10 tips om å fotografere solnedganger

Det nærmer seg påske med stormskritt, sola er kommet tilbake over hele landet og det bør foreviges. Her er noen enkle tips som lar deg bruke et enkelt kompaktkamera til å ta bilder som ser profesjonelle ut.

 

1.

En solnedgang handler ikke bare om selve solen. Slike bilder blir helt meningsløse hvis du ikke får med ting som skyer, horisonten eller elementer fra forgrunnen. Solen skal være et element som står i forhold til disse.

 

2.

En solnedgang kan godt være et bilde som ikke inneholder selve solen. Ta bildene slik at du ser effekten av solen i forhold til elementene i tips 1.

 

3. 

Ta bildene fra bakkenivå, dette gir ofte ekstremt gode resultater. Du ender opp med å se ting fra et helt nytt perspektiv, og hvis det ikke er mange elementer som nevnt tidligere kan du klare deg med enkle ting som bare noen strå.

 

4.

I stedet for å ta bildet fra bakkenivå, prøv å ta det fra et punkt så høyt som mulig. Bilder blir best hvis du er på toppen av et høyt fjell eller i et fly. Få med skyer da blir det gjerne dramatisk.

 

5.

Solnedganger blir vakre fordi fargene er mange og dramatiske. Prøv å bruke «sepia»-effekten og se hvordan resultatet blir uten alle fargene. Ofte blir dette meget bra.

 

6.

Prøv å plassere mennesker som en forgrunn for bildet. Effekten er svært interessant og blir gjerne bedre hvis du får noen til å posere for deg.

 

7.

Ikke forlat en strand bare fordi solen har gått ned. Ettereffekten er gjerne spektakulær, særlig hvis det er mye skyer på himmelen. 

 

8.

Planlegg bildet, men ikke bruk for lang tid. Husk at du ikke har en evighet til rådighet, før eller siden blir solen borte. Husk likevel å tenke på hvordan det ser ut rundt deg og prøv å planlegge hvordan dette kan brukes som elementer i bildet.

 

9.

Husk å ta så mange bilder som mulig. Dette gjelder selvfølgelig for all fotografering, og dette er ikke noe unntak.

 

10.

Ikke glem effekten bak deg. Snu deg gjerne med ryggen til solen og ta bilde av bygninger som formelig gløder når solen treffer dem. Når solen står så lavt blir gjerne skyggeeffektene dramatiske. 

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen