han utestengt fra skolen i tre dager, og risikerte å bli anmeldt for å ha laget en falsk bombe.

– Jeg synes virkelig ikke det er rettferdig, fordi jeg tok med noe som ikke var en trussel mot noen. Jeg bare viste noe til lærerne mine, og så blir jeg arrestert senere samme dag, sier han til NBC.

Historien nådde Det Hvite Hus

Ahmed er ikke den eneste som synes det som skjedde var urettferdig. Historien hans ble spredd på sosiale medier, og det tok ikke lang tid før den havnet i både nasjonale og internasjonale medier. Så tok det helt av:

– Kul klokke, Ahmed. Vil du ta den med til Det Hvite Hus? Vi bør inspirere flere unge som deg til å like vitenskap. Det er dette som gjør Amerika stort, sa selveste President Obama på Twitter.

Dermed kan vi nok trygt si at en ganske kjedelig situasjon har snudd seg til å bli noe ganske annet for den unge ingeniørspiren, som også har fått støttemeldinger fra folk som presidentkandidat Hillary Clinton og Facebook-sjef Mark Zuckerberg.

NASA, som utvilsomt la merke til at Mohamed hadde på seg en T-skjorte med NASA-logo på da han ble arrestert, har også invitert gutten til et besøk.

Selv sier gutten at han er utrolig takknemlig for all den positive oppmerksomheten han har fått, og at han aldri hadde trodd historien hans kom til å nå så langt.

Blir ikke anmeldt

I ettertid har også politiet holdt en pressekonferanse om saken, og bekreftet at Mohamed ikke vil bli siktet:

– Vi har ingen beviser som støtter opp om at det var noen intensjon om å skape frykt eller få folk til å engste seg, sa politisjef i Irving, Larry Boyd ifølge The Washington Post.

Tidligere sa en talsmann for det lokale politiet til Dallas Morning News at gutten ikke var særlig samarbeidsvillig, og at mye av informasjonen om klokken har blitt gitt dem i ettertid, av Mohamed og familien hans.

Skolen mener på sin side at de ikke har gjort noe galt, og at dekningen av saken har vært svært ubalansert. De sier ifølge The Washington Post at de vil fortsette å gjøre alt de kan for å sikre elevene og lærernes trygghet.

Det skal ikke så mye til for å bli arrestert i USA
Mann (40) kledde seg ut som en Imperial Stormtrooper, og gikk på byen »

(Kilde: The Washington Post)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen