- Unik mulighet for operatørene

I forrige uke kunne vi fortelle om to studenter som ønsket å hjelpe Haiti-ofrene via SMS-innsamling, men som oppdaget at dette var vanskelig å få til hos Telenor slik dagens CPA-avtale var utformet. Telenor uttalte imidlertid da at de ønsket en ny diskusjon i bransjen om SMS-bidrag til veldedige formål. Operatøren Tele2 var også positive til å ta en ny runde på dette.
Det er søt musikk for Stiftelsen Soria Moria som på vegne av 60 frivillige organisasjoner prøver å komme til enighet med operatørene om en ny CPA-avtale. Nå sier NetCom at også de er villige til å se nærmere på dette.
Ung inspirasjon
Daglig leder Jan Olav Ryfetten i Stiftelsen Soria Moria sier at de lenge har forsøkt å få med operatørene på å tilrettelegge for pengeinnsamling via SMS. Det var imidlertid først da studentene Rahim Nicolay Ali og Gisle Birkeland engasjerte seg i saken i forbindelse med Haiti-katastrofen at saken fikk oppmerksomhet fra operatører, politikere og media. Studentene fikk også i stand et møte med utviklingsminister Erik Solheim, og oppmuntret ministeren til å skrive et brev til konserndirektør John Fredrik Baksaas i Telenor om SMS-bidrag.
- Dette er en veldig artig sak. Vi har mandat fra 60 frivillige organisasjoner og har jobbet med dette lenge. Men vi har ikke kommet så langt. Så kommer det to studenter over fjellene fra Bergen som steller i stand mer enn vi har fått til på et år – det er helt fantastisk. Det har vært en fornøyelse å samarbeide med Rahim og Gisle. Da de tok kontakt for et par uker siden spanderte vi flybilletter og hotell på dem. Det var en meget god investering, sier Ryfetten til Mobilen.no.
I brevet til Baksaas skriver Solheim at SMS-bidrag vil appellere spesielt til yngre mennesker, og at han gjerne tar en dialog med Telenor-sjefen om dette. Les hele brevet fra Solheim her.

Utfordringer
Ryfetten forklarer at enkelte frivillige organisasjoner har kommet med lite konstruktive ”krav” om at SMS-bidrag skal gå uavkortet fra giver til den ideelle organisasjonen. Stiftelsen Soria Moria er en erklært nøytral og uavhengig organisasjon, dog med formål å arbeide for bedre rammevilkår og større inntjening for ideelle- og samfunnsnyttige organisasjoner, og mener det er imperativt å komme frem til en løsning som også operatørene kan leve med. Han understreker at det er urimelig at operatørene skal tape penger i form av å drifte tjenesten.
- Operatørene må gjerne tjene penger på det, i alle fall slik at det dekker selvkost. Men dette er en unik mulighet for dem også, fordi det kan generere mye annen trafikk i retur. I en SMS-takk kan det også ligge forespørsel om samtykke fra giver om at organisasjonen etablerer videre kontakt. Det er gull verdt og kan danne grunnlag for en relasjon som skaper nye givere på sikt, sier Ryfetten.

NetCom: - Må fungere for alle
Innholdssjef Marius Halle i NetCom er naturligvis opptatt av at en ny CPA-avtale som legger til rette for innsamling til veldedighet via SMS må ta hensyn til alle involverte parter.
- NetCom er positive til å se på innsamling via SMS. Men det må på plass en modell som fungerer for alle ledd i verdikjeden. Teleoperatørene kan ikke "sponse" hver enkelt innsamling . Samtidig ønsker vi å tilrettelegge best mulige tjenester for våre kunder, sier Halle til Mobilen.no.
- I dag er CPA et produkt beregnet for kommersiell drift. Sånn sett er det en smal sak å åpne for innsamling. Men prismodellen som den ligger nå egner seg ikke til veldedighet, legger han til.
Hindre misbruk
En bekymring ved å tillate SMS-bidrag til veldedighet er at det potensielt kan misbrukes. NetCom er krystallklar på at de må finne frem til en løsning som kun kommer rettmessige ideelle organisasjoner til gode, samtidig som det ikke går ut over deres kunder. Vi presenterer Halle med tanken om at en ”takke-SMS” for eksempel kan inneholde linker som genererer datatrafikk, eller eventuelt informasjon om operatørens egne innholdstjenester.
- Dette er positive tanker som vi vurderer. Men vi har en del eksisterende utfordringer med CPA i dag og må være sikre på at vi har en modell som ikke kan misbrukes, sier han.
Hvor sannsynlig er det at operatørene vil endre dagens CPA-avtale for å inkludere SMS-bidrag i løpet av 2010? 
- Det vurderes fortløpende. En forutsetning er at alle operatører har felles modell, svarer Halle.

Komité og CPA-skole
Stiftelsen Soria Moria deler oppfatningen om å luke ut useriøse aktører, og mener at de er i stand til å gjøre grovarbeidet slik at operatørene ikke behøver å bruke store ressurser på dette. Ryfetten foreslår blant annet at alle ideelle organisasjoner som vil starte med SMS-bidrag må fullføre et kurs for å bli kjent med CPA-reglene.
- Vi ønsker å opprette en komité med målsetting om å bygge kvalitet rundt hele givermarkedet, og en CPA-skole som må godkjenne de ideelle organisasjonene som vil begynne med innsamling via SMS. Da slipper operatørene å svare på kritikk fra media i denne forbindelse. Men vi lytter til operatørene og deres premisser, sier Ryfetten.
- Det er en vei å gå. Men eksakt hvordan dette bør organiseres og håndteres må det gås flere runder på. Useriøse aktører er det vi minst ønsker oss. Så må ting kvalitetssikres. En "CPA-skole" vil også medføre ressursbruk som vi må vurdere, kommenterer NetComs innholdssjef.
- At tjenesten fungerer er det viktigste, konkluderer Ryfetten i Stiftelsen Soria Moria.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen