– Virusfaren øker

Mikko Hypponen, virusforsker i F-Secure

Amobil/CeBIT: PC-viruset fylte 20 år i januar. Selv om det er oppdaget millioner av forskjellige typer virus og trojanere på disse årene, er det først nå vi begynner å se problemet på mobiltelefoner. Hittil er det oppdaget over 160 mobilvirus som infiserer smarttelefoner.

Utbredelsen av mobilvirus følger i all hovedsak utbredelsen av smarttelefonsystemer. Symbian OS har klart størst utbredelse, og blir dermed oftere rammet av angrep fra andre infiserte Symbian OS-telefoner. – Dette er grunnen til at mobilvirus først og fremst forekommer i Europa og Sentralasia, sier Mikko Hypponen, virusforsker i finske F-Secure.

Virus på mobiltelefonen er fortsatt et marginalt problem, og er milevis unna situasjonen i PC-verdenen. Hypponen tror likevel det vil bli flere virus på mobiltelefonene våre. Noe av grunnen er utbredelsen av blåtann. Et mobilvirus sprer seg oftest ved å sende et virus over blåtann til andre telefoner i nærheten. Om eieren av telefonen som er i ferd med å bli infisert velger å godta sendingen fra den infiserte telefonen, vil viruset forplante seg.

Skal vi tro Hypponen, bør du også være forsiktig med å låne minnekort fra andre smarttelefonbrukere. Mens du må godkjenne overføring av viruset via blåtann, skjer inifiseringen automatisk om du setter i et infisert minnekort i telefonen din.

MMS er også en mulig smittekilde. I følge Hypponen har en ikke navngitt mobiloperatør med to millioner kunder virus i 3,5 prosent av all sin MMS-trafikk. En del slike virus, som Commwarrior, vil sende ut infiserte MMS-meldinger til kontakter i listen din, og forsøke å spre seg selv til andre telefoner. Om dette skjer, kan du risikere å få en heftig mobilregning i posten.

Blåtanngeværer
Så langt har vi i følge Hypponen ikke sett spredning via SMS, e-post eller Wi-Fi på mobiltelefoner, men dette er også mulighet i fremtiden. Selv om spredningen altså foreløpig er begrenset, finnes det personer som er villig til å gå langt for å infisere din mobiltelefon med et virus. For eksempel går det an å bygge såkalte blåtanngeværer. Dette er en blåtannsender med en kraftig antenne som kan brukes til å "skyte" overføringer over flere hundre meter.

Om du vil unngå smitte er det flere grep du selv kan ta for å gjøre sjansene for dette mindre. Et smart sted å begynne er å skru av blåtann-funksjonen på telefonen din, spesielt om du har en smarttelefon. Du bør også utvise sunn fornuft når du setter ukjente minnekort i telefonen din.

Og om du føler deg skikkelig truet, kan du alltids gå til innkjøp av en antivirusløsning til din telefon. Men med tanke på at smittefaren fortsatt er relativt lav, bør du vurdere både to og tre ganger om dette er noe du vil bruke penger på.

Det er enda ingen grunn til panikk. Om du følger de enkle rådene over, kan du fortsatt leve i relativ trygget i mobilverdenen. Og husk på at dette kun gjelder smarttelefoner. Om du for eksempel har en Sony Ericsson K750i eller en Nokia 6230i, er du enn så lenge skånet for virusfaren.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen