– Windows 8 på ARM kjører ikke vanlige programmer

Steven Sinofsky. Foto: Microsoft

– Windows 8 på ARM kjører ikke vanlige programmer

Alle dagens programmer må skrives på ny for å fungere på de letteste nettbrettene.

Programmer for x86-baserte Windows-PC-er vil ikke kunne kjøre på ARM-nettbrett med Windows 8 som operativsystem, hevder Windows-sjef Steven Sinofsky – som understreker at hans tidligere uttalelser om kompatibilitet på tvers av plattformer ble misforstått.

Sinofsky avliver dermed ryktene og kan stadfeste at verken x86-programmer for skrivebordsutgaven av Windows 8 eller programmer for tidligere utgaver av Windows vil fungere på nettbrettversjonen – også kjent som Metro.

– Misforståelse

Misforståelsen rundt kompatibilitet på tvers av plattformer bygger på en uttalelse av Sinofsky der han hevdet at "disse demonstrasjonene hører like mye hjemme på ARM eller x86."

Ifølge en talsperson fra Microsoft skal dette kun ha gjeldt Metro-programmene – trykkskjermbaserte applikasjoner som er designet for nettbrett, men som også vil fungere på Windows-PC-er.

– Vi har siden de første demonstrasjonene på CES vært veldig klare på at ARM-produktet ikke vil kjøre noen x86-programmer, sier Sinofsky.

– Interessant utfordring

Sinofsky forteller at krysskompatibilitet med x86-programmer ikke vil være praktisk ettersom applikasjoner må være optimaliserte for å dra full nytte av maskinvaren de er ment å kjøre på.

– Utfordringen er veldig interessant. Hvis vi lot alle x86-programmer, eller det vi kaller skrivebordsprogrammer, få en støtte som dette, ville det være noen store utfordringer i enkelte av egenskapene for et ARM-system på en brikke, hevder Sinofsky, som fortsetter:

– Vil levetiden på batterier bli like god, for eksempel? De programmene er ikke skrevet for å yte godt med begrenset batterikapasitet, noe som er en kjerneegenskap hos Metro-programmene.

Windows 8 for nettbrett kjører på enheter med brikker designet av England-baserte ARM. Den mer tradisjonelle skrivebordsutgaven kjører på vanlige x86-brikker fra Intel og AMD.

(Kilder: AppleInsider, InformationWeek)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen