10 ting du bør vite om Canon EOS 5D Mark III

10 ting du bør vite om 5D Mark III

10 ting du bør vite om Canon EOS 5D Mark III

Her er det som forsvant i ståheien.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Da Canon nettopp lanserte 5D Mark III ble det en del surmuling fra publikum for liten økning i oppløsning og generelt litt småkjedelige spesifikasjoner. Nikon hadde lansert sin D800 ikke lenge før, og som vi belyste i denne artikkelen var det et kamera som hadde mye nytt å tilby. Ved første øyekast så ut som en flau vind i forhold til Nikons stive kuling.

Men var den nå engang det?

Faktum er at 5D Mark III er forbedret i forhold til 5D Mark II i ett og alt, og faktisk har en del av wow-faktoren som Nikons D800 nøt godt av. Her tar vi derfor for oss 10 ting du bør vite om Canon EOS 5D Mark III, akkurat som vi gjorde det for D800.

Les 10 ting du bør vite om Nikon D800

1: Mindre støv

I følge Canons egen forskning stammer opp til 80% av støvet i et kamera fra kameraets egne slitedeler, så i mange tilfeller vil kameraets støvfjerningsmekanismer derfor være av temmelig begrenset verdi. Det hjelper lite å riste støvet avsensorbrikken når den fra før er montert midt i den største støvkilden. dette forsøker Canon å gjøre noe med, ved å konstruere slitedeler i materialer som i liten grad avgir støv. Faktisk har de tatt dette så langt at selv kameraets deksel i objektivfatningen er konstruert i spesielplast for å unngå støvdannelse.

2: Digital korrigering av optiske feil

At kameraet har plass til data om hvordan forskjellige objektiver oppfører seg, og dermed også hvordan man korrigerer dem digitalt, er ikke nytt. Dette fant man også i 5D Mark II, men i 5D Mark III er funksjonen kraftig forbedret og kameraet kan nå rette opp i flere former for fortegning, fargefeilbrytning og vignettering enn tidligere. Flere av disse kan være svært vanskelige å få has på i manuell etterbehandling.

3: Parvis bildevisning

Med 5D Mark II var det mulig å zoome inn på et bilde, for så å vurdere det mot et annet bilde ved å veksle mellom dem, men med Canon EOS 5D Mark III er dette gjort enda enklere og bedre. Nå kan du vise to ulike bilder ved siden av hverandre, og zoome inn på samme område i begge to samtidig.

Funksjonen har flere ulike fordeler og muligheter, og du kan velge å vise forskjellige former for sammenligning, alt etter hva du trenger. Du kan se bildeinformasjon for begge bildene, sammenligne komposisjon, fokus, eller hvitbalanse og histogram. Du kan velge å ikke zoome inn i det hele tatt, zoome inn på samme punkt i begge bildene, eller zoome inn på samme fokuspunkt, om du ønsker det. Om du skulle ha behov for det trenger du ikke å se på to ulike bilder heller. Du kan like gjerne se på to ulike steder på det samme bildet, eller zoome inn på bildet i halve skjermen og se hele bildet i den andre halvdelen.

Foruten visning har denne funksjonen en del andre interessante sider ved seg også. Underveis i visningen av bilder kan du vurdere dem og gi dem en poengsum for hvor bra du synes de er. Du kan gi et bilde fra null til fem stjerner, men for å gjøre gjennomgangen enklere og mer effektiv kan du også velge en enklere metode. Du vil da få tre kattegorier å velge mellom: Dårlig bilde (ingen stjerner, ingen trykk på knappen), godt bilde (en stjerne, ett trykk på knappen), eller kjempegodt bilde (fem stjerner, to trykk på knappen).

Foretrekker du i stedet å gjennomgå bildene og slette ett for ett kan du også gjøre det mer effektivt enn før, ved å slå av behovet for å bekrefte sletting av hver fil.

All your light are belong to us.
All your light are belong to us.

4: Mellomrom? Hvilket mellomrom?

På alle bildebrikker ligger det ørsmå linser oppå brikken, for å lede lyset ned i hver enkelt pikselsensor, men mellom pikselsensorene ligger det ofte koblinger og kretser, som gjør at ikke hele brikkens overflate er dekket av pikselsensorer. Disse mikrolinsene har gradvis blitt bedre og større, slik at mer av lyset som normalt ville truffet kretsene i mellomrommene også til en viss grad kan utnyttes. I senere tid har man klart å få disse mikrolinsene så store at det i realiteten ikke er noe mellomrom mellom dem.

Selv om Canon har hatt slike "gapless" mikrolinser på bildebrikken helt siden EOS 50D ble lansert, så har ikke noe fullformatkamera hatt det før nå i moderne tid. Canon EOS-1D X var først ute blant fullformatkameraene deres med dette, men 5D Mark III har også fått det. Dermed utnyttes alt lyset som treffer brikken (men noe filtreres som vanlig bort i Bayer-filteret).

5: Bedre beskyttelse mot fukt og støv

5D Mark III er beregnet på røffere forhold enn forgjengeren var, og har dermed forbedret beskyttelse mot styggedom som vil inn i kameraet ditt og ødelegge det. Spesielt på toppen og der kameraet holdes eller henger fra er beskyttet bedre enn før.

Bla videre til neste side for å se flere finesser ved 5D Mark III.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen