Guide

10 programmer alle må kjenne

Som moderne forbrukere er det ingen tvil om at vi har mange valg, noe som kan slå begge veier. Mens noen synes det er fint å kunne gå i butikken for å kjøpe økologiske solsikkefrøbrød med hvitløkspulver og gomesø, er det andre som savner den enkle tiden med kun loff, kneip og grovbrød. Det samme gjelder selvfølgelig i dataverdenen - bare spør noen som skal kjøpe en skarve datamaskin.

Men det er ikke bare maskinvare som kommer i alle former og størrelser, vi må også ta et (mer eller mindre bevisst) valg når det gjelder operativsystem. De aller fleste datamaskiner som selges i dag er PC-er med Microsoft Windows, mens kjøpere av Apples datamaskiner får Mac OS. I tillegg har vi operativsystemet Linux, som hovedsaklig brukes av folk som er er over gjennomsnittlig datainteresserte.

Med forskjellige operativsystemer kommer gjerne også forskjellig programvare, noe som er en stor ulempe i en verden der vi i større og større grad deler filer og arbeid - folk med andre programmer får ikke nødvendigvis lest de samme filene. Noen av oss bytter også plattformer i løpet av dagen, som når vi går fra Macen hjemme til Windows-PC-en på jobben. Eller har du en uoffisiell supportlinje for slekt og venner som ikke alltid bruker samme operativsystem som deg selv?

Les også: Programmene du må ha til Windows

Heldigvis finnes det programvare som kjører på alle de tre mest vanlige operativsystemene, noe som kan gjøre ting litt enklere for oss som opererer på eller mot flere plattformer. Selv om utseende og menyer ikke nødvendigvis er identiske, er det en stor fordel å kunne bruke metodikk og formater uavhengig av hva slags operativsystem vi jobber på.

Derfor har vi her listet opp ti gode (og gratis) verktøy du bør kjenne til - som alle kan brukes på Linux, Mac OS og Windows.

1. VLC Media Player
(Medieavspilling) Om du ikke ha lagt merke til det før så liker vi universalavspilleren VLC godt. Faktisk så godt at vi sjelden tenker så hardt på at nesten alle kan nyte av den.Les også: Fem fine triks i VLC

2. GIMP
(Bildebehandling) "Bring out the GIMP" har en større betydning for folk som jobber litt med bilder enn for deg som bare liker å se film. Med mindre du er profesjonell er dette frie bildebehandlingsprogrammet et godt alternativ til det meste annet som finnes der ute. En mer "Photoshop-vennlig" versjon kalt GIMPshop finnes også.

3. Audacity
(Lydredigering) Å holde på med lyd på dataen trenger verken være på dyrt eller vanskelig. Med Audacity kan du klippe, lime, mikse og redigere låter som du vil - uansett hvliket operativsystem du bruker.

4. OpenOffice
(Kontorprogrammer) Når det gjelder frie verktøy for produksjon av presentasjoner, dokumenter og regneark står OpenOffice øverst på lista, og med mindre du har helt spesielle behov vil du klare deg fint med denne kontorpakka.5. Firefox
(Nettsurfing) Denne nettleseren har ikke blitt populær uten å fortjene det. Firefox er kjapp, sikker, robust og kan skreddersys med drøssevis av utvidelser (plugins).

6. Thunderbird
(E-post) Folkene bak Firefox sysler også med e-postklienten Thunderbird, og i dag, eller i går alt ettersom, er endelig Thunderbird 3 ferdig. Mange av dere har riktignok sikkert sluttet å bruke e-post lokalt på datamaskinen for lenge siden, men andre får nå så mye e-post at det er upraktisk å ikke ha en god klient til å sortere og søke med.

Med Tunderbird 3 skal det være over 2000 fikser og forbedinger fra den gamle versjonen. Vi nevner kjapt åpning av e-post i faner (som med Firefox), langt bedre søk og filtrering, bedre integrasjon med Gmail samt forbedret ytelse og stabilitet. I tillegg skal det nå være langt enklere å lage utvidelser, temaer og tillegg (plugins) til applikasjonen.

7. Songbird
(Musikkbibliotek) Trenger du mer enn en enkel (men den er jo mer enn det) avspiller som VLC kan du ta en lang og god kikk på musikktjenesten Songbird. Dette er en musikkavspiller og -bibliotek der det i tillegg er lagt vekt på en del online-funksjonalitet som radio, albumbilder, nettleser og diverse add-ons.8. HandBrake
(Filmkonvertering) Det tok ett helt år fra DVD-ripping- og videokonverteringsprogrammet HandBrake gikk fra versjon 0.9.3 til 0.9.4, men da det skjedde (som kun var noen få uker siden) var det også blitt en del forandringer det også saker og ting. Programmet har nå blant annet støtte for 64-bit og forhåndsvisning av det ferdige resultatet. I tillegg er behandlingen av undertekster forbedret.

9 7-Zip
(Arkivering/komprimering) OK, så er kanskje ikke et arkiveringsprogram så vanskelig å lære seg, men 7-Zip er uten tvil et av de aller beste gratisalternativene der ute. At det er for alle de tre operativsystemene er en ren bonus.

10 SpiderOak
(Nettlagring/synkronisering) Lagring og bruk av filer som ligger på nett (den såkalte nettskyen) blir mer og mer utbredt. Du har sikkert allerede fått med deg at Google nå snekrer sammen et operativsystem der så å si alt skjer via internett og nettleseren.Men allerede nå er det fullt mulig å ha det du trenger ute på internettet et sted. I artikkelen smart lagring på nett så vi på fem gratistjenester som lot deg lagre og synkronisere filer over nettet - deriblant SpiderOak. Applikasjonen som gjør at denne tjenesten er enkel og kjapp å bruke er for Linux, Mac og Windows.

En sterk konkurrent, men dog ikke med like gode vilkår, er den populære Dropbox.


Artikkelen ble første gang publisert desember 2009.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen