12 000 tonn småelektronikk rett i søpla

Ødelagte mobiltelefoner kan skade miljøet. (Foto: Istockphoto)
Ødelagte mobiltelefoner kan skade miljøet. (Foto: Istockphoto)

Hvert eneste år kaster nordmenn store mengder småelektronikk rett i søpla i stedet for å levere det inn til forhandlere eller returstasjoner.

Ifølge Elretur, som er ansvarlig for innsamlingen av EE-anfall i Norge, kaster hver husholdning 5,5 kilo småelektronikk rett i søpla hvert år. Dette inkluderer for eksempel mobiltelefoner, ledninger, ladere, elektroniske leker, lommelykter og kjøleskap. Til sammen utgjør alt dette 12 000 tonn.

– Når forbrukere kaster elektronikken rett i søpla under vasken, har ikke vi mulighet til å miljøsanere EE-avfallet, hvilket igjen fører til at miljøgifter slippes ut i naturen, og i siste ende skader oss selv, sier administrerende direktør i Elretur, Stig Ervik, i en pressemelding.

Han mener det er urovekkende at mange kjøper økologisk mat til barna og trener flere ganger i uka på grunn av helsefordelene, samtidig som vi kaster miljøgifter rett i søpla.

Det er ikke bare naturen, men også dyrene, som blir skadelidende vår skjødesløse omgang med elektronisk avfall.

Skader dyrene

–Noen av miljøgiftene vi fjerner fra EE-avfall, er de samme som fører til at blant annet fjellreven, isbjørnen og en mengde særlig polare fuglearter sliter med å reprodusere seg. Kvikksølv, bly, PCB og bromerte flammehemmere finnes i EE-avfallet vi samler inn, og betydningen av å fjerne disse miljøgiftene fra kretsløpet er utrolig viktig. Det er nemlig ikke slik at det kun er klimaforandringene som truer dyrelivet på Svalbard, miljøgifter gjør også sitt, sier Ervik.

Har du småelektronisk avfall du gjerne vil bli kvitt, kan du ta dette med til nærmeste forhandler av småelektronikk. Enhver butikk som selger slike produkter, er nemlig også pliktig til å ta imot elektronisk avfall og oppbevare det til Elretur kommer og henter det.

(Kilder: Elretur)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen