- Vi er ikke i mål

I dag avholdes den årlige begivenheten Nasjonal Sikkerhetsdag. Her settes det fokus på informasjonssikkerheten hos private og offentlige norske aktører som ivaretar dine personlige data.

Blant annet har IT-sikkerheten hos norske bedrifter og offentlige etater blitt undersøkt. Resultatene er dessverre nedslående.

Lang vei igjen
- Vi er ikke i mål når det gjelder sikkerhetsarbeidet, sa statsråd Heidi Grande Røys fra fornyings- og administrasjonsdepartementet.

Departementet jobber hardt med å spre kunnskap og bevisstgjøring om informasjonssikkerhet, et arbeide som blir stadig viktigere mener Grande Røys. Skal vi tro en undersøkelse gjort av post- og teletilsynet er de ikke bare ikke i mål, men de har en lang vei å gå. IT-sikkerheten er nemlig langt fra god nok.

Sover du godt?
- Om jeg var dere ville jeg ikke sovet godt om natten, påpeker Willy Jensen, som la frem undersøkelsen på vegne av Post- og teletilsynet.

At IT-sikkerheten er viktig er han selv ikke i tvil om. Han mener han aldri har mottatt så mye spammail som han gjør i disse dager, Likevel viser Post- og Teletilsynets undersøkelse på IT-sikkerhet at ansatte i norske bedrifter er dalende fra i fjor. Et eksempel er backup av data. I fjor tok 82 prosent daglig backup av sin data. I årets rapport har dette antallet dalt ned til 69.4 prosent. I tillegg er den kun en av tre som faktisk sjekker om backupen virker.

Jensen er slett ikke fornøyde med disse tallene.

- Det er noen sykdomstegn i bransjen som gir grunn til bekymring, påpeker han.


Willy Jensen fra Post- og teletilsynet mener du ikke kan sove godt om natten.

Ikke klare for nye farer
Spesielt bekymringsverdig er det at undersøkelsen viser at norske bedrifter og offentlige etater er lite oppdatert på nye trusler. Ifølge Ole Tom Seierstad, sikkerhetsansvarlig for Microsoft, er dagens største og farligste trussel ondsinnet programvare som overtar din maskin. Dette gjør den i det stille og i all hemmelighet og misbruker din maskin og dine data til å få finansiell gevinst, blant annet ved å utnytte din nettbank.

80 prosent av dagens ondsinnet programvare som legger seg inn på folks maskiner er av denne typen og tall fra Microsoft viser at en av 160 maskiner i Norge er infisert av ondsinnet programvare. At vi hadde en vekst på over 50 prosent av infiseringer på et halvt år i fjor er heller ikke betryggende.

Bedre blir det ikke av at Post- og teletilsynets undersøkelse viser at 45.7 prosent av norske bedrifter ikke har beskyttelse mot slike trusler.

- Vi må alle skjerpe oss. Informasjon er av stor verdi og må beskyttes deretter. Fremgangen fra i fjor er for dårlig. Vi som myndigheter vil gjøre vårt for å vekke dere, men der er viktig at kunnskapen og bevisstgjøringen kommer på plass, påpeker Jensen.


Post og teletilsynet sin undersøkelse viser at norske bedrifter og offentlige etater har store mangler i sin informasjonssikkerhet.

På den positive siden viser undersøkelsen at offentlige etater faktisk har bedre IT-sikkerhet enn private selskaper. Dette er både overraskende og gledelig mener Jensen.

Avhengige av din tillit
Statsråd Heidi Grande Røys vil likevel ikke slappe av av den grunn. Hun mener både det offentlige og de private aktørene er avhengige av god sikkerhet om du som forbruker skal benytte deg av deres tjenester.

- Etter hvert som kommunikasjonsmidlene har endret seg og flere tjenester har kommet på nett, er vi avhengige av at folk har tillit til at sikkerheten er på plass. Hvis ikke vil terskelen for å ta i bruk elektroniske tjenester bli høy, påpeker hun for dagen.


Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen