100 megapiksler med levende sensor

New Scientist melder at forskere ved University of California har utviklet en lysfølsom bakterie. Et gen i bakterien produserer et protein som reagerer på rødt lys. Når det skjer, vil proteinet slå av et annet gen. Hvis man tilsetter en spesiell indikatorløsning, vil den bli svart når dette skjer.

Alternativ tekst mangler
Bilde av det Flyvende Spaggeti-
monsteret, tatt med "levende kamera".
Foto:Chris Voight

Bakterien er en modifisert utgave av den mindre populære tarmbakterien E. Coli, som kan gi matforgiftning. Forskerne har spleiset inn de lysfølsomme genene fra noen blå-grønn-alger.

På grunn av den minimale størrelsen på bakterier, kan dette gi sensorer med oppløsning på 100 megapiksler pr. kvadrattomme, eller tilsvarende omtrent 50 megapiksler på dagens vanlige digitale speilreflekskameraer.

Så når vil vi kunne gå og kjøpe dette i butikken? Antakelig aldri. Det er flere grunner til dette. Forskningen har vært en øvelse i genmodifisering, og var aldri ment som et forsøk på å utvikle en kamerasensor. Sensoren forskerne lagde, reagerer bare på rødt lys, og det tar 4 timer å ta et bilde. Forskerne forsøker nå å lage bakterier som reagerer på hele lysspekteret.

Vi synes dette høres spennende ut, men er egentlig glade for at vi slipper å mate kameraet for at sensoren ikke skal dø.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen