10 datamaskiner som forandret verden

Datamaskinenes historie er et hett tema denne sommeren, og til og med Tekniska Museet i Stockholm har hatt en egen utstilling med gode, gamle maskiner. Nettsiden Livescience har samlet de ti masknene som har betydd mest opp gjennom historien.

1. IBM Roadrunner
IBMs montermaskin tviholder fremdeles på tittelen som verdens kraftigste og kjappeste maskin. Med muligheten til å behandle en petaflop data, altså en kvadrillion beregninger i sekundet er det fremdeles ingen som har overgått giganten. Maskinen er riktignok gigantisk også i fysisk størrelse, men datakraften er fantastisk.

2. Apple Macintosh
Apples første Macintosh fra 1984 revolusjonerte verden på en rekke måter. Ikke bare skapte den basisen for det grafiske grensesnittet som har blitt standard for de fleste operativsystemer, men det var også en av de første maskinene som også ble en kommersiell suksess. Den første Macintoshen har lagt grunnlaget for en fantastisk suksesshistorie.

3. IBM PC
Selv om IBM har mistet sitt hegemoni innenfor PC-markedet, var den første maskinen utrolig viktig. Den var ikke lekker eller kjapp da den ble lansert i 1981, men den satte en samlende standard for en hel bransje, som eksisterer den dag i dag. Stor betydning for et marked som lenge hadde vært kommersielt rammet av å sprike i alle retninger når det gjaldt standarder.


Apples første Macintosh la grunnlaget for det grafiske grensesnittet i opertivsystem.

4. Apple II
Businessverden mente at fargeskjermer var noe tull da Apple II ble lansert i 1977, men maskinen ble en stor suksess blant forbrukere, og ble værende aktiv i markedet i hele 15 år. Maskinen var også en av de første som ble brukt i større grad i undervisningsinstitusjoner verden over.

5. TRS-80
Dette var egentlig et eksperiment fra den amerikanske kjeden Radioshack, og de hadde sikkerhetsnettet i at hvis ikke maskinen ble en suksess, så kunne de brukes til kasseapperater i kjedens mange tusen butikker. Det ble imidlertid en stor kommersiell suksess.

6. Xerox PARC Alto
Firmaet som har fått ordet for kopiering oppkalt etter seg, laget ikke bare kopimaskiner. PARC Alto var en av de første maskinene som ble tatt aktivt i bruk i kontorlandskap hos bedrifter, og en ethernet-port gjorde at man kunne dele informasjon. I 1974 var dette ganske revolusjonerende og nyttig for bedrifter.


Xerox Parc Alto var en av de første praktiske kontormaskinene.

7. Datapoint 2200
Da Datapoint 2200 ble lansert i 1970 var den en av de første masseproduserte maskinene på markedet, men det er egentlig ikke det som gjør den historisk viktig. Produsentene Computer Terminal Corporation overtalte Intel til å gå over til en enkel prosessorchip, noe som har vært standard siden.

8. IBM System/360
De færreste av oss har hatt mulighet til å leke med denne giganten som ble lansert i 1964. Den skapte imidlert grunnlaget for all videre utvikling innen bedrifters bruk av datamaskiner.

9. ENIAC
Med 357 operasjoner i minuttet, en vekt på 30 tonn, en størrelse som fylte opp et gigantisk rom og fryktelig upraktiske programmeringsmuligheter låter slitsomt i dag, men i 1946 revolusjonerte ENIAC verden.

10. The Difference Engine
Den britiske regeringen ville i 1822 ha en maskin som kunne gjøre avanserte utregninger, og Charles Babbage laget skissene til The Difference Engine. På grunn av manglende penger ble maskinen aldri bygget. Nylig fant man imidlertid tegningene til maskinen, og ingeniører bygget en fullt fungerende versjon av det som kunne vært verdens første datamaskin.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen