– Vi satser ikke på 4G-mobiler ennå

Neste generasjon mobiler står klare, men norske operatører har ikke holdt følge med utviklingen.

Samsung Galaxy S II LTE kan komme til Norge - dersom operatørene vil ha den.
Samsung Galaxy S II LTE kan komme til Norge - dersom operatørene vil ha den.

Snart to år etter at NetCom åpnet 4G-nettet fins det fortsatt ikke en eneste 4G-telefon på det norske markedet. I utlandet fins det mange slike telefoner, men NetCom vil ikke satse på dem per dags dato.

Vi går glipp av supermobiler

4G-mobiler har begynt å bli synonymt med de tøffeste av de tøffe på markedet. Hvis en produsent har klemt inn LTE-støtte i mobilen, altså 4G, har den gjerne også den raskeste prosessoren og det største arbeidsminnet i tillegg.

I Samsungs tilfelle er den nye versjonen av Galaxy S II det aller råeste du finner på markedet. Samsung Galaxy S II LTE har en tokjernet prosessor på 1,5 GHz, 1 GB arbeidsminne og en 4,5-tommers skjerm med en oppløsning på 800 x 480 piksler. I tillegg har den støtte for LTE, slik at du kan bruke den som datamodem for laptopen, og i teorien skal kunne laste ned data over mobilnettet med en hastighet på 150 mbit/s.

Men for at denne mobilen skal komme til Norge må operatørene åpne 4G-nettene sine. Det ser det ikke ut som de ønsker å gjøre med det første.

NetCom har snakket mye om sitt nye mobilnett. Her er administrerende direktør August Baumann da NetCom annonserte en storstilt oppgradering tidligere i år.
NetCom har snakket mye om sitt nye mobilnett. Her er administrerende direktør August Baumann da NetCom annonserte en storstilt oppgradering tidligere i år.

Ikke ment som et mobilnett

Her i Norge er det bare NetCom som har bygd et LTE-nett, bedre kjent som 4G-nettet. Dekningen er foreløpig svært begrenset, og den utrolige nedlastingshastigheten på opptil 150 mbit/s er kun tilgjengelig i hovedstaden og et par andre steder i Norge. De jobber fortløpende med å åpne opp flere basestasjoner for å øke dekningen.

Her gir NetCom deg 4G-dekning

– 4G-nettet vårt fungerer fint til det det er ment som: Et surfenett, sier NetComs pressetalsmann Øyvind Vederhus.

4G-nettet er nemlig foreløpig ment som et surfe-alternativ til 3G-nettet, mens all mobiltrafikk fortsatt er forbeholdt GSM- og 3G-nettet. Med andre ord kan du kun bruke 4G-nettet til å overføre datatrafikk, mens teletrafikken blir overlatt til de tregere GSM- og 3G-nettene. Når du surfer på mobilen din på bussen vil du som oftest benytte deg av 3G-nettet, som er laget for å enkelt kunne bytte mellom å laste ned data mens du surfer, til å overføre tale når du ringer noen.

Det finnes to ulike løsninger på dette problemet. Enten kan 4G-nettet oppgraderes til å støtte såkalt Voice over LTE (VoLTE), slik at den kan overføre tale i tillegg vanlig datatrafikk. Det andre alternativet er å implementere et system som skrur av LTE-tilkoblingen når en samtale settes i gang, slik at enten 3G-nettet eller GSM-nettet brukes for å overføre samtalen.

Vederhus forteller at NetCom jobber med en løsning som ligner på det andre alternativet.

– Per i dag har vi ingen såkalt hand-over-funksjon, som lar nettet brukes for både data og tele. Vi ser imidlertid for oss et system som sender en melding fra nettverket vårt til telefonen, slik at den bytter fra å overføre data til å overføre tale på 3G-nettet, forteller Vederhus, som poengterer at et slikt system bare er i planleggingsfasen, og ingenting er implementert enda.

Storkundeansvarlig Stig-Ove Langø i Samsung. Her fra IFA-messen i Berlin.
Storkundeansvarlig Stig-Ove Langø i Samsung. Her fra IFA-messen i Berlin.

Interessert i 4G-mobiler

NetCom synes likevel det er svært spennende med alle mobiltelefonene som begynner å dukke opp med LTE-støtte, som blant annet tidligere nevnte Samsung Galaxy S II LTE.

På nettmøtet vi hadde med Samsungs produktsjef Stig-Ove Langø tidligere i uken fortalte han at Samsung gjerne vil levere en LTE-mobil til det norske markedet.

– De nordiske versjonene av Galaxy S II er ikke tilrettelagt for 4G, men vi har lansert en S II LTE som støtter denne. Dersom operatørene ønsker denne, tar vi den inn til Norden, skrev han.

Til dette stiller Vederhus seg uforstående.

– Vi har ikke hørt noe fra Samsung om dette. For at vi skal kunne slippe mobiler på det norske markedet må vi først få de hit til kontorene våre slik at vi kan teste dem. Foreløpig er dette Samsungs prosjekt, ikke vårt.

Ingen 4G-mobiler i år

Dermed ser det ikke ut som vi kan forvente oss 4G-mobiler på det norske markedet med det første. Selv om mobilene er klare vil de ikke komme før nettet er klart, og ifølge NetCom er ikke dette noe som vil skje i en håndvending. Arbeidet er imidlertid igang med å utrede hva som trengs for å få 4G til å fungere sammen med mobiler.

Fra og med neste år har Telenor planlagt en landsdekkende utrulling av sitt eget 4G-nett, og NetCom vil for første gang få konkurranse på 4G-nettet. Dermed kan det virke som det store året for 4G-mobiler ikke vil bli 2011, men heller 2012, da enda flere mobilprodusenter er antatt å hoppe på 4G-bølgen. Blant annet regnes det med at neste års iPhone vil ha LTE, en nyhet som dukket opp før den kommende iPhone 5 engang er vist frem.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen