100 Mbit/s over mobilnettet

Mens Norge på alle måter er et høyt utviklet land når det kommer til bruk av mobiltelefoner og mobil teknologi, blekner vi allikevel i skyggen av den stadig raskere sørøst-asiatiske utviklingen på fronten.

Mens vi enda ikke har fått knotet på plass tredjegenerasjons mobilnettverk her til lands, med sine hastigheter på opp mot 384 Kbps, driver kinesiske og japanske ingeniører allerede og forsker frem fjerdegenerasjons mobiltelefoni med teoretiske hastigheter på helt opp til 300 ganger denne båndbredden.

Det er noen av de ledende japanske og kinesiske universitetene som i samarbeid med selskaper som Fujitsu har tatt initiativ til samarbeidsprosjektet, som skal strekke seg over en periode på tre år og starter i desember. Når teknologien vil være klar for kommersiell bruk er enda ikke klart.

Målsetningen for 4G-teknologien er å oppnå hastigheter på vanvittige 100 Mbit/s over lufta, som innebærer overføring av data i hastigheter på hundre ganger det man i dag kan hente ut av en ordinær bredbåndslinje og hele 1500 ganger hastigheten dagens europeiske mobiltelefoner oppnår over GPRS.

De ekstreme hastighetene skal muliggjøre tjenester som videokonferanser over telefonen, direktesending av høyoppløselig video og surfing på internett i en hastighet som skal kunne få selv en VDSL-kunde til å strutte av misunnelse.


relatert stoff

Norges beste mobilabonnement

Januar 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

ICE Mobil 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Hello 5GB


Jeg bruker mye data:

Hello 10 GB


Jeg er superbruker:

Komplett MegaFlex 30GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen