11 rimelige webkameraer

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Dagens testkandidater
(Bilde: Chris Erlbeck/Montasje Hardware.no)

V har samlet elleve webkameraer fra seks ulike produsenter til dyst. Og en ting er sikkert - utviklingen går fremover. Det er lenge siden webkameraer var enkle og dunkle bildesystemer. Utviklingen de siste årene har brakt oss mye kraftigere billedbrikker og bedre oppløsning.

Vi skal som vanlig se litt på tekniske spesifikasjoner, installasjon og medfølgende programvare, samt ikke minst praktisk bruk. Alle kameraene er testet både på en bærbar og en stasjonær maskin.

Alle kameraene har ikke uventet sine sterke og svake sider. Noen er svært velegnet for bruk med bærbare maskiner, noen passer helt klart best for stasjonære og noen av dem kan brukes til begge typer maskiner.

Takk til Microsoft, Lenovo, Philips, Creative, Logitech og Linksys som lånte oss kameraer til testen.

Microsoft NX-6000 og VX-7000

Disse to modellene fra Microsoft kjører vi sammen, da de har identiske tekniske spesifikasjoner. Det som skiller dem er at NX-6000 er beregnet for bærbare. VX-7000 har en litt annen festeanordning for kameraet og en betraktelig lengre USB-kabel. Dermed passer den også bedre til stasjonære datamaskiner.


Tekniske data:

 • Oppløsning video: 2,0 megapiksler
 • Oppløsning på stillbilder: 7,6 megapiksler (interpolert)
 • 3x digital zoom
 • Vidvinkellinse med 71º visning
 • Automatisk ansiktssporing
 • Mikrofon med innebygget støyreduksjon
 • Live Call-tast, viser hvem av dine kontakter som er online, og kan starte direkte konversasjon

Programvare / Installasjon

Hadde det ikke vært for at NX-6000 fikk problemer under installasjonen på den stasjonære maskinen, ville installasjonsprosessen for begge disse kameraene vært testens beste. Begge installeres kjapt og greit. De krever heller ikke omstart av maskinen for å fungere. Inn med CD-en, installer program og drivere, plugg inn kameraet og alt fungerer knirkefritt.

Det medfølgende kameraprogrammet fungerer helt greit. Det følger med et dashboard-program hvor du kan legge effekter på bildene. I dette programmet kan du også justere innstillingene for ansiktssporing og zoom-nivået.


Innstilling av oppløsningen er også en enkel sak.


Som man kan se kan man velge om oppløsningen på stillbilder skal være lik videooppløsningen eller 7,6 megapiksler (interpolert).

Design / I bruk

Som man ser av bildene ovenfor har begge kameraene et ganske spesielt design, som man enten liker eller misliker. NX-6000 er helt klart konstruert for å brukes på en bærbar PC. USB-kabelen er bare omlag 60 centimeter lang og skal man bruke det på en stasjonær må man til med skjøtekabel.

Det har også en fiks funksjonalitet, linsen skyves inn i kamerahuset når man ikke bruker det, en finesse som helt klart vil beskytte linseglasset under transport. I tillegg følger det med en liten veske (egentlig en boks) som man kan plassere kameraet i under transport – fikst og praktisk.

VX-7000 er et bedre valg for den stasjonære, det har en dobbelt så lang USB-kabel og en ganske grei festeanordning. Her skulle vi gjerne sett et fjærbelastet klipsfeste slik at den satt skikkelig godt fast på LCD-skjermen, men det fungerer rimelig greit.

Begge kameraer skal være optimalisert for Live Messenger og den praktiske bruken viser at de fungerer meget godt. Stillbildefunksjonen er også god.


Dette bildet er tatt med 3200 x 2400 piksler - Klikk for større bilde

Dette bildet er tatt med 1024 x 768 piksler under videoopptak - Klikk for større bilde

Konklusjon

Vi ser bort fra problemene med NX-6000 under den ene installasjonen (den skyldes trolig en lokal konflikt), og synes dermed at begge kameraene har vært en fornøyelse å bruke. De har en suverent enkel installasjon, helt ok programvare, stabile drivere og høy oppløsning.

Lenovo USB WebCamera

Lenovo er bedre kjent for sine bærbare enn for sitt periferiutstyr, så det blir spennende å se hva de kan by på. Kameraet har et nokså spesielt design, med en kryssfot som virker ekstremt tynn.

I det hele tatt appellerer ikke dette kameraet like mye til undertegnedes smak som de to foregående. Kameraet virker billig. Hele huset er i plast (som også virker veldig lett og tynn) og foten virker også nokså skrøpelig. Men la oss prøve det i praksis før vi avsier noen dom.

Tekniske data:

 • Oppløsning 1,3 MP
 • Videofilming inntil 640 x 480
 • 2 mikrofoner med støyreduksjon
 • Ekko-kansellering
 • Automatisk ansiktssporing

Programvare / Installasjon

Installasjonen av kameraet forløp helt greit. Men dette er også et av de kameraene som krever to omstarter av PC-en. I 2007 burde dette være unødvendig.

Programvaren som medfølger er et helt enkelt styringsprogram som minner litt om Creatives WebCam Control fra 7-8 år tilbake. Du har mulighet til å ta bilder og video, samt noen grunnleggende innstillinger som lysstyrke, kontrast, metning, gamma, skarphet, oppløsning, ekko-kansellering (kun for XP) samt mikrofonjustering. Du kan velge videoopptak som enten mpg eller avi.Design / I bruk

Når det kommer til design har nok Lenovo mye å lære av de mer kjente merkene på markedet. Kameraet virker som sagt billig med et umiskjennelig plastpreg. Foten virker tynn og lite solid.

Lenovo skal allikevel ha et pluss i margen for at de sender med en kameraveske. Som Microsoft NX-6000 har også dette et linsedeksel, hvor kameraet skyves sammen eller dras ut for å avdekke linsen.

Kameraet er helt klart beregnet på å festes på en bærbar PC eller alternativt en flatskjerm. Den nevnte foten fungerer greit så lenge den kan klemmes over skjermkanten. Men dersom man fortsatt har CRT-skjerm bør man holde seg unna dette kameraet. Kameraet er ekstremt lett og har også lett for å bli dratt ut av posisjon av USB-kabelen. Iallfall når kameraet er nytt vil kabelen være ganske stiv og dette er nok til at det er problematisk å få kameraet til å holde seg på plass oppå en CRT-skjerm.

Kamerahuset er festet til foten med et kuleledd. Dette gjør at man kan få til en viss grad av tilt og samtidig kan det roteres 360º, som gjør at man faktisk kan filme ting som forgår hele synsfeltet rundt. Det kan også nevnes at ekko-kanselleringen, som faktisk gir litt bedre lyd, ikke fungerer under Vista. Ellers er kameraet svært tregt i bruk, blant annet ved skifte fra bilde til video er responsen svært treg.


Dette bildet er tatt med 2400 x 1800 piksler (interpolert) - Klikk for større bilde

Dette bildet er tatt med 640 x 480 piksler under videoopptak - Klikk for større bilde

Konklusjon

Litt tungvinn installasjonsprosedyre, selve kameraet virker billig, men fungerer allikevel greit så lenge man ikke skal plassere det på toppen av en CRT. Treg og litt gammelmodig programvare ofte med nokså treg respons. Lav oppløsning sammenlignet med en del andre i denne testen.

Philips SPC900NC


Kameraet ser helt greit ut. Det er lett gjenkjennelig som et Philips-kamera av utseende. SPC900NC har en oppløsning på 1,3MP (1280 x 960), mens videooppløsningen er 640 x 480. Foten her er litt enklere enn på de tidligere modellene, noe som tydeligvis er gjort for at det skal kunne festes på skjermen fremfor å stå på bordet (eventuelt oppå en CRT-skjerm).

Tekniske data:

 • Oppløsning 1,3 MP
 • Video med inntil 90 bilder i sekundet
 • 8x digital zoom
 • Glasslinse
 • Automatisk ansiktssporing

Programvare / Installasjon

Installasjonen gikk greit. Som på alle de andre kameraene skal programvaren installeres først. Hos Philips klarer det seg med en omstart av maskina. Man kan faktisk velge å vente med omstarten og kameraet fungerer, men hvor lurt dette er kan sikkert diskuteres.

Som tidligere hos Philips heter den medfølgende programvaren Vlounge. Vlounge gjør det enkelt å ta bilder og ta opp film. Programvaren har en del ulike muligheter som er verdt å nevne, blant annet kan man sende video direkte ut på nettet. Man har også mulighet for sende bildene via e-post, men ikke opplasting via FTP.


Som man kan se her er høyeste oppløsning på bilder 800 x 600 mens video er 640 x 480, en ganske tradisjonell oppløsning.


Under ”Communicate” kan man koble seg direkte til et lynmeldingssystem. Dette fungerer ganske likt hos en del av kameraene i testen. Tilsvarende funksjoner finnes også hos Microsoft, Creative og Logitech.

Design / I bruk

Designen er lett gjenkjennelig for dem som har hatt Philips-kamera tidligere. Som man kan se av bildet ovenfor er foten endret, slik at man nå lett kan plassere kameraet på alle typer skjermer. Likevel kan man oppleve problemer med at kabelen kan trekke kameraet ut av stilling på en CRT-skjerm. Dette er allikevel et mindre problem enn hos Lenovo, da dette kameraet er tyngre.

Kameraet har manuell fokus og gir akseptable bilder. Ved videoopptak gir kameraet overraskende gode opptak og zoom-funksjonen fungerer godt under opptak. En negativ faktor med dette kameraet er begrenset opptaksvinkel. Du kan bevege linsehodet opp og ned i kamerahuset, men sideveis har du ingen bevegelse i det hele tatt, dersom du da ikke velger å snu på hele kameraet. Dette fungerer til nød om du har det på toppen av en vanlig skjerm, men festet til en flatskjerm eller på en bærbar PC er ikke dette noen særlig god løsning. Dette må det bli trekk for.


Dette bildet er tatt med 1280 x 960 piksler - Klikk for større bilde

Dette bildet er tatt med 640 x 480 piksler under videoopptak - Klikk for større bilde

Konklusjon

Kameraet har god fargegjengivelse og en helt ok design. For enkel bruk med MSN og andre chat-klienter fungerer SPC900NC utmerket. Programmerbart opptak savnes, men kan muligens løses ved hjelp av tredjepartsprogram.

Creative Live!Cam Optia

Live!Cam Optia er et designmessig vakkert kamera. Alle kameradelene er laget i hvit plast, mens foten og en del annet er laget i glassklar akryl, med godt avrundede kanter. Foten er virkelig både elegant og funksjonell. Den har en vinklet front og et fjærbelastet klips bak som man bretter ned. Den kan tilpasses det meste av flatskjermer og bærbare og sitter skikkelig godt.

En ting som derimot trekker ned en del er at kameraet ikke har innebygget mikrofon. Creative sender med en ørepropp med mikrofon i pakken, men i dag er dette en dårlig løsning. Det følger også med en kameraveske. Kameraet har et blått statuslys i venstre kant mellom kameraet og foten, som lyser når kameraet er aktivt.

Tekniske data

 • Maks videooppløsning 640x480
 • Maks bildeoppløsning 1280x960 (interpolert)
 • Glasslinse
 • Smart Face Tracking

Programvare / Installasjon

Under installasjonen hadde vi visse problemer. Om dette skyldes maskinen eller driverne er vanskelig å si, men det samme problemet oppsto både på den stasjonære og den bærbare.

Helt på slutten av installasjonen, da kameraet skulle kobles til, fikk vi en melding om at driverne hadde problemer med å koble til kameraet. Vi måtte ta en Ctrl-Alt-Delete og tvangsavslutte installasjonen. Etter det fungerte alt greit.


Dette er Live!Cam Center, hvor de fleste justeringer gjøres. Som man ser kan man også stille inn en selvutløser både ved bilde og videoopptak. En fiks gimmick som gjør at man selv kan være med i de fleste situasjonene.

"Motion detection" inneholder valgene for bevegelsesdeteksjon. På "Remote monitoring" kan man justere valgene for web-løsning. Dette gjør at man kan generere en webside hvor det lastes opp bilder tatt med forhåndsbestemte intervaller. Dette skjer over FTP-protokollen. "Time lapse video" er ganske enkelt innstillinger for videoopptak over en gitt tidsperiode. Dette gjør at man kan sette opp kameraet til å ta intervallbilder over en lang periode og så spille det av som en wmv-video. Det kan gi ganske morsomme effekter.


Under Settings fortar man de fleste grunnleggende innstillingene.

Design / I bruk

Som nevnt ovenfor er foten meget god, og om man har en CRT-skjerm kan man ha den stående oppå skjermen med det fjærbelastede klipset liggende flatt i utgangsstilling. Det er gummistriper under kameraet, noe som hjelper til med å holde det på plass. Du har 270º høydejustering, dvs. at du kan filme det som forgår bak skjermen også – i alle fall til en viss grad. Du har også en 15º horisontal justering, slik at du kan kompensere om du ikke sitter rett foran skjermen.

Kameraet fungerer greit, det meste skjer i Live!Cam-senteret, stillbilder i jpeg og bmp i 640 x 480 oppløsning. For bildetaking kan dette økes 1280 x 960, men er da interpolert, så kvaliteten er ikke av de beste. Videoopptak kan gjøres som wmv eller avi i oppløsning inntil 640 x 480.

Creative har også inkludert muligheten til å ta opp overvåkningsvideo. Man kan stille inn kameraet til å registrere bevegelse og eventuelt starte opptak. Her kan man stille inn følsomhet og tid, i tillegg til at man kan velge å få en e-post med et stillbilde av hva kameraet filmet.

Man får brukbare bilder med høyeste oppløsning, selv om den er interpolert.


Dette bildet er tatt med 1280 x 960 piksler - Klikk for større bilde

Dette bildet er tatt med 640 x 480 piksler under videoopptak - Klikk for større bilde

Konklusjon

Creative Live! Cam gir oss litt problemer. Det er et pent kamera designmessig, det fungerer rimelig bra under dårlige lysforhold og har en fargebalanse over gjennomsnittet. Det som trekker ned er mangelen på innebygget mikrofon samt oppløsningen, som ikke er helt på høyde i dag. Konklusjonen må bli at det er et rimelig greit kamera, men om det er verdt prisen må bli opp til den enkelte å avgjøre.

Creative Live!Cam Optia AF

Creative Live!Cam Optia AF må vel kunne betegnes som arvtageren eller oppfølgeren til Optia. Forskjellene er ganske vesentlige. Optia AF har fått 2 MP oppløsning, to innebygde mikrofoner samt autofokus. Selve kamerahuset er svart nå, i motsetning til forgjengeren som var hvit. Ellers er de ganske identiske av utseende.

Tekniske data

 • Oppløsning 2MP
 • Maks videooppløsning 1600 x 1200
 • Maks bildeoppløsning 1600 x 1200
 • Glasslinse
 • Ansiktssporing
 • Autofokus

Design / I bruk

Som nevnt er designet veldig likt forgjengeren Optia. Noen vil kanskje synes at den svarte fargen på Optia AF er en forbedring. Festeanordningen på foten virket litt slapp på dette kameraet, slik at det på undertegnedes bærbare ikke satt helt godt. Som på Optia må det stå løst oppå skjermen om du har en CRT-skjerm. Dette fungerer rimelig greit, men om man dreier på skjermen for å vise frem ting vil nok en runde med dobbeltsidig tape være en fordel.

Autofokusen har en tendens til å slå inn i tide og utide. Vi vil derfor anbefale at du går inn på innstillingene og justerer både følsomhet og område for autofokusen før du tar det i bruk for fullt. Ellers vil dette fort bli plagsomt.


Om du ikke blir fornøyd med dette kan du slå av autofokusen helt, og heller justere den manuelt fra programvaren ved behov. Det følger med en del morsomme videoeffekter, men hvor morsomme disse er i lengden er ikke godt å si, det blir litt smak og behag.

Programvaren har en fiks funksjon som gjør at bildet alltid står riktig vei. Det vil si at du kan snurre kameraet helt rundt for å filme noe bak skjermen og bildet vil automatisk bli snudd riktig vei.


Dette bildet er tatt med 3200 x 2400 piksler - Klikk for større bilde

Dette bildet er tatt med 640 x 480 piksler under videoopptak - Klikk for større bilde

Programvare / Installasjon

Installasjonen fungerer greit, her fikk vi ikke de samme problemene som med den første Optia-en. Det er en omfattende pakke som skal installeres, så man må nok påregne litt tid til dette.

Det kan også nevnes at om man har hatt Creative-kamera inne på PC-en tidligere må du selv sørge for å avinstallere alt før du begynner denne installasjonen, ellers vil du få problemer med den nye installasjonen. Andre produsenter som Logitech og Microsoft håndterer dette automatisk under en nyinstallasjon. Et lite trekk for dette.

Webkameraet kan forøvrig også installeres uten noe som helst av medfølgende drivere eller programmer i nyeste versjoner av XP eller Vista, men du går da glipp av justeringsmulighetene, som for eksempel autofokus. Den automatiske fokusen er ikke stabil på standardinnstillingene, og både følsomhet og område bør justeres.

Smart Face Tracking-funksjonen skal fungere slik at den automatisk skal følge ansiktsbevegelsene og holde ansiktet midt i bildet. Dessverre lager den en del problemer med lys og kontrast slik at bildet blir uklart. Noe som er vanlig på de fleste kameraer med denne funksjonen. Vi anbefaler at man slår av denne funksjonen.

Ellers følger det med mange tilleggsprogrammer. Du kan blant annet legge til en del morsomme videoeffekter, men hvor morsomme disse er i lengden er noe som gjenstår å se. En del av programmene har ellers lite med webkamera å gjøre. Det følger f.eks. med et kalenderprogram for å lage kalendere med egne bilder. Hvor matnyttig dette er kommer vel litt an på brukeren.

I all hovedsak er programvaren identisk med den som medfølger standard Optia-utgaven.

Live! Cam Console er den programbiten du bruker til å justere innstillingene. Det anbefales å gå inn her og justere innstillingen for autofokus før du begynner å bruke kameraet aktivt.

Konklusjon

Dette er også et kamera som gir et litt ambivalent inntrykk. Det følger med mye programvare og det tar bra stillbilder. Designmessig synes vi det er i den øvre enden av skalaen. Mikrofon og lyd fungerer også helt greit. Som webkamera er vi imidlertid ikke helt fornøyd med det.

Det største ankepunktet er egentlig autofokusen. Enkelte ganger fungerer den perfekt. Om man snur kameraet ut mot rommet (ikke for raskt) fokuserer den helt fint, samme når man snur det tilbake mot seg selv, men med enkelte unntak. Noen ganger virket det som om den låste seg og vi måtte inn og stille manuelt før den kom seg igjen. Enkelte ganger begynte den også å fokusere helt av seg selv uten noen påviselig grunn.

Creative Live!Cam Voice

Creative Live!Cam Voice har et elegant og spesielt utseende som bringer tanken inn på sci-fi. Kameraet har 1,3 MP oppløsning og en ekstrem vidvinkellinse i glass. Det virker som om Creative har designet kameraet ut ifra at man skal kunne se av utseendet at dette er et vidvinkelkamera.

Kameraet har to mikrofoner som sitter ute på hver sin side av kamerahuset. Kameraet er Skype-sertifisert og det følger med en omfattende programvarepakke samt hodetelefoner med mikrofon om man vil føre private samtaler.

Tekniske data:

 • Oppløsning 1,3 MP
 • Maks videooppløsning 1280 x 960 (interpolert)
 • Maks bildeoppløsning 5,0 MP (interpolert)
 • Vidvinkel glasslinse
 • Synsfelt 85º diagonalt
 • Ansiktssporing

Programvare / Installasjon

På dette kameraet fikk vi samme problemer under installasjon som med Creative Live! Cam Optia.Om dette skyldes maskina eller driverne er vanskelig å si, men det samme problemet oppsto både på den stasjonære og den bærbare, slik som på Optia. Helt på slutten av installasjonen, da kameraet skulle kobles til fikk vi denne meldingen. Nok en gang måtte vi ta en Ctrl-Alt-Delete og tvangsavslutte installasjonen. Kameraet var installert riktig, det virket bare som om installasjonsprogrammet ikke helt hadde fått det med seg.

Ellers fungerer kameraet helt greit og har den samme programvarepakken som de to andre Creative-kameraene. TimeLapse funksjonen er fortsatt like morsom, og en av de tingene vi setter pris på med webkameraer. Å lage en videosnutt ved å sette kameraet til å ta stillbilder med faste tidsintervaller og så spille dem av som film kan gi ganske morsomme resultater.

Design / I bruk

Kameraet har et elegant og moderne design i sort og sølv. Det har i likhet med de to Optia-kameraene en klemme som kan festes over en LCD-skjerm eller skjermen på en bærbar. Som for begge de to andre Creative-kameraene i testen kunne også klemmen her vært litt strammere. I alle fall på den bærbare virker det som det sitter ganske løst. I innfelt tilstand fungerer klemmen som en fot slik at kameraet kan stå oppå en CRT-skjerm eller i en hylle. Selve kamerahuset er festet på et kuleledd og kan dreies fritt.

Kameraet har en god vidvinkellinse, noe som etter denne testerens smak vil gi et mer tiltalende bilde enn de fleste andre webkameraer, da det fanger opp en del mer enn bare brukerens ansikt.


Dette bildet er tatt med 3200 x 2400 piksler - Klikk for større bilde

Dette bildet er tatt med 640 x 480 piksler under videoopptak - Klikk for større bilde

Bildet har ikke verdens beste kvalitet, men det viser i alle fall litt av hvor effektiv vidvinkellinsen er. Den har et meget bra synsfelt, og har man tenkt å bruke det som et overvåkingskamera ved å bruke Remote Monitoring-funksjonen så dekker det et ganske bra område.

Konklusjon

Creative Live! Voice er et pent designet kamera med brukbar optikk, en god vidvinkellinse, god bildehandling og gode farger. Som med mange andre kameraer blir raske bevegelser på video ganske slørete, og som med de andre Creative-kameraene er det slik at de forskjellige funksjonene åpnes i forskjellige vinduer. Her kunne vi ønsket meg litt mer integrasjon. Men alt i alt et greit kamera, som får pluss for vidvinkellinsen.

Logitech QuickCam Ultra Vision


Logitechs QuickCam UltraVision er et kamera med svært pent design og god tyngde. Det har en skikkelig glasslinse med stor glassflate som består av fem linser og en stor effektiv blenderåpning. Dette resulterer helt klart i bedre bilder.

Kamerafoten er en gummibelagt metallbøyle som kan klemmes fast på de fleste flatskjermer. Den kan legges flatt bakover for å ligge oppå en CRT-skjerm og tyngden i kameraet gjør at den vil ligge rimelig rolig. 

Kameraet har innebygget RightLight2-teknologi. Denne kompenserer for belysningsproblemer, den slår inn ved f.eks. lite lys, sterkt baklys / sidelys osv. I løpet av testperioden fungerte dette meget bra.

Tekniske data:

 • Oppløsning 1,3MP
 • Maks videooppløsning 960 x 720
 • Maks bildeoppløsning 1280 x 960 (2304 x 1728 - 4MP interpolert)
 • RightLight2 teknologi
 • Innebygget mikrofon
 • Fast fokus

Programvare / Installasjon

Installasjonen gjøres som vanlig uten at kameraet er tilkoblet, og er ganske omfattende. En ting som Logitech utmerker seg med er at når du starter installasjonen får du tilbud om å gå på nett og finne nyeste versjon av programvaren. Dette fungerer meget godt. Installasjonen krever en restart av maskina, men etter det er det bare å koble til kameraet og kjøre i gang.


Som tidligere nevnt er betjeningen av kameraet meget enkel, dette fordi programvaren – både QuickCam og QuickCapture har et svært enkelt og rent grensesnitt. Som man ser av bildet ovenfor er innstillingene både enkle å finne og lettforståelige. Kameraet fungerer godt med Messenger, Skype, Yahoo osv. Programinnstillingen lar deg velge meldingsprogram, e-post klient, lagringsplass med mer.


Innstillingene for RightLight2-funksjonen ligger også lett tilgjengelig. Her kan man velge å bruke standardinnstillinger som faktisk fungerer meget bra under de fleste forhold. Hvis man er pirkete kan man også manuelt justere følsomheten slik man ønsker.

QuickCapture har blant annet bevegelsessporing, det som skiller den fra de fleste andre varianter er at her kan man velge å legge inn tidsstempel på både stillbilder og video noe som kan være greit om man bruker det til en eller annen form for overvåkning.

UltraVision har også moroeffekter for video, noe som synes å ha blitt standard for de fleste kameraene i dag. Det følger i alle fall med en god del effekter her. Ansiktstilbehør som pirathatt, solbriller, løsnese og barter, samt hele ”masker” som dekker ansiktet eller overkroppen, alle disse effektene ”følger med” når man beveger seg eller åpner munnen. Vær obs på at effektene krever godt lys i rommet for å fungere etter hensikten.

Design / I bruk

Den sølv / chromefargede designen falt i smak hos hele husholdningen her. Bøylen gjør kameraet enkelt å feste på en LCD-skjerm, men ble litt i slappeste laget på den bærbare.

Kameravinkelen kan justeres ved å dreie på den delen av kamerahuset hvor linsen sitter. RightLight2 programvaren bidrar til at kameraet gir svært skarpe bilder. Lysmålingen er svært intelligent og sikrer at balansen mellom f.eks. baklys og motivlys blir naturlig.

Det har en meget god dybdeskarphet og en vidvinkel som er akkurat passe. Ikke like bred som på Creative Live!Cam Voice, men allikevel bedre enn de fleste andre kameraer.

Mikrofonen har støydemping som fungerer godt, slik at behovet for hodesett ikke er tilstede. Selv med en del støykilder i rommet fungerer den godt, klar lyd og ikke noe ekko. Både kontrollpanelet QuickCam og videovinduet QuickCapture har et rent og forståelig grensesnitt som krever lite av brukeren.


Dette bildet er tatt med 2304 x 1728 piksler - Klikk for større bilde

Dette bildet er tatt med 960 x 720 piksler under videoopptak - Klikk for større bilde

Dette bildet er tatt med maks oppløsning, og man kan se at RightLight teknologien her har slått inn. Bortsett fra den skarpe lampen på høyre vegg er lyssetting og farger meget bra.

Konklusjon

Dette er bildemessig antakelig et av de beste webkameraene vi har testet hittil. Det har svært gode farger og skarpe, klare bilder, faktisk beviser dette at linsekvaliteten er viktigere enn antallet megapiksler. Da det sitter litt løst på bærbare vil vi ikke anbefale dette til dem som kun har en bærbar, men ellers får dette sterke anbefalinger. Dette ble ett av to favorittkameraer hos hele familien.

Logitech QuickCam Sphere

Webkameraer flest er beregnet på en plassering på toppen av skjermen eller i en hylle. Vi har i løpet av denne testen sett en del forskjellige varianter av festeanordninger, men ingen som har vært så fleksible at de har fått toppkarakter for alle typer skjermer.

Dette har Logitech tatt konsekvensen av og laget en modell som verken rister løs eller faller ned, den består av en rimelig tung fot, en lang stang og en kule på toppen som inneholder kamerahuset.

Tekniske data:

 • Oppløsning 2 MP Carl Zeiss optikk
 • Maks videooppløsning 1600 x 1200
 • Maks bildeoppløsning 8 MP (interpolert)
 • RightLight2 teknologi
 • Innebygget mikrofon
 • Autofokus
 • Motorstyring

Design / I bruk

Kameraet har et helt greit design, ettersom det er meningen å løse problemet med plassering av kameraet er utseendet helt ok. Man kan også velge å fjerne stangen i midten og plassere kulen (kamerahuset) direkte i foten.

En smart finesse er at kameraet er motorstyrt. Det vil si at du kan fjernstyre det med noen små motorer som styrer bevegelsene både sideveis og opp-ned. Dette fungerer både med stangen på plass slik at du får god høyde på det eller med kamerahuset montert direkte i foten.

Vi ble nok en smule skuffet etter å ha testet kameraet over en periode. Det fungerer i utgangspunktet helt som forventet. Følgefunksjonen som er ment å skulle la kameraet følge deg selv om du reiser deg og beveger deg rundt i rommet fungerer som den skal. Problemet var bare at vi til å begynne med ikke fikk den til å virke. Etter hvert skulle det vise seg at den fungerer kun ved oppløsninger opp til 640 x 480. Ved 960 x 720 eller høyere fungerte den ikke i det hele tatt. Dette var skikkelig skuffende ettersom kameraet har mulighet til å filme med en oppløsning på 1600 x 1200, og ikke var det forklart noen steder så langt vi kunne se.

Litt kritikk av bevegelsene er nok også på sin plass. Motorene fungerer ikke så glatt som vi skulle ønsket, bevegelsene blir nokså rykkete. Dette er noe vi håper Logitech hensyntar i en eventuelt ny generasjon av dette kameraet, fordi ideen i seg selv er god.

Mens vi er inne på negative opplevelser kan vi også ta med at dersom man prøver å ta opp video med lyd og bruker panoreringsfunksjonen vil motorenes summing høres svært godt. De høres faktisk såpass godt at om du sitter litt urolig ved skjermen så vil motorlyden etter hvert bli nokså irriterende.

Det er tydelig at sammenlignet med UltraVision så er linsekvaliteten dårligere på Sphere-kameraet. Billedkvaliteten er synlig dårligere selv om Sphere også har RightLight2 teknologien.


Dette bildet er tatt med 2304 x 1728 piksler - Klikk for større bilde

Dette bildet er tatt med 960 x 720 piksler under videoopptak - Klikk for større bilde

Programvare / Installasjon

Kameraet ble som de andre installert på en stasjonær og en bærbar og installasjonen gikk problemfritt. Dette har Logitech fått god dreis på. Installasjonen startet også her med å spørre om en sjekk på nettet etter siste versjon av programvaren, og etter en restart var det tut og kjør.

En ting å notere seg er at mens de fleste Logitech kameraer kan brukes om hverandre uten å endre programvare eller drivere fungerer ikke dette med Sphere. Det krever sin egen rene installasjon på grunn av motorstyringen. Ellers er programvarepakken lik den som følger med UltraVision.

Konklusjon

Hovedgrunnen til å kjøpe dette kameraet vil nok være motorstyringen, men denne var som sagt en smule skuffende. Hakkende bevegelser og ganske mye motorstøy gjorde at denne funksjonen ganske raskt mistet nyhetens interesse.

Ellers kan man se det positive i at man slipper å drive å flytte på kameraet manuelt, installeringen går som en lek og designen er brukbar. Vi vil nok tro at designen og motorstyringsfunksjonen allikevel vil skaffe dette kameraet en rimelig stor kjøpemasse.

Logitech QuickCam Pro 9000

QuickCam Pro 9000 er et pent designet kamera med linsen på venstre side av kamerahuset og mikrofonen på høyre. Logitech-logoen er sentrert på kamerahuset og rundt logoen sitter det en ring som lyser oransje når kameraet er i bruk. Foten er av klipstypen og fungerer utmerket. I våre øyne er ikke kameraet av de med penest design i denne testen, men det vil ikke gjøre skam på arbeidsplassen heller.

Tekniske data:

 • Oppløsning 2 MP Carl Zeiss optikk
 • Maks videooppløsning 1600 x 1200
 • Maks bildeoppløsning 8 MP (interpolert)
 • RightLight2 teknologi
 • Innebygget mikrofon
 • Autofokus

Design / I bruk

QuickCam Pro 9000 fremstår som et pent kamera i svart med et godt universalfeste. Festet gjør at kameraet greit kan brukes på både bærbare og stasjonære PC-er. Kameraet har en 1,8 meters USB-ledning som gjør at det er godt egnet til stasjonær bruk, det har også en grei tyngde som gjør at det vil ligge rolig på en CRT-skjerm eller på skrivebordet.


Dette bildet er tatt med 3264 x 2448 piksler - Klikk for større bilde

Dette bildet er tatt med 960 x 720 piksler under videoopptak - Klikk for større bilde

Et kameraikon legger seg i systemmenyboksen og herfra kan du søke etter oppdateringer eller starte QuickCam programmet.

Som hos de andre Logitech-kameraene har du fra QuickCam-programmet full kontroll over alle funksjoner og innstillinger. Pan / tilt, zoom, fokus osv.

FaceTracking funksjonen styres også herfra, den fungerer rimelig greit, men et ”minus” er at den zoomer ganske mye inn, noe som vi ikke satte altfor stor pris på. Lyden justeres herfra, likeså ekkokansellering og undertrykkelse av bakgrunnsstøy.

Kameraet er kompakt og med en god tyngde. Det kan brukes sammen med de fleste skjermtyper eller plasseres i en hylle / på skrivebordet. Logitech skryter av Carl Zeiss-optikk og det med rette. Autofokusen fungerer greit og kameraet tar meget gode bilder til å være et web-kamera.

Programvare / Installasjon

Som på de andre må programvaren installeres før kameraet. Total installasjonstid ligger på 5-6 minutter. Ellers er programpakken standard for Logitech-kameraene og inneholder det meste, inkludert videoeffekter, QuickCapture osv. RightLight2 teknologien virker minst like godt her som hos UltraVision og bildene blir svært gode.

Konklusjon

Logitech QuickCam Pro 9000 har blitt testet over flere dager og egentlig har vi ingen kritiske bemerkninger å komme med. Kameraet er prøvd både med Live Messenger and Yahoo Messenger og virket akkurat som det skulle.

Billedkvaliteten er bortimot eksepsjonell, sannsynligvis takket være Carl Zeiss-optikken. RightLight 2-teknologien fungerer imponerende bra, under dårlige lysforhold gjør den at du kan få bra bilder og opptak. Så dette er uansett et meget bra valg enten du skal bruke det til blogging, skype, Messenger eller hva det måtte være.

Linksys Compact Wireless-G

Linksys WVC54GC er ikke av det helt ordinære slaget. Det er trådløst og kan kobles til lokalnettverk slik at alle husets PC-er kan ha tilgang til det.

Hvis man ønsker det kan man opprette en profil på SoloLink som er Linksys' Onlineservice for kunder og la det få direkte aksess til Internett, slik at man kan sitte hvor som helst og se bildene fra kameraet. Ettersom kameraet har innebygget webserver trenger man egentlig ikke abonnement hos Linksys, man kan i utgangspunktet få tilgang til bildene fra hvilken som helst nettleser.

Tekniske data:

 • CMOS bildesensor
 • Maks videooppløsning 320x240
 • Fast fokus
 • Billedvinkel 61,5º
 • Nettverk kablet 10/100Mb
 • Nettverk trådløst 11/54Mb
 • Trådløs sikkerhet WEP / WPA-PSK
 • Innebygget webserver

Design / I bruk

Designet er egentlig ganske tradisjonelt, og det virker heller ikke så stort tatt i betraktning at vi snakker om et nettverkskamera med innebygget webserver. Det er i tillegg konstruert slik at man kan henge det rett på en vegg.

Kameraet har en masse funksjoner. Problemet er bare at det er vanskelig å få dem til å virke i praksis. Når man endelig, på sammenbruddets rand, får ting til å fungere viser det seg at bildekvaliteten er svært dårlig. Oppløsningen er på 320 x 240 (kan i Webviewer-en settes til 640 x 480 – interpolert), men i praksis med litt bevegelse i bildet virker det som om den ikke er mer enn det halve.


Dette bildet er tatt med 320 x 240 piksler

Dette bildet er tatt med 320 x 240 piksler under videoopptak -

Kameraet har heller ingen mikrofon, så om man trenger lyd i tillegg må man til med en annen løsning. Når man i tillegg ikke har noen bevegelseskontroll på kameraet blir dette litt håpløst. Det kan i alle fall ikke brukes som noe seriøst sikkerhetskamera, men blir heller en gadget som man kan holde et øye med familiens kjeldyr med.

Som tidligere nevnt kan man koble seg til kameraet over internett uten problemer, man må selvfølgelig åpne riktige porter i ruteren osv., men dette fungerer egentlig helt greit. Den eneste grunnen vi kan se til å abonnere på SoloLink er at du kan få et ”enkelt navn” som gir adgang til kameraet, selv om du har dynamisk IP-adresse, men om dette er verdt abonnementsprisen er vel heller tvilsomt.

Dersom kameraet brukes i Security Mode, kan man sette det opp til å sende en beskjed sammen med et videovedlegg til hele tre e-post adresser dersom det skulle dukke opp en bevegelse i kameraets synsfelt. Man kan så logge seg direkte på kameraet live om det skulle være nødvendig. Kameraet har også en Viewer & Recorder-funksjon som er ganske lik andre modellers TimeLapse funksjon. Man kan sette opp kameraet til å ta opp direkte til disk enten live eller etter en forhåndsdefinert tidslinje.

Kameraet har støtte for opptil fire samtidige brukere.

Vi har tidligere sett det nevnt at kameraet har en tendens til å henge seg, det skjedde rimelig ofte hos oss også. Ulempen med et heng er at man må ta strømmen for å få det igang igjen, mulig det finnes en annen måte, men vi fant den i alle fall ikke. Det medfører at dersom man får et heng når man er for eksempel er ute og reiser, så er man avhengig av at noen hjemme kan restarte det.


Slik ser det ut på kontrollpanelet lokalt når kameraet har låst seg.

Programvare / Installasjon

Installasjon og konfigurasjon av kameraet er egentlig ikke så vanskelig, forutsatt at du har litt kjennskap til nettverk og nettverksoppsett. Man kan gi kameraet et unikt navn (inntil 15 tegn) og et plasseringsnavn (inntil 32 tegn), man kan velge tidssone og så videre.

Dersom man har et nettverk med DHCP-server kan man velge automatisk konfigurasjon. Hvis ikke må man velge statisk IP-adresse, da må man legge inn IP-adresse, subnet maske, standard gateway samt primær og sekundær DNS.

Man må også velge mellom Infrastructure (om man vil kjøre kameraet gjennom en trådløs ruter eller et aksesspunkt) eller Ad-Hoc (om man vil kjøre det frittstående). Dersom man velger Ad-Hoc må man dessuten legge inn en SSID (inntil 32 alfanumeriske tegn), kanalnummer (alle enheter på det trådløse Ad-Hoc nettverket må bruke samme kanal), til sist må man konfigurere sikkerhetsinnstillingene og velge WEP eller WPA-PSK.


Når installasjonsprosedyren er gjennomført får man dette skjermbildet hvor man skal legge til kameraet.

Når kameraet er installert kan man få tilgang til det gjennom et webgrensesnitt. Det er bare å taste inn riktig IP-adresse i nettleseren.Klikk for større bilde

Konklusjon

Den eneste årsaken vi kan se til å kjøpe dette kameraet er at man vil bruke det til overvåkningskamera. Til dette formålet fungerer det dårlig, dersom man kan klare seg med et forholdsvis dårlig to minutters opptak av den / de som var i synsfeltet da opptaket startet kan dette være greit nok. Men om man vil ha lengre opptak, eller muligheten til å kunne identifisere noen utifra opptaket, bør man helt klart satse på et annet kamera. Dette er ikke et kamera vi kan anbefale.

Oppsummering

Dette har vært en lang test med ymse erfaringer. Noen modeller har utmerket seg i svært positiv retning, andre i negativ. Vår anbefaling blir todelt.

<em>Microsoft NX-6000, Bilde: Chris Erlbeck</em>
Microsoft NX-6000, bilde: Chris Erlbeck

Dersom man skal handle kamera for bruk kun med en bærbar PC, vil vi anbefale Microsoft NX-6000. Dette er et godt kamera som er skreddersydd for bruk med en bærbar.


Logitech QuickCam UltraVision, bilde: Chris Erlbeck

Når det gjelder stasjonær PC eller kombibruk måtte undertegnede til med et familieråd. Etter en lengre diskusjon endte vi på Logitech QuickCam UltraVision.

Microsoft LifeCam VX-7000

Logitech QuickCam Sphere AF

Creative Live! Cam Optia AF

Creative Live! Cam Optia

Lenovo USB Webcam (40Y8519)

Logitech QuickCam Pro 9000

Linksys Nettverkskamera WVC54GC

Microsoft LifeCam NX-6000

Creative Live! Cam Voice

Logitech QuickCam Ultra Vision

Philips SPC900NC Web-kamera med Pixel Plus

Microsoft LifeCam VX-7000

Logitech QuickCam Sphere AF

Creative Live! Cam Optia AF

Creative Live! Cam Optia

Lenovo USB Webcam (40Y8519)

Logitech QuickCam Pro 9000

Linksys Nettverkskamera WVC54GC

Microsoft LifeCam NX-6000

Creative Live! Cam Voice

Logitech QuickCam Ultra Vision

Philips SPC900NC Web-kamera med Pixel Plus

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen