10x økning i "lovlig" nedlasting

Riktignok var det ikke så mye "lovlig" nettmusikk å skryte av på denne tiden i fjor, men siden den gang har salget av nettmusikk eksplodert. Ikke bare har utvalget av sanger gått opp, men flere artister og plateselskaper bak hitlistemusikk har innsett at salg av musikk over Internett kan være veien å gå.

Europas største nettbutikk for salg av nedlastbar musikk - OD2 - melder nå at de i mars 2004 solgte ti ganger flere sanger enn i mars 2003. Dette tilsvarer omtrent én million sanger i løpet av tre måneder, solgt via Freeserve, MSN, Tiscali og andre, ifølge BBC News.

OD2 har "filialer" i blant annet Frankrike, Tyskland og England og musikkbutikken skryter av omtrent 250 000 sanger i katalogen sin. Til sammenligning har iTunes Music Store fra Apple det dobbelte og over 50 millioner nedlastinger i USA.

Det overraskende med OD2 sitt salg er kanskje at topp-ti-sanger bare står for 11 prosent av det totale salget i nettbutikken - som kan tyde på at enda flere vil kjøpe "lovlig" nettmusikk etter hvert som utvalget vokser. OD2 og andre vil kanskje etterhvert også la seg friste til å tilby sangene sine i et mer stuerent format.

Samtidig melder BBC News om en rapport fra Harvard-universitet i USA som konkluderer med at musikkutveksling via fildelingsnettverk ikke har hatt noen målbar effekt på CD-salget i USA. Tvert i mot har RIAA sin kampanje mot musikkelskere i USA hatt en sterk effekt og fått flere til å la være å kjøpe musikk i protest, sier rapporten.

(Kilder: BBC News, OD2, Apple)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen