- TV-lisens på mobilen er tull

Alternativ tekst mangler
NRK vil fortsatt ha lisens på mobilen din. (Foto: Jan Frode Haugseth)

Etter at Tyskland innførte kringkastingslisens på mobiltelefoner og datamaskiner, har flere medier meldt at NRK også ønsker en slik skattelegging i Norge. Det er imidlertid ikke noe nytt ønske fra NRK. Allerede i fjor anmodet statskringkasteren Kulturdepartementet om å begynne å kreve lisens fra mobiler og datamaskiner.

Forslaget er ikke ferdigbehandlet, og hvorvidt den tyske kringkastingsavgiften får norske politikere til å se saken i nytt lys gjenstår å se. Men så langt er det et åpent spørsmål om vi får lisens på mobiltelefoner her i landet.

IT-bransjen er i motsetning til NRK sterkt i mot å avgiftsbelegge telefoner og PC-er. Bransjeorganisasjonen IKT-Norge sendte i går ut en pressemelding hvor de karakteriserte NRKs ønske som rent tull.

- NRK får heller tilpasse sine forretningsmodeller til den nye teknologien enn å forsøke å avgiftslegge og dermed kvele teknologiutviklingen, sier Hallstein Bjercke i IKT-Norge, og legger til at avgifter på mobiltelefon vil ta livet av enhver innovasjon i IT-bransjen.

Organisasjonen mener at NRK heller bør begynne å ta betalt for sitt digitale innhold, slik som TV2 gjør. IKT-Norge lister opp flere punkter de mener taler i mot lisens på mobilen og PC-en:

  • Mobil-TV kan ikke karakteriseres som et fullverdig tv-tilbud og Norge er en sinke på mobil-TV.
  • NRK har fremdeles ikke digitalisert og tilgjengeliggjort sine arkiver.
  • Det selges svært få TV-kort til pc-er i Norge.
  • De fleste betaler jo lisens allerede - tvilsomt om det er mange forbrukere som kun har mobil og ikke tv i husstanden.
  • En lisensordning vil bli svært kostbar å administrere og vil påføre bransjen store kostnader knyttet til rapportering.

(Kilde: IDG.no)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen