– Windows Mobile 6.5 blir bedre enn Iphone

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Camilla Viken Teigre i Microsoft Norge.
Camilla Viken Teigre i Microsoft.

Microsoft deltok på dagens nettmøtet her på Amobil. Temaet var Windows Mobile, og selskapets Camilla Viken Teigre, direktør for Windows Mobile i Microsoft Norge, svarte på lesernes spørsmål.

Mobiloperativsystemet brukes i en rekke telefoner fra forskjellige produsenter. Den meste kjente her hjemme er HTC, som i det siste har hatt stor suksess med sine trykkskjermmobiler basert på Windows Mobile 6.1.

Microsoft-nyheter på vei

Microsoft lanserte nylig Windows Mobile 6.5, som skal være på plass i mobiltelefoner fra og med sommeren. Samtidig ble det annonsert at de starter en programvarebutikk ikke ulik Apples App Store til Iphone.

Microsoft-sjef Steve Ballmer avslørte også nylig at Windows Mobile 7 blir tilgjengelig neste år. Windows Mobile-tilhengere har altså en spennende tid i vente.

Nettmøtet er nå avsluttet

 1. Kapasitiv skjerm

  Spørsmål fra Flemming Møller Pedersen:

  Er Windows Mobile 6.5 også laget for kapasitive skjermer og ikke bare trykkfølsome?

  Svar:
  Det er to telefoner som til nå er annonsert vil kunne oppgraderes til 6.5: HTC Touch Diamond II og HTC Touch Pro II.
  Det er opp til telefonprodusentene å tilby oppgradering av telefonene, og det er også de som bestemmer om det skal være gratis.
  Besvart: 27. feb. 2009 11:07
 2. Billige telefoner med Windows Mobile?

  Spørsmål fra Smygulf:

  Hei!

  Vet du om det finnes noen telefoner med Windows Mobile som ikke er så veldig dyre? Vil helst ikke over 3000kr.

  Svar:
  Hei. Det finnes flere Windows Mobile telefoner til godt under 3000 kr. og flere vil komme. Ett godt eksempel er Samsung i200 som du kan få tak i helt ned til 1 kr.
  Besvart: 27. feb. 2009 11:17
 3. Fingervenlig

  Spørsmål fra Jonas S.:

  Det å slippe å bruke penn hele tiden sparer mye tid i lengden.
  Vil flere undermenyer blir fingervennlige? Altså filutforsker, kabal, kalender og kontakter. Kanskje dere har puttet på et eget fingervennlig tastatur?

  Takk for svar:)

  Svar:
  Hei Jonas :)

  I Windows 6.1 tok vi hensyn til en del slike ønsker, derfor innførte vi da mulighet til å gjøre mer fra startskjermen enn du kunne i 6.0. Du kan nå bla opp, ned til høyre og venstre i en rekke applikasjoner, som du tidligere måtte dykke ned flere nivåer for å få tilgang til. I 6.5, vil du kunne bla sømløst mellom ulike programmer; eks epost, bilder, musikkspiller - uten å måtte gå innom hovedskjermen :)

  Ellers er det svært mange som er glade i stylusen (pennen), og velger å bruke denne. Ellers er Windows Mobile åpen for svært mange applikasjoner fra andre leverandører, du kan f.eks. laste ned og legge til et on-screen tastatur fra f.eks. www.handango.com
  Besvart: 27. feb. 2009 11:23
 4. Open source tilhenger

  Spørsmål fra Stian:

  Hvilke sider ved open source og Android er dere mest bekymret for?

  Tror du Microsoft vil bli open source selv noen gang?

  Svar:
  Gode konkurrenter skal man alltid ha respekt for! Deler av Windows mobile er open source idag. Slaget kommer nok til å stå mer rundt brukervennlighet og funksjonalitet fremfor fremstillingsmetoder eller lisensformer?
  Besvart: 27. feb. 2009 11:23
 5. konkurranse

  Spørsmål fra Didrik Sæther:

  Hei

  Hva er den store forskjelden på WM6.1 og 6.5 når det gjelder ytelse? Har dere gjort noe med brukeropplevelsen i form av kjappere menyer som til nå har vært et stort minus?
  Hvordan har dere forbedret telefon-delen?
  Inkluderer dere noe annet snacks som burde være nyttig å vite?

  Svar:
  Hei, Didrik!
  Idag selges 140 mobiler med Windows Mobile på globalt. Når det gjelder ytelse på telefonen, kommer det helt an på hardware, altså selve telefonen. Microsoft lager operativsystemet til telefonene, og telefonleverandørene lager telefonen.
  Menyene på 6.5. får bl. a. større ikoner og større tekst. I tillegg kan man bla med fingeren gjennom de funksjonene man bruker mest, fra email-konto til email-konto, o.l. uten å måtte gå via menyer.

  Annet "snacks" er MyPhone og Marketplace for Mobile;
  MyPhone er gratis backup og synkronisering av alt på telefonen, inkludert SMS og bilder. Dette er nå i beta-versjon, og kommer med 6.5-telefonene fra høsten av. www.myphone.com
  på Marketplace for Mobile kan man enkelt finne og laste ned programmer og applikasjoner til mobilen. Dette kommer man til å kunne gjøre direkte fra 6.5-telefoner.

  På telefonene i 6.5 er det også en ny, raskere browser.
  Besvart: 27. feb. 2009 11:23
 6. HTC HD 2

  Spørsmål fra Atif...:

  Hei

  Jeg lurte på når dere lanserer oppfølgeren til HTC HD?

  Svar:
  Hei selv!

  Vi lager ikke mobiltelefonene, bare programvaren. Så når oppfølgeren til HTC Touch HD kommer, må du nesten spørre HTC om :)
  Besvart: 27. feb. 2009 11:29
 7. Bluetooth-stack

  Spørsmål fra Sverre Eggen:

  Hei Camilla!

  Først vil jeg benytte muligheten til å takke for et fantastisk mobilt operativsystem som jeg ikke har klart meg uten siden 2002.
  Jeg har bluetooth med a2dp-spiller i bilen min, og ergrer meg hver eneste dag over at enheten min ikke kobler seg til med a2dp-profil til anlegget - når dette ikke er noe problem med andre profiler som f.eks. handsfree. Med min reservetelefon (E71, symbian) kobler den til automatisk.
  Har dere planer om å forbedre bluetooth-stacken (da med fokus på a2dp)?

  Svar:
  Hei,
  Flere av Windows Mobile telefonene har full støtte for a2dp, blant annet SonyEricsson X1 og HTC Touch HD.
  Besvart: 27. feb. 2009 11:32
 8. Blitt mer stabil?

  Spørsmål fra Basso:

  Hei!
  Det er prat om at Windows Mobile er litt ustabilt til tider. Og det at Samsung har egen reset knapp itilfelle mobilen låses sier jo litt.

  Så har dere fokusert på stabilitet når det gjelder 6.5?

  Svar:
  Alle telefoner kan resettes til oprinnelige fabrikkinnstillinger, noen ved funksjoner langt nede i menyer og koder, andre ved reset-knapp. Resetknapp er det veldig mange telefoner som har, ikke bare Windows Mobile-telefoner. Reset-knappen er der for at man skal kan kunne rense telefonen (formattere), for eksempel hvis den skal bytte eier.
  Alle datamaskiner, enten de er store eller små, enten de kjører på Windows eller andre operativsystemer, vil innimellom oppleve ustabilitet, avhengig av programmer som kjøres og hvilken hardware programmene kjøres på - i dette tilfelle en mobiltelefon. Windows Mobile er blant de mest stabile operativsystemene på markedet.
  Besvart: 27. feb. 2009 11:36
 9. Multitouch

  Spørsmål fra Torgeir:

  Hei,

  Godt å høre at dere endelig gjør noe med Windows Mobile:)

  Vil det bli støtte for Multitouch?

  Svar:
  Hei, Torgeir!

  På Windows-telefonene som kommer nå fremover, er det lagt opp til at man skal kunne gjøre det meste med kun en hånd: både velge i menyer og zoome på sider med den hånden man holder mobilen med.
  Med Multitouch må man alltid bruke to hender: en til å holde telefonen med, og en til å for eksempel zoome. (Med mindre man legger telefonen ned)
  Besvart: 27. feb. 2009 11:45
 10. Ytelse

  Spørsmål fra Lars:

  Når vi ser på filmer med HTC-mobiler ser menyen treg ut å håndtere. Vil det bli "fikset" eller, er det telefonen det kommer an på?

  Svar:
  Den mediaspilleren du bruker i Windows Mobile er ikke så ulik den du har på PCen din. Så hvis du synes det går sakte, er det nok fordi filmvisningen opptar mye av prosessorkraften i mobiltelefonen din. Ett tips kan være å lukke applikasjoner du ikke bruker mens du ser film. Hvor mye trøkk det er i hver enkelt telefonprosesor, er det fabrikanten som bestemmer :)
  Besvart: 27. feb. 2009 11:51
 11. Anbefaling

  Spørsmål fra Reidun Bergli:

  Har du fått mange vanskelige spørsmål ?

  Jeg vil ha en ny telefon. Hvilken vil du anbefale?

  Svar:
  Hei Reidun
  Det har dukket opp mange spørsmål, spesiellt mye rundt oppgraderinger til nye versjoner av Windows Mobile.

  Når det gjelder oppdateringer fra tidligere versjoner til versjon 6.5 er dette noe som bestemmes av hver enkelt leverandør. (SonyEricsson, Samsung, HTC, HP etc)

  Ellers når du skal velge telefon, må du se litt på behovene dine, vil du ha en telefon med kun touchskjerm/peker eller øsker du tastatur, trenger du GPS, ønsker du mye lagringsplass, trenger du tilgang til bedriftsløsningene som Microsoft Office etc? Dette er ting jeg vil anbefalle deg å tenke over før du kjøper en ny telefon.

  Toppmodellene til til HTC/Samsung/SE har dette, men prisen blir jo deretter. Det finnes også enklere telefoner som kjører Windows Mobile, for eksempel Samsung i200.

  aMobil har gode tester og sammenligninger av de ulike modellene - så sjekk ut i forhold til dine behov.

  Besvart: 27. feb. 2009 12:00
 12. Fingervennlighet

  Spørsmål fra Simon Sølberg:

  Når skal Windows Mobile lære av Iphone at de må tenke fingervennlighet? HTC f.eks. lager sin egen "TouchFlo" skall på toppen, men sømløsheten forsvinner liksom når windows mobile menyer (som stort sett krever stylus) popper opp over alt.

  Svar:
  Windows mobile gir mulighet til å styre og igangsette de mest umiddelbare applikasjonene - med fingrene - fra startskjermen. For eksempel musikkspiller, bildevisning, epost etc.

  Men vi gir også mulighet til å bruke mobilen som en fullverdig PC, der du kan jobbe med programmer som word, excel og powerpoint. I de tilfellene kan du fremdeles bruke fingrene, men de fleste foretrekker allikevel å bruke en stylus, som gir bedre presisjon når det er mye på skjermen samtidig.
  Besvart: 27. feb. 2009 12:01
 13. Zune?

  Spørsmål fra Amneet Singh Bains:

  Når får vi se Zune integrert i WM? Og vil WM 6.5 ha noe å si for ytelsen på telefonen?

  Svar:
  Foreløpig er det ikke annonsert noen konkrete planer om å introdusere Zune på det norske markedet.
  Besvart: 27. feb. 2009 12:04
 14. På norsk?

  Spørsmål fra Trond:

  Blir norsk språkversjon lansert samtidig med engelsk? Når ser vi den norske?

  Svar:
  Norsk språk vil være tilgjenglig fra oss samtidig som engelsk, det er opp til telefonprodusentene hvilken modeller de vil tilby norsk språkpakke til og når de eventuellt lanseres.
  Besvart: 27. feb. 2009 12:10
 15. Programvare fra Microsoft Store

  Spørsmål fra Kristian Waalen:

  Hei

  Hvilken programvare vil vi se fra microsoft store til Win Mobile i starten?

  Kan vi se frem til en program der vi kan styre musen til en pc fra mobilen?

  Svar:
  Hei!

  I Marketplace for Mobile er det lagt opp til at utviklere av applikasjoner og programmer skal kunne tilby det de vil og det brukerne etterspør.
  Det finnes allerede over 18.000 applikasjoner til Windows Mobile-telefoner, og Marketplace kommer til å bli en hjelp for brukerne til å sortere og finne frem til akkurat det de trenger.

  Det fins sikkert flere applikasjoner som lager PC-mus av mobilen din, her er link til én :-)
  http://www.handango.com/catalog/ProductDetails.jsp?storeId=2218&productId=187539


  Besvart: 27. feb. 2009 12:13
 16. Windows Mobile 6.5

  Spørsmål fra Rune M.L.:

  Vil WM6.5 bli gjort tilgjengelig for brukere med HTC Touch Diamond og HTC Touch Pro via nedlasting eller lignende?

  Svar:
  Hei,
  HTC har ikke sagt noe om disse modellene, men derimot HTC Touch Diamond 2 og HTC Touch Pro 2 har de annonsert tilgjenglig oppdatering til. Det beste stedet å sjekke ut dette er www.htc.com - der ligger det oppdateringer og informasjon.
  Besvart: 27. feb. 2009 12:16
 17. SIP støtte

  Spørsmål fra Espen:

  Når kommer støtte for SIP på windows mobile plattformen?

  Svar:
  Tja, du kan jo prøve deg på en mobil skype-klient, for eksempel?

  http://www.handango.com/catalog/SearchResults.jsp?storeId=2218&Ntt=voip
  Besvart: 27. feb. 2009 12:17
 18. Fysisk startknapp?

  Spørsmål fra Victor Presterud:

  Er det så at mobiltelefoner må ha en fysisk startknapp for å offisiellt støtte Windows Mobile 6.5? Vil mobiler uten dette få WM 6.5 i det hele tatt?

  Svar:
  Fra høsten av kommer Windows-telefonene med Windows Mobile 6.5 på, til å ha fire taster som standard: telefon av og på, tilbake/ok, og en Windows-tast. Dersom du trykker på denne, kommer du rett til det som kalles "start-siden", den med bikube-ikonene. Der får du en god oversikt over alle programmene på telefonen, og med de store ikonene er det lett å velge program.
  På denne måten vil man alltid kunne komme til en startside med et utseende man kjenner igjen, og som gir deg oversikt, uansett hvilken annen forside du har valgt, eller hvilket program du er inne i.
  Besvart: 27. feb. 2009 12:23
 19. Fordeler?

  Spørsmål fra Henrik S:

  Hva er bedre med Windows Mobile i forhold til de vanlige mobil-OSene som Sony Ericsson og Nokia?

  Hva mener du er det dårligste med Windows Mobile 6.5?

  Svar:
  Windows Mobile telefoner har en "ut av boksen" løsning på flere felt.
  Det vil si man slipper hjem og knote med installering av ulike programmer for å f.eks. lese HTML mail, opprette Word-dokumenter, Excel dokumenter, bruke mobilen som modem til en PC(uten å installere noe program på PC'n). Fullverdig Messenger klient, hvor man enkelt kan motta og sende filer bl.a.
  "Smart Search" funksjonen som gjør at man bare med noen få tastetrykk finner EN spesifikk sms, eller kontakt, epost eller en spesifik sang blandt låtene dine. Her kan man bare holde på i det uendelige med fordelene med en WindowsMobile telefon. Men kan også nevne fordelen med "Multi tasking", det å kunne jobbe med flere ting samtidig på telefonen. Som eks. ha Messenger på i bakgrunnen mens man hører på musikk og svarer på mail. :-))
  Dårligst med WM 6.5?? DET går det jo ikke å uttale seg om før det har kommet.. Men neste versjon er allerede på planleggingsbordet.. :-)
  Besvart: 27. feb. 2009 12:27
 20. xda-developers

  Spørsmål fra manta:

  Hei,

  Hva mener dere om grupper som laster opp egne spesialtilpassede versjoner av deres programvare på nettet? Er det noe dere jobber i mot, eller er det greit at folk "fikler" så lenge de allerede har kjøpt en windows-telefon?

  Svar:
  Her er jeg litt usikker på hva du mener med "fikling".

  Men hvis du tenker på folk som lager applikasjoner/programmer til bruk på Windows-mobiler, så synes vi at det er strålende! Jo mer folk kan bruke Windows-mobilene sine til, jo bedre :)
  Besvart: 27. feb. 2009 12:31
 21. Håndskriftgjenkjenning mangler i Norsk utg.!

  Spørsmål fra SH:

  - Hvorfor er det ikke håndskrift gjennkjenning på den Norske utgaven av WM6.x? Det er støtte for dette i WWE og mange andre språk. Dette er virkelig en mangel!(Er ikke fersk m.t.p. WM, men har mest brukt Symbian primært med UIQ3.) Norsk har ikke mange spesialtegn i forhold til Engelsk. Xperia support opplyste om at dette var et valg Microsoft hadde gjort, og ikke SonyEricsson. Stemmer dette og hvorfor? Jobber med standardisering av mobilterminaler i en større bedrift med over 700 ansatte. Det blir kostbart om man må kjøpe dette produktet i tillegg, selv om lisensen bare koster $29,50 pr. stk.
  Vil Dere komme med en løsning på dette? Please!?!

  -Og takk for at du stiller opp! ;-)

  Svar:
  Det er støtte for håndskriftsgjenkjenning i Windows Mobile OS, og noen telefoner har ferdiginstallert program for dette.

  Dersom bedriften deres har behov for mange lisenser til telefoner som ikke har dette ferdiginstallert, anbefaler jeg deg å ta kontakt med de som har laget programmet du nevner for å høre om de tilbyr kvantumsrabatt. Dere kan også velge en telefon som har dette allerede.
  Besvart: 27. feb. 2009 12:39
 22. Windows 6.5

  Spørsmål fra G to the Y:

  Når blir windows mobile 6.5 tilgjengelig for htc touch diamond 2?

  Svar:
  De første Windows-telefonene med Windows Mobile 6.5 kommer til høsten, og det er annonsert oppgradering til to telefoner: HTC Touch Diamond II og HTC Touch Pro II.

  Fra alle Windows-telefoner med 6.5 får man tilgang til Marketplace for mobile.
  Besvart: 27. feb. 2009 12:51
 23. Google Android

  Spørsmål fra Dmitry K Valberg:

  Anser dere Google Android OS som reel konkurrent til Windows Mobile 6.5? Eller er hovedfokus å konkurrere med S60 og iPhone?

  Svar:
  Heisann!

  Windows Mobile vil alltid gjøre sitt ytterste for å gi både privat-og bedriftsbrukere den optimale mobilopplevelsen. Vi har den siste tiden fått stadig flere strålende mobilprodusenter med på laget, for å kunne tilby dere der ute en rekke ulike design og funksjonaliteter tilpasset smak og behov. I følge en rekke nylige tester ligger vi svært godt an i løypa til å konkurrere med hvem som helst - og vi kommer til å bli enda bedre i kommende versjoner av Windows Mobile!
  Besvart: 27. feb. 2009 12:51
 24. Brukervennlighet?

  Spørsmål fra ***:

  Blir Windows Mobile 6.5 like brukervennlig som iPhone OS?

  Svar:
  Det blir mye bedre! :)
  Besvart: 27. feb. 2009 12:53
 25. Windows Mobile 6.5

  Spørsmål fra Andreas B.:

  Blir det mulig å få Windows Mobile 6.5 på min "gamle" HTC Touch Diamond?

  Svar:
  Takk for alle spørsmål som har kommet inn! Jeg har svart på oppgraderingsmuligheter lenger nede.

  Det er hyggelig å se så mye engasjement rundt Windows Mobile, og at så mange har fått med seg hvor mye man faktisk kan gjøre med mobilen.
  For oss i Microsoft er det viktig å lære av dere som bruker produktene våre, slik at vi kan fortsette å utvikle bedre og bedre produkter.

  Takk for idag, og ha en strålende helg, alle sammen! :-D

  Besvart: 27. feb. 2009 13:04

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen