10 lovende oppfinnelser for hjemmet

ÅPEN KJØLEVEGG: Med «Impress» trenger du ikke å åpne kjøleskapdøra for å finne ut hvor mange øl du har igjen. (Bilde: Electrolux Design Lab )

Er dette fremtidens kjøleskap?

Og morgensdagens kaffemaskin husker hva slags kaffe DU liker.

[Side3.no]: Husholdningsprodusenten Electrolux arrangerer hvert år en design- og innovasjonkonkurranse kalt «Electrolux Design Lab».

Her får både industri og studenter fritt spillerom til å tenke ut og foreslå smarte løsninger for hvordan fremtidshverdagen kan komme til å se ut.

Tema i år var design som kan bidra til flere sanseopplevelser. Mandag ble vinneren og finalistene av Electrolux Design Lab 2012 annonsert.

Her er vinneren og de ni andre oppfinnelsene som kom lengst i konkurransen.

Flyvende baller

FLYVENDE LUFTRENSER: «Aeroball» flyr rundt i huset og samler støv. Det renser luften og gir bedre inneklima. Ballene kan også gi fra seg duft.
FLYVENDE LUFTRENSER: «Aeroball» flyr rundt i huset og samler støv. Det renser luften og gir bedre inneklima. Ballene kan også gi fra seg duft.Foto: Electrolux Design Lab

Vinneren av årets konkurranse ble polske Jan Ankiersztajn ved Universitet i Potsdam. Han danket ut 1200 bidrag med den flygende luftrenseren «Aeroball».

Det er snakk om en samling av selvlysende, svevende baller som kan filtrere og tilsette luften i et rom ulike duftvarianter. De holder seg flytende ved hjelp av helium og daler ned til gulvet når de er klare til å bli skiftet ut med nye «støvjegere».

- Vi stoler på våre sanser og disse sansene er en viktig faktor når man skal utforme fremtiden husholdningsapparater. Årets vinner er et innovativt konsept som bruker rommet på en unik måte, og som samtidig sprer glede til våre omgivelser. Det endrer definitivt vår oppfatning av en tradisjonell luftrenser, fordi den har også har en vakker og estetisk utforming. Den er samtidig meget relevant, fordi den dekker et forbrukerbehov, sier Thomas Johansson, designsjef i Electrolux og leder av årets jury for Electrolux Design Lab 2012.

Fremtidens kjøleskap?

ÅPEN KJØLEVEGG: Med «Impress» trenger du ikke å åpne kjøleskapdøra for å finne ut hvor mange øl du har igjen.
ÅPEN KJØLEVEGG: Med «Impress» trenger du ikke å åpne kjøleskapdøra for å finne ut hvor mange øl du har igjen.Foto: Electrolux Design Lab

Luftrensere er ikke på førsteplassen over husholdningsartikler vi mener trenger utvikling og nytenkning. Hvor vi skal lagre ølen, derimot ...

Vår favoritt på listen over de finalisten i oppfinnerkonkurransen, er helt klart «Impress». Så kom den åpne kjøleveggen på en andreplass, også. Det er Ben de la Roche fra New Zealand som har tenkt ut designkonseptet.

«Impress» forandrer måten vi oppbevarer mat på ettersom det er en kjølevegg som holder mat og drikke i fri luft og ikke bak lukkede dører. På den måten vil du alltid huske lunsjen eller andre matrester før de går ut på dato. Og hvis du ikke oppbevarer noe i «Impress», så bruker den heller ikke strøm. Impress benytter termo-akustisk teknologi.

Juryen skriver om kjøleveggen at den «er en visuell opplevelse som er energibesparende og som forenkler forbrukerens liv». Skål!

Skjeen som smaker for deg

HOBBYKOKKENS BESTE HJELPER? Smaksskjeen «Tastee» analyserer maten, og foreslår endringer for å bedre smaken.
HOBBYKOKKENS BESTE HJELPER? Smaksskjeen «Tastee» analyserer maten, og foreslår endringer for å bedre smaken.Foto: Electrolux Design Lab

Alle som har forsøkt å smake til en saus - og feilet - kan se nytten av tredjeplassen i konkurransen. Smaksskjeen «Tastee» er utviklet av dansken Christopher Holm-Hansen, men isteden for at du smaker på maten, så smaker skjeen på maten for deg.

Den bruker reseptorer som er basert på de menneskelige smaksløkene, og forteller deg hva du trenger eller hva du eventuelt må fjerne av overflødige smaker. Skjeen ble også kåret til folkets favoritt etter at den mottok over 1000 unike stemmer på Facebook.

Juryens skriver om «Tastee» at den «er et verktøy som gir din gane den veiledningen du trenger for å hente ut kokken som bor i deg.»

Obs, artikkelen fortsetter. Les mer om de beste oppfinnelsene blant de 1200 forslagene på neste side.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen