Test

101 dalmatinere

Den lykkelige familie blir større.
Den lykkelige familie blir større.

Dalmatineren Pongo er lei av ungkartilværelsen og bestemmer seg for å fikse dame til både seg og mennesket sitt Roger. Den prikkedes plan virker selvsagt veldig godt. Roger får sin Anita og Pongo sin Perdita, og snart krabber 15 små rundt i huset. Men så dukker Anitas venninne, den skumle Cruella De Vil opp og truer idyllen. Hun lusker rundt med skumle planer i en sky av røyk, er fanatisk opptatt av pels og vil ha kloa i valpene. De søte små står snart i fare for å bli flådd av den groteske Cruella, som skal lage flotte dalmatinerpelskåper.

Klassisk vakkert

"101 Dalmatinere" har en god historie som bygger på en populær britisk barnebok. I dag er det Disneys dalmatinere som er mest kjent. Filmen er den siste filmen som gamlefar Walt Disney fikk satt sitt personlige preg på, og bare det gjør den vel verdt en titt.

Mange husker sikkert den nyere fimversjonen fra 1996, med både ekte dalmatinervalper og Grenn Close i rollen som en uforglemmelig Cruella De Vil. Det er allikevel 1961 versjonen som går av med seieren, med sin unike sjarm. Den tegnede Cruella er også hakket hvassere enn Close. Uansett hvor søte, flinke og morsomme dalmatinerne er, så er det den onde Cruella De Vil som stjeler showet. Hun er så flott og gjennomført ond at man må fryde seg. Cruella er klart den beste skurken vi har sett i Disneys verden.

Et hundeliv

Det meste i filmen ses fra et hundeperspektiv. Pongo har fortellerstemmen og mye ses også fra hundenes synsvinkel rent visuelt. "101 Dalmatinere" tilbyr mer action enn andre gamle Diseny-filmer. Her er det både kidnapping, trusler om flåing av søte uskyldige valper og biljaktscener. Noe negativt er det at vi ikke finner tydelige personskildringer i "101 Dalmatinere", bortsett fra den tidligere nevnte skurken. Det gjør det hele litt ullent.

Disse valpene kan ende opp som pelskåpe.
Disse valpene kan ende opp som pelskåpe.

Visuelt skiller denne filmen seg fra andre filmer i sjangeren med et unikt, nesten moderne preg. "101 Dalmatinere" er vakkert animert med skisseaktige blyanttegninger som til tider er nesten abstrakte. Filmen er sjarmerende og rørende uten å bli for sentimentalt, og gir en tydelig, men diskré, hyllest til familie og solidaritet.

"101 Dalmatinere" er ikke noen musikal som de fleste andre slike filmer og det er en lettelse. Dog har klassikeren ett lett jazzete lydspor som kler filmens stil og handling. "Cruella De Vil"-sangen har dog en lei tendens til å sette seg fast på hjernen.

Pent oppusset morro

Både lyd og bilde er blitt klart og tydelig etter en vellykket digital restaurering. Dermed kommer dalmatinerflokken til sin rett. Kanskje enda bedre enn da den gikk på kino.

På denne spesialutgaven er det også rikelig med bra ekstramateriale. Vi kan skru på 101 pop-opp vinduer for både entusiaster og barn, med morsomme detaljopplysninger. To dokumentarer det er verdt å få med seg er en om Disneys brevveksling med bokens forfatter, samt en om hvordan filmen ble til. En ny musikkvideo av Selena Gomez er også lagt ved. Og om så poden ennå ikke har fått nok av dalmatinere er det bare å gå inn og lage sin egen virtuell valp, mate den og leke med den i det uendelige.

Konklusjon

"101 Dalmatinere" er fremdeles en av Disneys aller beste filmer. Den enkle varme og spennende historien fascinerer store og små med sin detaljrikdom og sitt kunstneriske overskudd.

101 dalmatinere (Spesialutgave)   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen