10 ting du bør vite om Nikon D800

10 ting du bør vite om Nikon D800

D800 kan tilby mer enn du tror.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Mange har ventet lenge og ivrig på D800, og da det endelig kom var det med en storm av spesifikasjoner og tall. Her titter vi på 10 interessante detaljer som kanskje har gått tapt i hypen.

Les mer om Nikon D800 her

1: Selvjusterende lukker
Lukkeren i D800 er av det avanserte slaget, og holder øye med hver eneste eksponering den gjør. Om tiden lukkeren faktisk er åpen varierer i forhold til hva den var innstilt på, vil den oppdage det, og justere seg selv for å kompensere, slik at eksponeringstiden blir riktig. Det høres fancy og nymotens ut, men faktisk er dette noe Nikons beste speilreflekskameraer har hatt helt siden F5, som kom i 1996.

2: Innebygget timelapse-funksjon
Å få et kamera til å automatisk ta bilder med et visst mellomrom krever i de fleste tilfeller ekstrautstyr, eller mer fikling med kameraets programvare enn det som godt er, og da er det i tillegg opp til deg selv å sette sammen bildene til et filmklipp og lage en såkalt timelapse-video av dem, som videoen nedenfor, fra en av våre eminente brukere ved navn Terje Sørgjerd (se flere av hans videoer her). Det trenger du ikke stresse med i D800. Ikke bare er intervall-fuksjonen innebygget, men kameraet kan også sette sammen bildene til film for deg, og lagre filmklippet på minnekortet. Enkelt og greit.

D4-batteriet, EN-EL18
D4-batteriet, EN-EL18

3: Kan bruke samme batteri som D4
Standardbatteriet til D800 er EN-EL15, som skal gi kameraer 900 bilder per opplading, etter CIPA-standarden for testing av slikt. Det er absolutt et bra tall, men er det ikke nok for deg kan du kjøpe et vertikalgrep til kameraet og sette inn det samme batteriet som D4 bruker, nemlig EN-EL18, som er et langt kraftigere batteri. Det vil gi kameraet betydelig bilder per lading og gir i tillegg andre ekstramuligheter, som du kan lese mer om i neste punkt. Merk for øvrig at du må ha vertikalgrep på kameraet for å benytte andre batterier enn EN-EL15.

4: Kan få turbo
I utgangspunktet tar D800 maksimalt 4 bilder per sekund, men er det for treigt for deg kan du sparke hastigheten opp i 50% mer, bare ved å bruke et annet batteri enn EN-EL15 og sette kameraet i DX-modus. Oppløsningen går da ned til drøye 15 megapiksler, men de fleste av oss lever godt med det i dag. Du vil også få en tele-effekt som følge av denne beskjæringen, akkurat som når du bruker et kamera med 1.5x cropfaktor.

5: Ansiktsgjenkjenning med optisk søker
D800 har samme lysmåler som storebroren D4, med hele 91000 målepunkter. Nærmest et lite lavoppløst kamera i seg selv, altså, og dette kan utnyttes. Det begge kameraene nemlig kan gjøre, er å gjenkjenne hva slags motiv man tar bilde av, vurdere farger og lys, og eksponere deretter. Oppløsningen er faktisk god nok til at kameraet kan gjenkjenne et ansikt i motivet, og prioritere ansiktet over resten av motivet, slik at ansiktet blir riktig eksponert.

Artikkelen fortsetter på neste side.

6: Pikslene er ikke mindre enn på D7000
En oppløsning på 36 megapiksler skremte mange da D800 ble lansert. Med så høy oppløsning kunne da ikke bildekvaliteten være ivaretatt? Vel, faktum er at D800 fordeler de 36 megapikslene på en lang større bildebrikke enn for eksempel D7000 gjør, og har dermed omtrent tilsvarende pikseltetthet. Faktisk kan du bruke DX-optikk også på D800, og oppløsningen vil da bli 15,36 megapiksler per bilde - bare såvidt under D7000s 16 megapiksler. D7000 er et kamera som har fått mye velfortjent skryt for sin høye bildekvalitet, og D800 er tross alt et drøyt år nyere og har dermed fått med seg nyere og bedre teknologi i tillegg.

Les vår test av Nikon D7000

7: Samme videofunksjon som D4 - nesten
D800 har faktisk praktisk talt samme videomuligheter som D4, med ett enkelt unntak: D800 har ikke "native" videoopptak i FullHD, som D4 har. Dette vil si at kameraet beskjærer ned til FullHD-størrelse, det vil si 1920 x 1080 piksler, og benytter dem til å gjøre videoopptak med. Det betyr at man får svært god kvalitet på opptaket, i tillegg til en teleeffekt som oppstår som en følge av denne beskjæringen. Det sier seg selv at å gjøre dette på en bildebrikke på 36 megapiksler vil gi et for lite felt i midten til å være av noen praktisk verdi, og derfor har ikke D800 denne muligheten. Bortsett fra det kan D800 tilby det samme som D4 på videofronten.

8: "Rent" opptak fra HDMI
Både D4 og D800 har mulighet til å dytte ut et "rent" videoopptak via kameraets HDMI-kontakt. Det vil si at selv om videostrømmen er den samme som sendes til kameraets egen skjerm, vil ikke all mulig informasjonsgrafikk følge med, selv om det vises på kameraskjermen. En enkel funksjon, men potensielt svært nyttig for videoentusiastene blant oss. Merk imidlertid at man med denne funksjonen kun vil få 1080i - ikke 1080p.

9: Finjustering under videoopptak
Når man tar opp video fra D800 via HDMI-kontakten har man også en annen veldig kjekk mulighet, nemlig å finjustere både eksponering og lydnivå under opptaket. Dette vil kun fungere dersom opptaket lagres via HDMI, men man kan da til gjengjeld justere eksponeringen underveis i 1/8 EV trinn, ved hjelp av knappene på kameraets fremside. Tar man opp til minnekortet, kan man justere eksponeringen på samme måte, men kun før opptaket starter. Det samme gjelder lydnivået - både inn og ut, uavhengig av hverandre.

10: Ekstra høyoppløst versjon
D800 kommer som kjent også i en E-versjon, dvs D800E. Kameraene er helt identiske, heter det seg, bortsett fra at D800E er uten lowpass-filteret som D800 har. Det stemmer imidlertid ikke helt. Et lowpass-filter består av to lowpass filtre som begge splitter lyset i to, og det er dette som skjer i standardversjonen av D800. I E-utgaven er imidlertid filter nr to byttet ut med et annet filter som samler lyset igjen, i stedet for å splitte det enda en gang. Effekten blir som om lowpass-filteret ikke er til stede, bortsett fra at man slipper å omkalibrere alle objektivene for å bruke dem på D800E, slik man hadde måttet dersom filteret var fysisk fjernet.

Lowpass-filteret eksisterer for å hindre moaré, en effekt som gir lite pene mønstre og fargefeil når ett mønster (bildebrikken) legges oppå eller avfotograferer et annet. Jo høyere oppløsning det første mønsteret har, jo høyere oppløsning må det andre mønsteret ha for at problemet skal oppstå. Det finnes allerede andre kameraer som mangler lowpass-filter, som for eksempel Kodak DCS-14 og i nyere tid Leica M9, med henholdsvis 14 og 18 megapiksler.

Les vår test av Leica M9-P

Et så avansert kamera som D800 har selvsagt mer enn bare 10 spennende ting ved seg, og det er ennå mange interesssante ting vi ikke har nevnt. De blir nok dessverre pent nødt til å vente til en test av kameraet.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen