- Wimax vil tape

Selv om mobil Wimax enda ikke er lansert kommersielt, er forventningene til den trådløse teknologien skyhøye. Med heftige spesifikasjoner som båndbresse på 10 - 20 Mbps og en rekkevidde på 10 - 20 kilometer er det heller ikke spesielt rart, og både medier og analytikere har spådd at Wimax i fremtiden vil overgå og erstatte både ADSL- og 3G-teknologien.

Men nye spådommer fra analysefirmaet Gartner tilsier at krigen mellom Wimax og mobilbransjen vil bli spesielt hard, og at Wimax mest sannsynlig vil tape. Til tross for at både Motorola og Intel sprøyter store summer i utvikling inn i teknologien, er det fortsatt svært få brukere og lite utstyr som benytter teknologien.

Argumentene Gartner viser til er blant annet at dagens mobilnett er svært godt etablert og har en enormt sterk posisjon, og at utviklingen på mobilfronten går så fort at dagens mobilteknologer snart tar igjen forspranget til Wimax. Og sist men ikke minst; Wimax er kun beregnet på datatrafikk og kan dermed ikke ta inn ekstra inntekter på ringetid, SMS, MMS og mobilt innhold.

Konklusjonen til Gartner er at Wimax er lovende, men at mobilbransjen ikke er tilstrekkelig langt nok bak i utvikling til at Wimax kan utkonkurrere dagens teknologier.

I stedet tror Gartner at Wimax vil bli en støtteteknologi for mobilbransjen, ikke en egen standard som kommer til å dominere i markedet. I første omgang er det forespeilet at Wimax vil bli et alternativ til Wi-Fi i bærbare datamaskiner, mens det senere vil finne vei inn i mobiltelefonen.

(Kilde: Digi.no)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen