(Bilde: saiko3p / Shutterstock.com)

1 av 5 Macer er ekstra sårbare for angrep

Apple har stanset sikkerhetsoppdateringene.

Fredag som var slapp Apple i det stille en sikkerhetsoppdatering til iOS som fikset en feil ved SSL-krypteringen. For OS X tok det ytterligere noen dager før en oppdatering var på plass, noe som førte til at vi advarte mot å bruke blant annet Safari i mellomtiden.

For selv om feilen faktisk hadde vært der i halvannet år, har den trolig ikke vært særlig misbrukt – i hvert fall ikke frem til nå. Men typisk er at faren for dette øker kraftig etter at et slikt sikkerhetshull blir viden kjent. Først da Apple også fikk tettet det samme hullet i OS X, var alt i orden.

Men én av fem Apple-maskiner blir ikke lenger oppdatert. OS X 10.6 – også kjent som Snow Leopard – fikk sin siste oppdatering i september 2013, ifølge amerikanske Computerworld.

Skulle det finnes et lignende sikkerhetshull for Snow Leopard, vil det være lite hjelp å få fra Apple.

Klamrer seg fast

Selv om det er gratis å oppgradere til OS X 10.9 Mavericks, viser det seg altså at i overkant av 19 prosent av alle Macer fremdeles kjører OS X Snow Leopard. Nærmere en femtedel av verdens Apple-maskiner er altså potensielt utrygge.

Det kan være flere grunner til at folk ikke har gått fra Snow Leopard og videre til Mavericks. Noen liker kanskje ikke brukergrensesnittet i nye OS X, mens andre har programvare eller maskinvare som krever Rosetta – et oversettelsesprogram som lar PowerPC-programvare kjøre på nyere Macer.

Snow Leopard var nemlig den siste versjonen av OS X med Rosetta-støtte.

I det hele tatt minner dette litt om situasjonen med Microsoft og Windows XP. Nesten 30 prosent av verdens datamaskiner kjører fremdels det døende OS-et, som blir koblet fra respiratoren i april. Men der Microsoft har gått ganske høylytt ut og advart mot sitt gamle operativsystem, er det heller lite folkeopplysning å spore fra Apple.

Det eneste som er sikkert, er at et stort antall Macer i tiden fremover kan være spesielt sårbare for dataangrep. Ironisk nok, med tanke på at Apple lenge reklamerte med at det ikke fantes tryggere datamaskiner.

Mange gode grunner til å oppdatere:
TEST: Slik blir din nye Mac med Mavericks >>>

Kilde: BGR

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen