- To eksemplarer av Facebook takk

Med historien om læreren som gjerne ville at skolebiblioteket kunne bestille et par eksemplarer av Facebook startet et seminar om Facebook og Staten i dag. Her la forskere fra Universitetet i Oslo frem sin undersøkelse om hvordan den norske Staten kan dra nytte av nye nettfenomener.

Å forstå utviklingen er ikke alltid like lett, men om det offentlige skal kommunisere med dagens ungdom i fremtiden må de forstå deres hverdag mener forskerne.

Ifølge en undersøkelse foretatt av Universitetet i Oslo, på vegne av Fornyings- og administrasjonsdepartementet, er nemlig Internett og forskjellige typer nettsamfunn det viktigste mediet blant norske ungdommer i dag.

Internett er medium nummer en
Ifølge deres tall er kommunikasjon via nettsamfunn, chattekanaler eller epost de aktivitetene ungdom bruker mest tid på. Hele 70 prosent av norsk ungdom mellom 16 og 19 år logger seg på et nettsamfunn en eller flere ganger daglig.

- Dagens ungdom, det vi kaller nettgenerasjonen, har aldri levd uten Internett. De vanene de legger seg til i dag vil de ta med seg videre i livet, påpekte en av forskerne bak prosjektet Tanja Storsul.


Tanja Storsul fra Institutt for Medievitenskap ved UIO mener Staten må følge med i utviklingen.

Publikum er en ressurs
Utsiktene for å kunne bli "friends" med Staten på Facebook er liten kom det raskt frem, men undersøkelsen viser likevel flere områder hvor Staten og offentlige innstanser kan utnytte dagens utvikling på nett for å kommunisere med sine brukere. Det er viktig at publikum kan brukes som ressurser og ikke bare stillestående mottakere av informasjon ble det slått fast.

Staten kan i så måte hente mye ideer fra nettsamfunn for å bedre kommunikasjonen, men å utvikle noe eget statlig nettsamfunn har forskerne lite tro på. Det vil trolig bli lite besøkt og ansett som kjedelig mener de. Staten og det offentlige kan tjene langt mer på å være tilstede med informasjonen der publikum allerede er.

- Nettsamfunnene er først og fremst møteplasser for ungdom og andre. På disse møtestedene ser vi at det er et diffust skille mellom det private, hva som er nyttig og kun underholdning. På mange måter er det likt andre møtesteder som kafeer, klubber og kjøpesentre, påpekte Vibeke Kløvstad, medforsker på undersøkelsen.

Hun og Storsul mener Staten kan dra god nytte av å være til stede på dette møtestedet hvor publikum kan dele og diskutere statlig informasjon, enten informasjon de selv har funnet, eller som Staten har plassert ut. Staten kan så selv ha god nytte av tilbakemeldingene og diskusjonene rundt informasjonen.

Må gi opp kontroll
For at dette skal skje konkluderer undersøkelsen med at informasjonen Staten faktisk sitter på blir delbar. Det innebærer at Staten må våge å gi opp kontrollen rundt konteksten informasjonen legges ut i.

- Staten må beholde sin seriøsitet, men det er likevel viktig å snu dagens fokus på kontroll og kontekst, og la publikum dele og diskutere informasjonen på andre fora enn Statens egne nettsider. Legg for eksempel til en mulighet for å dele sammendrag av rapporter fra regjeringen på Facebook, slår Kløvstad fast.

Så spørs det da om brukerne selv er interesserte i å dele lovforslag, videoer fra stortinget og statsministerens blogg med sine venner.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen