- Umulig å bygge mobilnett for krisesituasjoner

[Nettavisen] Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT) Statens vegvesen mener at det ikke er holdbart at deler av veinettet har manglende radio- og mobildekning, og krever nå full dekning på alle riks- og fylkesveier i landet.

Problemer med mobilnettet i Lavangsdalen, der fem mennesker mistet livet, har blitt pekt på som en årsak som gjorde at redningsarbeidet tok lengre tid enn det kunne ha gjort. Rundt 300 forsøkte å ringe, mens nettet kun taklet 10-15 samtaler.

Les også: Krever full mobildekning i Norge

Vegvesenet mener at staten som eier bør gi signaler til Telenor om overordnede samfunnsmessige behov.

Er full dekning på stedet
Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, forteller til Nettavisen at det faktisk er dekning i området der ulykken skjedde.

- Jeg har i de siste dagene vært i kontakt med både politiet og AMK-sentralen i forbindelse med denne tragiske ulykken. Kritikken må nok deles opp litt. Det ene går på radiosendinger, og der er det nok slik at det var bedre før da folk hadde utvendige radioantenner på bilen, sier Amundsen.

Når det gjelder Amundsen ansvarsområde er det litt mer komplisert.

- Når det gjelder denne forferdelig tragiske saken, så har vi for vår del ikke hatt manglende mobildekning på stedet. Vi har bygget ut sammenhengende mobildekning i hele Lavangsdalen, sier dekningsdirektøren.

Kan ikke dimensjonere for krisesituasjoner
- Problemet er at vi har dimensjonert dette ut ifra den vanlige døgntrafikken. På strekninger i Oslo er det kanskje 90.000 biler i døgnet, men på denne strekningen er det bare noen få tusen. Det gjør at vi har en kapasitet som gjør at 10-15 personer kan ringe samtidig. Om ulykken hadde skjedd en kilometer lenger nord, hadde kapasiteten vært det dobbelt, sier Amundsen.

Men ifølge dekningsdirektøren hadde ikke dette hatt noe å si i denne sammenheng.

- Vi kunne aldri hatt nok kapasitet når fire busser er involvert, og det er et hav med personbiler. Det var kanskje 300 som skulle ringe samtidig. Vi klarer ikke å dimensjonere for en krisesituasjon, sier Amundsen.

Utbygging vil koste 800 millioner
Amundsen er likevel enig i virkelighetsbeskrivelsen til Statens vegvesen om at det ikke er full mobildekning langs hele det norske riks- og fylkesveinettet.

- Om vi bare tar det som var riksveinett før omdefineringene av veiene, så er våre anslag at det ville kostet rundt 800 millioner kroner å bygge ut dekning over alt. Som hovedregel vil det føre på oss et tap på flere hundre millioner kroner, fordi det ikke er nok trafikkgrunnlag. Om vi skal ta med alt av veier så snakker vi om opp mot 2 milliarder kroner. Det tror jeg ikke våre aksjonærer vil synes er særlig fornuftig, sier Amundsen.

Han mener det vil være nærmest umulig å se for seg et nett som er dimensjonert for en krisesituasjon på vilkårlig sted.

- Jeg stiller gjerne opp i en diskusjon med veimyndigheter og andre om vi kan få til et felles løft for å få til dette, sier Amundsen, og viser til at det i tillegg til penger, ofte er problemer å få bygget ut nett på grunn av grunneiere som setter foten ned.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen