100 dollar-bærbar underveis


Slik forestiller man seg den 100 dollar-bærbare

Massachusetts Institute of Technology (MIT) påbegynte tidligere i år et "non profit"-prosjekt med mål om å utvikle en bærbar datamaskin med en pris på 100 dollar. Maskinen er først og fremst ment å tilbys skoleelever i utviklingsland.

Tanken er at staten kjøper inn maskinene til en pris rundt 100 dollar per stykk og deretter distribuerer maskinene til skoler - fortrinnsvis barne- og ungdomsskoler. MIT skal allerede være i forhandlinger med land som Brazil, Kina, Thailand, Egypt og Sør-Afrika.

Foreløpige spesifikasjoner tilsier en 500 MHz prosessor og 1 GB RAM. Skjermen skal kunne brukes i farger eller sort/hvitt, hvor sistnevnte er spesielt godt egnet for bruk i sterkt sollys. 12 tommer nevnes som mulig skjermstørrelse.

Energikilden blir enten batteri, tradisjonell nettdrift eller en dynamo med sveiv festet til siden av maskinen, siden en rekke utviklingsland har ikke tilgang på et strømnett i mer avsidesliggende områder.

Maskinene vil kjøre en versjon av Linux og vil støtte både trådløst nettverk og mobilnett. Fire USB-porter skal også være på plass.

Fem selskaper samarbeider med MIT om å produsere 5 til 15 millioner testmaskiner innen det kommende året: Google, AMD, News Corp., Red Hat og BrightStar.

En representant for prosjektet uttaler at dette er et ambisiøst mål, tatt i betraktning at det kun produseres rundt 50 millioner bærbare på verdensbasis i året.

Det vurderes også å gjøre maskinen tilgjengelig for det kommersielle markedet, da med en pris på rundt 200 dollar. I så fall vil 20 til 30 dollar av denne prisen gå direkte tilbake til utviklingen av den 100 dollar-bærbare for skoleelever.

Planen er å ha de første maskinene leveringsklare innen utgangen av 2006.

(Kilder: News.com, MIT)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen