10 tips til hjemmekinoen

1. 
De fleste tv-er som kommer rett fra fabrikken har gjerne lysstyrken og en del andre innstillinger alt for høyt satt til at bildet ditt blir riktig. Dette er gjort for at tv-ene skal fungere som et blikkfang i butikken. Disse innstillingene er gjerne slik også når du får den hjem. Det første du bør gjøre er å kjøpe deg en DVD med programvare for å kalibrere tv-en din. På denne måten får du bildet slik det skal være.


2.

Du trenger ikke bruke hele byggelånet på å kjøpe deg kabler til anlegget. Det lønner seg imidlertid å investere noen kroner i kablene. De som evt. følger med anlegget er som oftest av relativt tvilsom karakter.


3.

Med unntak av de enkleste anleggene er det gjerne slik at kabelsalaten på baksiden av de fleste hjemmekinoanlegg fort blir både uoversiktlig og kaotisk. Hvis du på et senere tidspunkt skal koble om noe, eller bare finne eventuelle feil, kommer du til å være takknemlig for at du brukte litt ekstra tid på å organisere kablene første gangen du satte systemet opp.


4.

Digitale tilkoblinger er helt nødvendig hvis du skal få utbytte av 5.1 lyd eller 7.1 som de fleste anlegg har i dag. Å kjøpe en forsterker som ikke har minst 4 HDMI-innganger er etter min mening helt bortkastet. 


5.

Selv om de fleste dvd-spillere i dag håndterer progressive helt utmerket er det noen som rett og slett ikke fikser dette særlig godt. Da kan det lønne seg å stille spiller inn til å sende ut signaler som er interlaced. Deretter lar du tv-en fikse det progressive signalet for deg. Prøv og se hva som funker best.


6.

Ingenting er mer irriterende enn et system som er så komplisert at det kun er den som satt systemet opp som har peiling på hvordan man slår på og styrer alt sammen. Invester litt i en universell fjernkontroll. Det finnes ekstremt mye søppel på detter markedet, men hvis du har et system som er bygget opp av mange forskjellige typer enheter og merker blir det rett og slett for mange fjernkontroller hvis alle enhetene har hver sin. Det finnes mange universelle som kan brukes og som er gode, de koster gjerne litt men det er verdt pengene.


7.

Har du mange plater enten det er cd-er eller dvd-er kan det være en idé å sjekke ut såkalte «multichangere». Mange av disse kan ta flere hundre plater og selv om det tar litt tid å sette dem opp, er dette også verdt arbeidet.


8.

Det kan ikke sies for ofte. Bruk penger på høyttalere, du kan virkelig høre forskjell i lydkvaliteten nesten uansett hvor tonedøv du er. Et høyttalersett som er tilpasset hverandre og som er tilpasset resten av utstyret du har vil gi et virkelig stort løft til hele systemet ditt. Spesielt er det viktig at du har en god senterhøyttaler. Nesten all dialogen kommer gjennom denne høyttaleren så her vil du kun satse på kvalitet.


9.

Når du først har investert i et 5.1 system eller enda bedre et 7.1 system er det jo litt synd at det kun er filmer som trekker nytte av oppsettet. Hvis du er glad i musikk og kjøper en del cd-er kan det være en god idé å kikke nærmere på SACD. Dette er musikk av svært høy kvalitet som støtter multikanaler. Husk å sjekke at spilleren din kan spille slike plater.


10.

Det er bare tull å satse på annen bildeteknologi enn HD. Dette er definitivt verdt pengene og det er å lure i sin egen lommebok å satse på noe annet. Uten dette får du ikke dra nytte av alle HD-kanalene på tv og skaffer du deg Blu-ray klarer du ikke å utnytte dette heller.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen