Mye moro i vente?
Teknofil
Mye moro i vente? (Bilde: Sony Pictures Entertainment, THGnews, CBS, BBC)

10 lovende teknologier inspirert av sci-fi

Hva kan vi forvente oss i framtiden?

Vi har tidligere tatt en titt på 10 teknologier inspirert av sci-fi, men hva med teknologi som er på vei?

Nå har nettsiden Dvice lansert en liste over det de mener er de mest lovende, kommende teknologiene inspirert av science fiction. Se listen nedenfor:

1. Sonisk skrutrekker

Matt Smith som The Doctor.
Matt Smith som The Doctor.Foto: BBC

Den soniske skrutrekkeren, eller sonic screwdriver som den kalles på originalspråket, er en gjenstand som dukker opp i den helsprø BBC-serien Doctor Who. Skrutrekkeren kan gjøre alt fra å åpne dører, endre radiosignaler og lege skader til å kutte, brenne og sveise.

Britiske ingeniører ved Universitetet i Bristol er nå i gang med å skape en ekte sonisk skrutrekker. Dingsen de utvikler kan flytte små objekter som biologiske celler ved hjelp av ultralyd, slik at det kan bli lettere å sortere friske celler fra sykdomsrammede og lignende.

En prototype har blitt lagd ved hjelp av bittesmå krystaller som vibrerer når elektrisk strøm går gjennom dem. Dette skaper en sjokkbølge av ultralyd i luften rundt enheten. Størrelsen på sjokkbølgen kan deretter justeres for å flytte på celler.

Det er fremdeles et stykke igjen til Doctor Whos allsidige skrutrekker, men dette er uansett en god start.

2. Kraftfelt

Master Chief i Halo.
Master Chief i Halo.Foto: Microsoft Studios

På film, TV og spill ser vi ofte at folk og romskip i sci-fi-verden beskytter seg med kraftfelt. Forskere i det britiske militæret vil gjerne overføre denne fantastiske beskyttelsen til virkeligheten, og jobber med sine egen kraftfelt for å beskytte stridsvogner fra å bli beskutt.

Denne nye «rustningen» tar i bruk superkondensatorer for å bruke pulser med elektrisk energi. Når en trussel blir oppdaget, vil energien i superkondensatoren sendes til metallkledningen på utsiden av kjøretøyet for å generere et elektromagnetisk felt rundt det som avverger kuler og lignende.

Kraftfeltet vil bare vare noen få sekunder og ikke stå på konstant, men det kan fremdeles bidra til å redde liv på slagmarken.

3. Usynlighetskappe

Harry Potter, her i Daniel Radcliffes skikkelse, med en usynlighetskappe.
Harry Potter, her i Daniel Radcliffes skikkelse, med en usynlighetskappe.Foto: Warner Bros.

Et av Harry Potters råeste verktøy er usynlighetskappa han fikk av Dumbledore, og nå kan denne være på vei inn i virkelighetens verden. På University of Texas at Dallas har forskere skapt et slikt synsbedrag på en kappe.

Her har de anvendt en kombinasjon av luftspeilingeffekt og nanoteknologi. Forskerne tok karbonbaserte nanotuber og varmet dem opp med elektrisitet, og i en vannbeholder «bøyde» de lyset rundt dem. Dermed så det ut som at materialet forsvant i løse lufta.

Det er antakelig en god stund til vi får se dette i praktisk bruk.

4. Teleportering

Teleportering fra den første Star Trek-serien.
Teleportering fra den første Star Trek-serien.Foto: CBS

I Star Trek liker mannskapet å bli teleportert til planeter i nærheten av romskipet de befinner seg i. I 2008 samlet forskere fra universitetene i Maryland og Michigan seg for å få til noe lignende.

Et par ioner ble plassert i hver sin beholder i vakuum, og holdt i posisjon ved hjelp av elektriske felter. En laserpuls utløste deretter fotoner fra atomene samtidig. Fotonene samhandlet og atomene ble opptatt i såkalt kvantevikling, det vil si at et av atomene tar i bruk egenskapene til det andre, selv om de var fullstendig separert.

Når det første atomet ble målt, var informasjonen som befant seg i det forsvunnet og «teleportert» til det andre atomet. I 2010 fikk kinesiske forskere til det samme, men med en avstand på over 16 kilometer.

5. Tricorderen

Spock (Leonard Nimoy) med en tricorder.
Spock (Leonard Nimoy) med en tricorder.Foto: CBS

Enda en Star Trek-dings på lista. Tricorderen lar brukeren skanne med sensorer, samt analysere og ta opp data. En slik hendig enhet burde vi jo ha i virkeligheten, og derfor har dr. Peter Jansen fra McMaster-universitetet i Ontario utviklet noe lignende.

Dr. Jansen har modellert sin prototype etter Star Trek-tricorderen, og etter flere års arbeid skal den kunne ta målinger av atmosfæren, elektromagnetiske målinger og foreta beregninger på avstander og bevegelse.

Bli vår fan på Facebook!
Bli vår fan på Facebook!

Oppdagelsene til dr. Jansen er fritt tilgjengelig på tricorderproject.org.

Bli med videre til neste side for å se resten av lista.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen