100.000 zombie-maskiner forsvant over natten

Annonsør­innhold
Les hele saken »

En zombie-maskin er en infisert datamaskin brukt til å utføre automatiske oppgaver, som for eksempel å sende ut store mengder e-postspam fra intetanende eieres infiserte maskiner.

Ifølge statistikk fra Shadowserver, en tjeneste drevet av frivillige sikkerhetsspesialister som overvåker antallet aktive zombie/bot-maskiner tilknyttet Internett, falt antallet dramatisk med over 100.000 maskiner natt til julaften, noe som utgjør nesten 20 prosent færre aktive infiserte maskiner.

«Claude» som er en av SANS Internet Storm Centers frivillige overvåkere har en interessant teori om hva årsaken til det dramatiske fallet kan være. Han mener det skyldes at mange har fått ny PC i julegave, og at disse maskinene kommer ferdiginstallert med Windows XP SP2 hvor XPs brannmur som standard er påslått, og at de derfor er vanskeligere å infisere og utnytte.

Han forventer at 99 prosent av de nye maskinene vil forbli «rene» frem til brukerne begynner å bruke dem. Som for eksempel ved å ukritisk klikke på sprettoppvinduer, installere og ta i bruk IM-programmer som MSN og tilsvarende, samt motta virusinfiserte e-postmeldinger.

– Jeg gjetter på at vi vil se en langsom oppgang i botnet-størrelsen over den neste måneden frem til de fleste av de nye maskinene på nytt blir infisert med søppelprogramvare. Ikke fordi de ikke inneholdt de nyeste sikkerhetsoppdateringene fra starten av, men fordi brukerne ikke har mottatt veiledning i hvordan de skal bruke sitt nye leketøy, sier han før han avslutter med undrende å spørre om hvorfor slik veiledning ikke kan kjøpes i butikkene også?

SANS Internet Storm Centers direktør Marcus H. Sachs mener Claude traff spikeren på hodet med teorien sin, og oppsummerer det slik:

– Mange av de infiserte maskinene er slått av, de skinnende nye har enda ikke blitt infisert, og Internett er midlertidig et tryggere sted. Men som du sa, gi det noen uker og vi er rett tilbake der vi startet.

(Kilde: SecurityFocus)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen