10 tips og triks om utskrifter

1.
Det er ikke til å unngå at bruken av blekkskrivere fører til at det av og til tetter seg igjen i dyser og ventiler. Spesielt i tørre omgivelser viser det seg at dette er et velkjent problem. En måte å fikse dette problemet på er å plassere skriveren og luftfukteren på omtrent samme sted. På denne måten slår du to fluer i en smekk.
2.
Hvis du bruker en blekkskriver og du opplever at det kommer en flekk på utskriften, er dette et typisk tegn på at noe har satt seg fast på skrivehodet. En grunn kan være at du ikke har fått fjernet plasten som sitter foran dysen på blekkpatronene. Ta ut blekkpatronene og sjekk dem for plastbiter eller annet rask før du forsiktig setter dem tilbake.
3.
De fleste laserskrivere skriver ut sider med teksten ned. Dette gjør at hvis du skriver ut mange sider trenger du bare å snu bunken så kommer det i riktig rekkefølge. De fleste blekkskrivere gjør det omvendt og skriver ut med teksten opp. Dette gjør at den første siden ender på bunnen av bunken. Noen blekkskrivere endrer utskriftsrekkefølgen automatisk, men mange gjør ikke dette. Hvis du har en slik kan du snu utskriftsrekkefølgen i Word eller et annet program. Dette er ganske standard hvis programmet er nogenlunde avansert. Hvis du ikke finner denne kommandoen er det stort sett bare å velge print og så velge skrive ut side 24 - 1 i stedet for 1 – 24. Stort sett fikser dette problemet.
4.
En del skrivere, spesielt multifunksjon, installerer en bøtte med programvare som i de fleste tilfeller er både uønsket og unødvendig. For å holde dette på et minimalt nivå er det greit å se etter “Tilpasset”-knappen når du installerer. På denne måten får du selv valgt hva som skal fylle maskinen din. I enkelte tilfeller finnes det en strippet installasjonsfil på produsentens hjemmeside som kan lastes ned. Da kan du hoppe over hele CD-en som følger med.
5.
I enkelt tilfeller kan det lønne seg å lage et teksdokument i Word for å teste at formateringer etc. fungerer riktig når du skal skrive dem ut. For å fylle et dokument med tilfeldig tekst er det bare å hente opp et tomt dokument og skrive følgende: =Rand(p,s) der p er antall avsnitt og s er antallet setninger i hvert avsnitt. Hvis du vil leke litt så prøv også =Rand.old(p,s) eller hvis du fortrekker latin =lorem(p,s).
6.
En del skriverinstallasjoner forutsetter at skriveren du installerer skal være standardskriver uten å spørre deg om dette. Andre lar deg velge dette selv eller du må inn å markere det manuelt. Sjekk at dette er slik du vil det skal være så slipper du å lure på hvor utskriften din ble av. I tillegg slipper du at det genereres utskriftskøer til skrivere som ikke er tilkoblet.
7.
I dag slipper du stort sett å lure på hvilket utskriftspråk som skal brukes. Det er imidlertid unntak. Postscript er et av de språkene som sikrer at formateringer, grafikk og alt annet kommer riktig så lenge skriveren du sender det til støtter dette. Hvis ikke kan det bli så ymse. Hvis du skal ha med deg et dokument og ikke vet hvilken skriver som skal brukes så lagre filen som en pdf og skriv ut fra Acrobat. Da er du sikker på at det blir riktig.
8.
Det er få ting som er så irriterende som å skulle skrive ut en standard tekstside, for å bli stoppet av at du er tom for en eller annen obskur blekkfarge. I stedet for å knuse skriveren i rene forbannelsen kan du gå inn i menyen for skriveren. Velg å skrive ut med bare sort så er hele problemet løst, så sant det ikke er sort du er tom for.
9.
Blekkskrivere kan være følsomme for papiret du skriver ut på. Husk å velge riktig papir når du setter opp skriveren, og hvis du skifter papir så endre dette i oppsettet. Da blir utskriftene mye bedre.
10.
Valget av papir er faktisk viktig. Hvitt papir gjør faktisk at tekst og grafikk blir bedre og lettere å lese. For blekkskrivere er papirets evne til å absorbere blekk en faktor. Velger du feil kan blekket lett flyte utover og utskriften ser helt grusom ut. Hvis du skal skrive ut fotografier er dette spesielt viktig.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen