- Touch er bare så 2007 …

Det er ingen tvil om at Apple med sin iPhone har satt fart i utviklingen av såkalte touch-grensesnitt. Mobiltelefoner som kan betjenes ved hjelp av berøring og ulike strøk, kommer nå som perler på en snor.

Men de som har jobbet lengst med touch ser på teknologien som gårsdagens nyheter, og satser på gester. 

Sensorer
Det er flere måter å bruke gester på. Du kan vippe, vri eller riste på mobiltelefonen som registrerer bevegelsene ved hjelp av innbygde følere, eller du kan bruke mobiltelefonens kamera som bevegelsessensor.

Under MWC i Barcelona viste selskapet GestureTEK hvor langt de er kommet i å utvikle grensesnitt som baserer seg på bevegelse. For ordens skyld, GestureTEK er selskapet bak teknologien som brukes i Microsoft Surface, bordet som registrerer både bevegelser og berøring. Selskapet har også sørget for at millioner av barn spiller PlayStation med armer og bein foran sine EyeToy-kameraer. Sitatet i overskriften er fra vår samtale med Gestureteks grunlegger, Francis MacDougall.

Trykk og veiv
Vi fikk prøve en mobiltelefon som var satt opp med bevegelseskontroll. Ved å holde en knapp inne aktiverte vi kameraet. Etter å ha hentet opp en nettside kunne vi zoome inn i bildet ved å skyve oss innover i bildet. Siden kunne vi bevege oss rundt på siden ved å vippe mobilen i ulike retninger. På samme måte kunne vi se på bildene i mobiltelefonen.

Siden nøt vi tilværelsen som eplespisende rødrev på snøbrett i et spill der vi måtte vippe telefonen fra side til side for å komme til eplene. 

Pek og veiv
Men dette er ganske enkle kontrollfunksjoner. Morsommere blir det når testmobilen settes på bordet fremfor oss og vi kan komme til ulike funksjoner i mobilen bare ved å peke mot dem. Vi fikk også en demonstrasjon der mobilen ble brukt på samme måte som kontrollen til Wii. Etter å ha simulert et bowlingkast, kunne vi følge kulens vei mot kjeglene på mobilskjermen.

Foreløpig er det et stykke vei å gå før kameraets muligheter som bevegelsesdetektor er fullt utnyttet. I mellomtiden får vi glede oss over at også touchgrensesnittet blir stadig bedre.

Les også:
- Bedre touch på LG
- Ingen touchskjerm fra Nokia - ennå.
- HTC Touch Dual – Utfordrer iPhone

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen