- UMA er et blindspor

Alternativ tekst mangler

Den 1. september åpner Telia sitt nye UMA-nett i Danmark. Det betyr at dansker med UMA-telefon kan si farvel til fasttelefonen og heller ringe billig via Wi-Fi når de er hjemme.
Også her i Norge utfører Telenor tester i nettverket sitt.

Dette er UMA

* Står for Unlicensed Mobile Access

* Lar deg bruke mobiltelefonen som IP-telefon når du befinner deg innenfor rekkeviden av et trådløst nettverk.

* Telefoner med UMA-støtte skal kunne viderekoble telefonen fra GSM- eller 3G-nettet til Wi-Fi-nettet straks du går over dørstokken hjemme.

Men skal vi tro teleanalytikeren John Strand, er satsingen på UMA et skudd i blinde for operatørene. Problemet ligger i at mobiltelefonene må bruke enten blåtann eller Wi-Fi-teknologi for å kommunisere med UMA-nettverket.

- Erfaringer med 20 000 slike kunder hos British Telecom i UK viser at den nåværende blåtann-standarden ikke fungerer i UMA, skriver Strand i en kommentar til Inside Telecom.

Når det gjelder Wi-Fi vil ikke selve teknologien være noe hinder, mener han. Men her dukker problemet med batterikapasitet opp, siden en Wi-Fi-tilkopling spiser opp energien i et mobilbatteri seks ganger så fort som vanlig bruk.

Forstår ikke hensikten
Strand forstår heller ikke hensikten med UMA for operatørenes del, når målet kun er å "tilby kundene billigere taletelefoni".

- Er det ikke enklere å bare sette ned prisene, undrer Strand, og peker på tjenester som Netcoms Trådløs Familie og Telenors Fri Familie, som også er laget kun for å gi folk billigere ringetid.

- At Telia ”leker” med UMA som test av teknologiens muligheter, kan jeg forsåvidt godt forstå, men jeg har vanskelig for å se noen forretnings-case når Bluetooth ikke fungerer, UMA-terminalene er dyrere og batteriproblemene vil oppstå, konkluderer Strand.

Men ikke alle mobiloperatører kaster seg over UMA-teknologien. Én av de som ikke gjør det, er norske Mobyson.

- UMA er for sært og gammeldags
Mobysons administrerende direktør, John Olve Andersen, mener at UMA er en altfor sær, gammeldags og proprietær teknologi til at andre enn mobilnetteiere som NetCom og Telenor kan komme til å se gevinsten av det.

– UMA er å kjøre GSM over IP og dermed skapt for å forsvare gamle inntekstkilder for gårsdagens mobiloperatører. UMA bygger på spesielle håndsett, lukket mobil IP-basert infrastruktur, få og snevre applikasjoner og tradisjonelle mobile telefontjenester, sier Andersen til Amobil.

Mobyson-direktøren har liten tro på at UMA kommer til å slå an blant forbrukerne. Han mener at mobil IP med SIP gir kunden mulighet for flere tilbydere, lavere priser, bedre bedriftsløsninger og bedre mobile internettjenester. Mer om dette kan du lese i saken "Satser på UMA".

Mer om UMA-teknologien kan du lese i vår guide "UMA - Si farvel til dyre ringeminutter".

(Kilder: Mobilsiden.dk, Mobil.se, Inside Telecom)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen