Dette var visjonen til Wimax: Bredbånd overalt. Men erfaringene til Buzz kan vise at det fortsatt er en drøm. (Foto: Michael Kemter / Istockphoto)

– Wimax slett ikke "Max"

Dette er Wimax:

Wimax er en trådløs bredbåndsteknologi som kan deles inn i to typer:
Stasjonær Wimax: Krever tilkobling til basestasjon.
Mobil Wimax: Krever egen mottaker du kan flytte rundt.

Hastigheter:
Stasjonær Wimax: 12 Mbps og opp.
Mobil Wimax: Mellom 8-10 Mbps.
Super-3G: 3,6 Mbps.
Vanlig 3G: 0,4 Mbps.

Rekkevidde:
Vanlig Wimax: Rundt 3 mil.
Mobil Wimax: Mmellom tre og 5 kilometer.

Les mer om mobil Wimax >>>

Dette er Wimax:

Wimax er en trådløs bredbåndsteknologi som kan deles inn i to typer:
Stasjonær Wimax: Krever tilkobling til basestasjon.
Mobil Wimax: Krever egen mottaker du kan flytte rundt.

Hastigheter:
Stasjonær Wimax: 12 Mbps og opp.
Mobil Wimax: Mellom 8-10 Mbps.
Super-3G: 3,6 Mbps.
Vanlig 3G: 0,4 Mbps.

Rekkevidde:
Vanlig Wimax: Rundt 3 mil.
Mobil Wimax: Mmellom tre og 5 kilometer.

Les mer om mobil Wimax >>>

Wimax er lenge blitt betraktet som den første teknologien som kan kombinere fordelene med både Wi-fi og 3G, ved at den tilbyr høy hastighet over store rekkevidder. Teknologien er blitt spådd en lys fremtid, spesielt etter at flere store teknologiselskaper, deriblant Intel, har stilt seg bak.

Bare problemer

Men ikke alle deler de lyse spådommene for Wimax. Den australske operatøren Buzz Broadband kunne for ett år siden åpne sitt Wimax-nett med utstyr fra Airspan, og har ifølge administrerende direktør, Garth Freeman, kun hatt problemer siden.

– Wimax fungerer kanskje ikke. Teknologien er smurt inn i en opportunistisk "hype", sa Freeman under en konferanse om teknologien i Bangkok før helgen.

I følge Freeman har Buzz hatt kontinuerlig trøbbel med å få teknologien på beina. Blant problemene som ble trukket frem var manglende rekkevidde forbi to kilometer fra basestasjonen, innendørs dekning på knappe 400 meter og en reaksjonstid på oppmot 1000 millisekunder.

Vanlig stasjonær Wimax skal ifølge bransjekravene kunne tilby dekning i en radius på opptil fem mil utendørs og en hastighet på opptil 12 Mbps.

Legger ned nettet

For Buzz, som har solgt Wimax-løsninger med hovedvekt på IP-telefoni er dette problemer som gjør det umulig å stole på teknologien. Selskapet kunne derfor på samme konferanse kunngjøre at de legger ned sitt Wimax-nett, som første operatør i verden.

Selv om Freeman sin utbasunering fort kan betraktes som et avvik fra normen om å lovprise Wimax, blir erfaringene fra Buzz tatt alvorlig i bransjen. Kun 12 måneder tidligere kunne Freeman, på en lignende konferanse, i felleskap med resten av bransjen lovprise Wimax. Freeman hadde da tall i kofferten som viste at Buzz hadde fått 5500 abonnenter på to måneder og en markedsandel på 25 prosent. Gapet mellom fremtidsoptimismen dengang og de dystre erfaringene som ble presentert før helgen kunne ikke vært større.

Også indiske VSNL har meldt om problemer med innendørs dekning. Deres tester viste at dekningen forsvant innendørs kun 200 meter fra basestasjonen. Men de fleste rapportene om lignende dekningsfall kom i fjor, og det har siden blitt gjort en rekke forbedringer i teknologien.

Flere fornøyde operatører

På tross av at Buzz fikk svært mye oppmerksomhet rundt erfaringene med Wimax, kunne andre operatører fortelle en helt annen historie.

Internode, en annen australsk Wimax-operatør, kunne melde om helt andre erfaringer. De på sin side melder om stabile hastigheter på 6 Mbps i distanser på tre mil, og det med utstyr fra Airspan. Den gjennomgående stemningen skal ha vært positiv, ifølge medier som var tilstede på konferansen.

Her til lands lanserte Telenor Wimax i fjor som en erstatning for ADSL-basert bredbånd i distriktene. Telenor lover hastigheter på opptil 2 Mbps, med et gjennomsnitt på 1 Mbps. Utstyret leveres av Airspan.

Også Nextnet tilbyr Wimax, men i motsetning til Telenor med hastigheter på opptil 12 Mbps. Nextnet tilbyr også mobil Wimax, som betyr at du kan bruke det som bredbånd på bærbare datamaskiner og mobiltelefoner.

Les mer om Nextnets Wimax-nett >>>

På grunn av påskeferie har det ikke lyktes Amobil å få noen kommentar fra verken Telenor eller Nextnet.

(Kilde: Commsday, Slashdot, Buzz Broadband, Internode, Telenor, Nextnet)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen