100 000 uvitende ble overvåket

Northeastern University i USA har nylig gjennomført en undersøkelse der de fulgte bevegelsene til 100 000 mobilbrukere over en seksmånedersperiode. Undersøkelsen er den første i sitt slag, og vekker blandede reaksjoner.

Ingen av de 100 000 menneskene som ble "fulgt", hadde nemlig den minste anelse om at de ble satt på kartet av universitetets forskere. Overvåkningen bler muliggjort via en anonym privat mobiloperatør, og forskerne som gjennomførte undersøkelsen vil heller ikke si hvor i verden personene befant seg.

"Anonyme" forsøkspersoner

Forskerne forsvarer overvåkningen med at alle telefonnumrene ble kryptert, og de dermed ikke hadde noen mulighet til å finne ut hvem de kikket på.

For å finne ut bevegelsene til de ufrivillige forsøkspersonene, ble posisjonen deres i forhold til forskjellige basestasjoner lagret hver gang de sendte en tekstmelding eller snakket i telefonen. Resultatene viste at de aller færreste var mer enn ca tre mil fra hjemmet sitt i løpet av det halve året overvåkningen foregikk.

En av lederne for undersøkelsen, Albert-Lazlo Barabasi, sier følgende til Associated Press: – Dette er et nytt steg for vitenskapen. For første gang har vi hatt sjansen til å følge menneskelig atferd på en helt objektiv måte.

(Kilde: Associated Press)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen