10 år med Google

De færreste tenker på søkemotorgiganten som såpass gammel, men det var altså for ti år siden de to gründerne Larry Page og Sergey Brin fikk ideen. De ville lage verdens største og mest effektive søkemotor.

Gigantisk utvikling
Det som nesten kan betraktes som et gutteromprosjekt, har vokst til et firma med over 20.000 ansatte, og en portefølje kun kan beskrives som imponerende, uansett hvor kritisk man er til Googles voksende dominans, overvåkning av surfevaner og inntredner i nye markeder.

i dag, søndag 7. september, feirer firmaet 10-års dag som ett av verdens største teknologiselskaper, og i løpet av siste årenes aggressive satsing på nye markeder, sist med nettleseren Google Chrome, er det ingenting som tyder på at de to har planer om å legge inn årene nå.

Utopisk idé
Utstyrt med fire datamaskiner, en halv million og et ønske om å forandre hvordan du søker på nettet, bega Page og Brin ut på et prosjekt som ble møtt med hånlig latter i mange faglige internettkretser.

Gjennom nitidige studier av folks nettvaner kom de to opp med en rekke smarte løsninger, og har på mange måter redefinert nett, onlinemedia og onlineannonsering. Google i dag er verdsatt til svimlende 150 milliarder dollar, noe som er rekord for et såpass ungt selskap.


Larry Page og Sergey Brin har laget et av verdens største tekologiselskap fra gutterommet.

Store utfordringer
Med gigantisk vekst og stadig inntreden i nye markeder er det klart Google kommer til å møte Kallur-hinder underveis. Rett før helgen varslet for eksempel Microsoft at de vil se nærmere på om Google bryter med konkurranselover, og gjør seg klare til en såkalt anti-trust-rettssak.

- Du kan ikke gjøre de tingene Google gjør uten og en gang møte utfordringer fra enten myndighetene eller rivaliserende firmaer, sier Danny Sullivan, redaktør i SearchEngineland til Businessweek. Sullivan er blant verdens ledende eksperter på søkemotorer, og har fulgt utviklingen i Google siden oppstarten.

Hva bringer fremtiden?
Googles stadig økende kontroll over internettrafikk, tilnærmet reklamemonopol gjør at en rekke begynner å heve øyenbryn, både når det gjelder monopolvirksomhet, men også i forhold til din personlige informasjon mens du er på nett, og hvordan den dataen bli videreformidlet. I forrige uke ble det også klart at Google ikke bare har lange fingre i det amerikanske annonsemarkedet. De styrer også over 90 prosent her til lands.

Fo å beskytte egne interesser har Google nå gått i motsatt retning av det som var planen med det lille idealistiske selskapet. Nå er det hyret inn flere hundre advokater og proffe lobbyister for å omgå lover og eventuelle søksmål i forhold til konkurranselovgivning.

Å bygge en av verdens største og mest suksessfulle internettbedrifter på 10 år er uansett verdt en gratulasjon, og de fleste av oss må vel innrømme at vi bruker Google i blant.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen