- TV 2 skaper negativ holdning
Teknofil

- TV 2 skaper negativ holdning

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Denne uken ble det kjent at TV 2 skal lansere en egen HD-kanal den 25. juni. Foreløpig er det kun RiksTV som har avtale om distribusjon av den nye kanalen. Det mener konkurrenten Canal Digital er merkelig.

Les også: RiksTV kuppet TV 2 HD.

Fikk beskjed forrige uke
Administrerende direktør i TV-distribusjonsselskapet Canal Digital, Svein Erik Davidsen, går i dag hardt ut mot TV 2s strategi for lansering av en flunkende ny HD-kanal. Bakgrunnen er at RiksTV har fått rettigheter til distribusjon av den nye kanalen. TV 2 har derimot holdt tilbake nyheten for de andredistributørene.

- Vi fikk vite per brev i slutten av forrige uke at TV 2 skal starte en ny HD-kanal den 25. juni. Dette er veldig kort frist for å lansere en ny kanal. Da er det også merkelig at vi kort tid etter får høre at RiksTV har på plass avtale om distribusjon av den nye kanalen. Det er uvanlig at dette skjer så fort, forteller Davidsen til Teknofil.


Selv tviler han sterkt på at Canal Digital vil ha mulighet til å få på plass denne kanalen til sendestart med den fristen de nå har fått. Til det er det mye som må på plass.

- Vi vet svært lite om denne nye kanalen og vi må først og fremst sjekke ut kvaliteten på sendingene for å se om dette er fullverdig HD. Selv om dette er snakk om en speiling av TV 2 så vil de samtidig ha en pris for kanalen. Vi må da eventuelt justere prisen for vår kunder og dette er vi pliktet til å varsle om to til tre måneder i forkant av en prisjustering, påpeker Davidsen.

- Skaper negativ holdning
At TV 2 både eier den nye kanalen og står som medeiere i RiksTV hjelper ikke på situasjonen. Davidsen mener dette gir grunn til å stille spørsmål ved både avtalen og strategien rundt denne.

- TV 2 står fritt til å velge distributør og det er ingenting ulovlig ved dette, men TV 2 skaper samtidig en negativ holdning hos andre. En slik HD-kanal er et konsept vi tidligere har foreslått for TV 2. Det er da merkelig at konseptet nå dukker opp hos en annen distributør, påpeker Davidsen.

Ingen problemer for Viasat
Heller ikke Get eller Viasat fikk informasjon om den nye kanalen tidligere. Informasjonssjef hos Get, Øyvind Husby, bekrefter ovenfor Teknofil at de fikk informasjon om denne i slutten av forrige uke og har tatt kontakt med TV 2 for å se om en distribusjonsavtale kan komme på plass. Utover dette vil han ikke kommentere saken. Viasat på sin side har ingen problemer med at konkurrenten RiksTV i praksis får eksklusiv rett til den nye kanalen nå i starten.

- Vi er ikke overrasket over dette og syns distribusjonsansvarlig hos TV 2 og også RiksTV har oppført seg korrekt. Vi er i diskusjoner angående distribusjon av den nye kanalen så får vi se om den eventuelt kommer på plass. Her er det ikke bare å trykke på en knapp. Om avtalene kommer på plass så er det en del andre ting som også må fikses som plass i nettet, kanalplassering og annet, opplyser Erik Børresen, direktør i Viasat Norge til Teknofil.


Post- og teletilsynet har tidligere kritisert den tette kontakten mellom TV 2 og RiksTV. De mener TV 2 tidligere har fått goder og avtaler med RiksTV som de andre kanalene ikke har fått tilgang til. Blant annet ble RiksTV kritisert for å gi svært god plass til TV 2s kanaler i sin distribusjon, TV 2 har også fått fremforhandlet pris og avtaler om distribusjon frem til 2021. Slike avtaler har ikke kommet på plass for noen av de andre kanalene. PT mener dette er brudd på RiksTVs konsesjon som stiller spesifikke krav om ikke-diskriminering mellom kanalene. At RiksTV nå får eksklusiv avtale om distribusjon av en av eiernes kanaler vil de derimot ikke si for mye om. I konsesjonen har TV 2 rett på en egen signalpakke for distribusjon av kanaler, så lenge TV 2 HD ligger inne i denne signalpakken og vilkårene for kanalen er lik som for andre kanaler hos RiksTV vil ikke PT blande seg inn i avtalene rundt kanalen.

Konkurransetilsynet har på sin side ingen innvendinger mot RiksTV og TV 2 HD sin nye avtale. At RiksTV kan bli alene om å sende TV 2 HD vil ikke skade markedet.

- Jeg kjenner ikke til detaljene i denne spesifikke avtalen, men i utgangspunktet er det ingenting i veien for at TV 2 skal kunne ha eksklusiv avtale med RiksTV om distribusjon av denne nye HD-kanalen. For at dette skal være ulovlig må det gå ut over konkurranse og forbrukerne, forteller avdelingsleder Jostein Skaar hos Konkurransetilsynet til Teknofil.

Det er heller ingenting i veien for at RiksTV kan ha fått kjennskap til og forhandlet frem avtalen før de andre aktørene har fått vite om nylanseringen.

- Så lenge det ikke kan etableres en konkurransebegrensende virkning av avtalen står TV 2 fritt til å gjøre de avtalene de vil med distributørene, selv om jeg skjønner at dette forretningsmessig kan oppfattes som leit for de andre distributørene som ikke får tilsvarende avtale, påpeker Skaar.

- Fikk det samme brevet som alle andre
RiksTV på sin side er ikke overraskende svært fornøyde med nå å kunne presentere en eksklusiv HD-kanal til sine kunder. I alt har de 500.000 mottakere på markedet som alle kan ta inn HD og for RiksTV sine kunder vil dette kunne bli det første møtet med en HD-kanal for mange. Administrerende direktør Espen Thorsby hos RiksTV vil derimot ikke blande seg inn i Svein Erik Davidsens utspill mot TV 2.

- Jeg har ingen formening om dette utspillet. Det får bli en sak mellom Canal Digital og TV 2, sier han til Teknofil.


Når fikk dere først høre om den nye HD-kanalen?

- Vi fikk det samme brevet som alle de andre.

Så dere har ikke hatt diskusjoner rundt distribusjon av kanalen før dette?

- Alt jeg kan si er at vi motokk det samme brevet.

Svein Erik Davidsen stiller spørsmål ved kvaliteten på den nye HD-kanalen, hvordan er kvaliteten på kanalen som kommer 25. juni?

- Jeg føler meg svært komfortabel med kvaliteten på denne. Dette er god HD.

Så gjenstår det og se hvordan lanseringen av TV 2 HD vil gå. Det er utvilsomt et stort pluss for RiksTVs kunder at de nå endelig får tilgang til HD-kanal. Da kan det vise seg at investeringen i den nye flatskjermen var langt mer verdifull enn det den til nå har vært. På den nye kanalen vil TV 2 vise "Allsang på grensen", Tour de France, en rekke serier og filmer fredag og lørdag.

Både TV 2s konserndirektør Rune Inderøy og informasjonssjef Marianne Røiseland har vært opptatt i møter i dag, men Røiseland sier kort følgende om denne saken:

- Davidsen er selvsagt invitert til å inngå forhandlinger med TV 2. Han har et litt merkelig fokus i denne saken - kundene hans er nok først og fremst opptatt av å ta steget inn i en teknologisk HD-virkelighet.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen