10mp speilreflekskameraer til under ti tusen

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Konklusjon

Alternativ tekst mangler
Nikon D80

Vi kan ikke si annet enn at dette er tre utrolig gode kameraer til en pris man bare kunne drømme om for et par år siden.

Selv om alle kameraene er meget gode, er det vesentlige forskjeller:

Nikon imponerte oss med en følelse av et dyrere kamera, og mange funksjoner tatt fra dyrere modeller. Det er også modellen med best ergonomi og brukervennlighet. Men dette er også det største og dyreste kameraet i testen.

Canon er det minste og billigste kameraet i testen, og passer spesielt godt til de med litt små hender. Størrelsen på 400D gjør at det ikke er plass til like stort batteri som i de andre kameraene, og det går utover batterikapasiteten. Det er også det kameraet med den minste søkeren. Til gjengjeld har det den beste autofokusen og den høyeste bildekvaliteten.

Alternativ tekst mangler
Canon EOS 400D

Vi må hilse Sony velkommen i speilrefleksmakedet. Alpha A100 er det første, og foreløpig eneste speilreflekskameraet de har, og det er godt å se at de bringer ny funksjonalitet og nye løsninger til markedet. Man kan se på kamerahuset at dette er deres første modell, da det ser litt uferdig ut. Det er ikke strømlinjeformet som de andre to er. Sony utmerker seg med høy funksjonalitet og god batterikapasitet. Søkeren er på høyde med Nikon, og en av de aller beste til under 10 000 kroner.

Alle kameraene kommer standard med hvert sitt kit-objektiv. Vi har sett på kvaliteten på disse, og det er ingen tvil om at objektivet til Nikon er det suverent beste av dem – på alle måter. Det er bygget som et vanlig objektiv du ønsker å kjøpe løst, mens de to andre er billigløsninger som gir deg muligheten til å komme i gang, men der det er spart inn på alle områder. Sony har det svakeste kit-objektivet, men tatt i betraktning at det kun koster 200 kroner mer enn huset alene, bør det ikke trekke alt for mye ned.

Alternativ tekst mangler
Sony Alpha A100

Bildekvaliteten med et topp-objektiv, ville man anta var svært lik på disse kameraene, siden de har den samme oppløsningen. Nikon og Sony har også i all hovedsak den samme sensoren. Når vi bedriver intens ”Pixel peeping” på bildene fra disse kameraene, ser vi også klare likheter mellom Nikon og Sony. Men det er en klar forskjell. Sony har vesentlig mer støy, særlig kromatisk støy. Opp til ISO 400 er det ikke særlig merkbart, men over det er det tydelig, og på 1600 er forskjellen stor.

Sammenlikner vi støy hos Nikon og Canon, er ting mye jevnere. Canon har tradisjonelt ligget foran, men denne forskjellen har blitt vesentlig mindre. Men på de høyeste ISO-verdiene, med sammenliknbar detaljgjengivelse, har Canon fortsatt mindre støy.

Ser vi på detaljgjengivelsen stikker også Canon av med seieren. Forskjellene er ikke store, og det er ikke sikkert at du vil kunne se det på vanlige bilder, men den er der, og ved beskjæring og forstørrelse av bilder vil du kunne se det.

Dette gjør at valg av kamera i stor grad avhenger av hva du legger vekt på. Dersom vi sammenlikner kitene, med objektiv, er Nikon testvinneren. Ser vi på kamerahuset alene, blir det litt vanskeligere. Hvis vi hadde fått kameraet gratis, hadde vi antakelig valgt Nikon D80. Dersom vi skulle betalt for det selv, ville valget falt på Canon EOS 400D. Men Sony har gjort et meget godt første forsøk, og vi har ikke problemer med å anbefale det, dersom du tar sikte på å bruke et annet objektiv enn kit-objektivet.Nikon D80

 


  - Høy byggekvalitet - Mangler støvfjerningsfunksjon
  - Mulighet for multieksponering - Testens klart dyreste
  - Topp ergonomi og brukervennlighet - Drøy vignettering på kit-objektivet
  - Testens beste kit-objektiv
  - Fleksibel og god støyfjerningsfunksjon

 

Canon EOS 400D

 


  - Rask autofokus - Liten søker
  - Lite bildestøy - Svak batterikapasitet
  - Svært god detaljgjengivelse - Lav overføringshastighet

 

Sony Alpha A100

 


  - Testens beste batterikapasitet - Treg i oppstarten
  - Spekket med funksjoner - Kromatisk aberrasjon
  - Praktisk funksjonshjul - Mye støy ved høy ISO
  - "Gratis" kit-objektiv - Litt "uferdig" design
    - Kjipt kit-objektiv

 

Nikon D80

Canon EOS 400D

Sony Alpha DSLR-A100

Nikon D80

Canon EOS 400D

Sony Alpha DSLR-A100

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen