-Tetris, gå og legg deg

Noe av det beste med det å være spillinteressert er den herlige følelsen man får når man prøver et nytt spill man ikke har hørt særlig mye om, og oppdager at man har å gjøre med en genuin klassiker. I fjor sommer fikk jeg den følelsen av Minecraft – etter under fem minutter med spillet visste jeg at jeg hadde å gjøre med noe virkelig stort. I år har SpaceChem gitt litt av den samme følelsen. Jeg overdriver ikke når jeg beskriver dette obskure indie-spillet som et av tidenes beste hjernetrimspill. Tetris kan bare gå og legge seg.

SpaceChem er kanskje ikke særlig velkjent i dag, men det vil garantert gå inn i historien som et av tidenes beste hjernetrimspill. Selv om spillets tema er fysikk, og manipulering av atomer og molekyler, handler det egentlig mest av alt om programmering. Men ikke la det skremme deg bort. Programmering virker utvilsomt kjedelig for noen som aldri har prøvd, men selv om jeg kun har begrenset programmeringserfaring (med gode, gamle BASIC) vet jeg at det kan være utrolig tilfredsstillende når man får det til, og ser programmet sitt utføres i praksis. «Programmeringen» i SpaceChem er dessuten fullstendig grafisk, og lett å forstå med litt velvilje.

Men selv om spillet er rimelig lett å forstå, slutter det aldri å utfordre. Oppgavene du får servert virker ofte helt umulige, og det er først etter mye om og men at du etter hvert begynner å pusle frem en løsning som kan fungere. Og selv om du skjønner hva du må gjøre, er det alltid en eller annen ting du ikke har tenkt over. Resultatet er mye herlig prøving, feiling og finpussing, helt til du plutselig sitter med et velfungerende maskineri foran deg, og gliser fra øre til øre fordi du er så imponert over hva du har fått til.

Den høye vanskelighetsgraden kan nok virke avskrekkende for mange, og det er forståelig. Jeg synes følelsen av å stå overfor en tilsynelatende umulig oppgave, for så å langsomt men sikkert knekke koden, er ekstremt tilfredsstillende. Samtidig kunne spillet med fordel hatt en litt mindre bratt vanskelighetskurve – eller frittstående og litt enklere brett man kunne hoppe over hvis man følte for det.

Resultatet er at jeg vil være litt varsom med å anbefale alle å kjøpe SpaceChem, selv om det er et av de aller mest spennende og smarte hjernetrimspillene jeg har prøvd. Kort sagt: Setter du pris på en utfordring og liker hjernetrim, du kjøpe dette spillet. Blir du lett frustrert får du heller teste demoen.

Karakter: 9/10 - Klassisk

SpaceChem kan kjøpes fra sitt offisielle nettsted. Du får da tilgang på versjoner til PC, Mac og Linux.

Les hele anmeldelsen og se flere bilder på Gamer.no

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen