10 teknologier inspirert av sci-fi

Teknofil 10 teknologier inspirert av sci-fi

10 teknologier inspirert av sci-fi

Det som er selvsagt nå, var ren fantasi i gamle dager.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det er ingen hemmelighet at science fiction har gitt næring til menneskelig fantasi opp gjennom årene. Mange av teknologiene vi benytter i dag begynte sin eksistens som konsepter i sci-fi. Dette er ting vi tar for gitt – som mobiltelefonen eller komplisert teknologi som satelitter.

Det amerikanske teknologi-nettstedet Dvice har laget en liste over 10 nåværende teknologier som kan finne sin opprinnelse i science fiction.

1. Mobiltelefonen

Foto: Rico Shen
Foto: Rico Shen

Ett av de første konseptene av en mobil kommunikasjonsenhet dukket opp i TV-serien Star Trek. Oppfinneren av mobiltelefonen, Martin Cooper (på bildet), har uttalt at han fikk inspirasjon fra å se kaptein Kirk snakke i sin håndholdte kommunikasjonsdings i serien.

I 1973 skapte Cooper historie da han foretok den første offentlige telefonsamtalen fra en bærbar telefonenhet. Da ringte han konkurrentene i AT&T og informerte dem om bragden. Mobiltelefonen har utviklet seg enormt siden den gangen, fra å være en klump på nesten 1 kg til de fancy smarttelefonene vi har i dag.

2. Den moderne ubåten

I 1870 ga Jules Verne ut klassikeren En verdensomseiling under havet, som handlet om eventyrene til en oppfinner som reiste rundt i Nautilus – en ubåt mer avansert enn noe annet som eksisterte på den tiden. Selv om ubåter allerede eksisterte i primitive former før romanen ble utgitt, var det ikke før Vernes' fortelling at ubåtdesignen ble forbedret.

I 1878 fikk pastor George Garrett patent på forbedringer av ubåten og undervannsbåter, og fikk sitt eget firma til å bygge farkosten. Prototypen hans var drevet av damp, og var den første av sitt slag. Etter hvert dukket det opp flere typer, og i dag drives de fleste ubåter av elekrisitet, akkurat som Nautilus.

3. Den geostasjonære satelitten

Forfatteren Arthur C. Clarke publiserte i 1945 en artikkel i magasinet Wireless World som beskrev en stillestående satelitt i lufta, fremfor en som var i bevegelse. En slik satelitt kunne være nyttig for å sende og motta TV- og radiosignaler, navigere skip og så videre.

For å få til dette foreslo Clarke at satelitten kunne bli plassert i bane rundt Jorden i samme hastighet og retning som planeten roterer. Artikkelen ble tatt useriøst da den kom ut, men 20 år senere ble den virkelighet da den første kommersielle geostasjonære kommunikasjonssatelitten ble skutt opp.

4. Raketten

Den amerikanske forskeren Robert H. Goddard (på bildet) konstruerte den første raketten drevet av flytende drivstoff, og ble fascinert av romfart etter å ha lest Klodenes kamp av H. G. Wells. Raketten hans ble skutt opp suksessfult i 1926, og senere uttalte han at konseptet om reise mellom planeter inspirerte ham voldsomt.

Goddards fremskritt bidro til å gjøre romfart til virkelighet, men i sin samtid ble han ofte latterliggjort av pressen. Nå er han derimot regnet som en av grunnleggerne bak moderne rakettforskning.

5. «Waldoen»

«Waldoen», eller fjernmanipulatoren, dukket først opp i en novelle av Robert A. Heinlein i 1942. Fortellingen dreier seg om et geni, Waldo, en funksjonshemmet gutt som verken klarte å løfte hodet eller hendene for vanlige gjøremål. Han skapte deretter en mekanisk hånd som han brukte med en hanske og sele.

I dag eksisterer det slike mekaniske armer, kalt «waldoer» – og de blir gjerne brukt innen forskning.

Fortsett videre til neste side for å se de fem neste teknologiene.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen