- World Tracker uaktuelt

I forrige uke kunne vi fortelle om den britiske overvåkingstjenesten World Tracker, som i følge sine egne nettsider har store planer om å invadere Norge. Nå tilbakeviser Telenor World Trackers planer.

- Slik World Tracker fungerer i dag, kan de bare glemme å få en avtale med Telenor, sier informasjonsjef Atle Lessum til nettstedet digi.no.

World Tracker, som allerede har avtaler med de store operatørene i Storbritannia, lar britiske mobilabonnenter overvåke andres mobiltelefoner ved hjelp av den nettbaserte karttjenesten Google Maps. Overvåkningen forutsetter at eieren av mobiltelefonen selv gir tillattelse til dette. Når noen forsøker å spore en mobiltelefon, vil en forespørsel sendes til det aktuelle mobilnummeret. Eieren av mobiltelefonen må deretter svare på tekstmeldingen for å gi sitt samtykke til overvåkningen.

Det er imidlertid slik at forespørselen er utformet slik at den lett kan misforstås. Med den engelske teksten "Tom Smith (07712345678) has requested to add you to their Buddy List! To accept, simply reply to this message with 'LOCATE", er det lett å tro at dette handler om en venneliste for en lynmeldingstjeneste, i stedet for en overvåkningstjeneste. Mange som ikke kjenner til World Tracker står i fare for å si ja til noe de ikke vet hva innebærer.

I tillegg til at forespørselen er noe diffus, vil ikke den som overvåkes via World Tracker få flere beskjeder om dette. Her i Norge krever reglene for bruk av posisjoneringsdata at den som overvåkes jevnlig må få beskjed om dette. Informasjonssjef i Datatilsynet, Ove Skåra er skeptisk til systemet, og bekrefter at norske mobilabonnenters personsikkerhet er trygg:

- Vi har myndighet til å stoppe Telenors utlevering av data til et utenlandske selskaper dersom de ikke følger regelverket for samtykke og informasjon, sier han til digi.no.

(Kilder: Digi, Computerworld, World Tracker)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen