10 ting du bør vite om Nikon D800

10 ting du bør vite om Nikon D800

D800 kan tilby mer enn du tror.

Mange har ventet lenge og ivrig på D800, og da det endelig kom var det med en storm av spesifikasjoner og tall. Her titter vi på 10 interessante detaljer som kanskje har gått tapt i hypen.

Les mer om Nikon D800 her

1: Selvjusterende lukker
Lukkeren i D800 er av det avanserte slaget, og holder øye med hver eneste eksponering den gjør. Om tiden lukkeren faktisk er åpen varierer i forhold til hva den var innstilt på, vil den oppdage det, og justere seg selv for å kompensere, slik at eksponeringstiden blir riktig. Det høres fancy og nymotens ut, men faktisk er dette noe Nikons beste speilreflekskameraer har hatt helt siden F5, som kom i 1996.

2: Innebygget timelapse-funksjon
Å få et kamera til å automatisk ta bilder med et visst mellomrom krever i de fleste tilfeller ekstrautstyr, eller mer fikling med kameraets programvare enn det som godt er, og da er det i tillegg opp til deg selv å sette sammen bildene til et filmklipp og lage en såkalt timelapse-video av dem, som videoen nedenfor, fra en av våre eminente brukere ved navn Terje Sørgjerd (se flere av hans videoer her). Det trenger du ikke stresse med i D800. Ikke bare er intervall-fuksjonen innebygget, men kameraet kan også sette sammen bildene til film for deg, og lagre filmklippet på minnekortet. Enkelt og greit.

D4-batteriet, EN-EL18
D4-batteriet, EN-EL18

3: Kan bruke samme batteri som D4
Standardbatteriet til D800 er EN-EL15, som skal gi kameraer 900 bilder per opplading, etter CIPA-standarden for testing av slikt. Det er absolutt et bra tall, men er det ikke nok for deg kan du kjøpe et vertikalgrep til kameraet og sette inn det samme batteriet som D4 bruker, nemlig EN-EL18, som er et langt kraftigere batteri. Det vil gi kameraet betydelig bilder per lading og gir i tillegg andre ekstramuligheter, som du kan lese mer om i neste punkt. Merk for øvrig at du må ha vertikalgrep på kameraet for å benytte andre batterier enn EN-EL15.

4: Kan få turbo
I utgangspunktet tar D800 maksimalt 4 bilder per sekund, men er det for treigt for deg kan du sparke hastigheten opp i 50% mer, bare ved å bruke et annet batteri enn EN-EL15 og sette kameraet i DX-modus. Oppløsningen går da ned til drøye 15 megapiksler, men de fleste av oss lever godt med det i dag. Du vil også få en tele-effekt som følge av denne beskjæringen, akkurat som når du bruker et kamera med 1.5x cropfaktor.

5: Ansiktsgjenkjenning med optisk søker
D800 har samme lysmåler som storebroren D4, med hele 91000 målepunkter. Nærmest et lite lavoppløst kamera i seg selv, altså, og dette kan utnyttes. Det begge kameraene nemlig kan gjøre, er å gjenkjenne hva slags motiv man tar bilde av, vurdere farger og lys, og eksponere deretter. Oppløsningen er faktisk god nok til at kameraet kan gjenkjenne et ansikt i motivet, og prioritere ansiktet over resten av motivet, slik at ansiktet blir riktig eksponert.

Artikkelen fortsetter på neste side.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen