samtale_buss_ill_topp (Bilde: Tomaz Levstek / Istockphoto)

– Talekvaliteten er for dårlig

Ken Crolet i Ditech Networks. (Foto: Ditech)
Ken Crolet i Ditech Networks. (Foto: Ditech)

BARCELONA (Amobil.no): Mens messegulvet bugner over av produktnyheter og nyvinninger på mobilsiden, er det et voksende fokus på tjenester og kvaliteten på disse.

Et av områdene som til nå har fått lite oppmerksomhet er lydkvalitet under samtale, på tross av at dette er en av de viktigste funksjonene på en mobiltelefon.

For dårlig lyd i mobilen

En ny studie presentert på Mobile world congress viser at nesten 40 prosent av alle samtaler ikke når opp til industrikravet til lydkvalitet.

– Dersom du ringer noen fra et område med mye støy er det svært sjeldent at du klarer å ha en god samtale, rett og slett fordi lydkvaliteten ikke er god nok, sier Ken Crolet i Ditech Networks til Amobil.

– Kanskje ringer du fra en fotballkamp, hjem til sønnen din for å fortelle stillingen. Dersom operatøren ikke har et støyfilter, vil sønnen din mest sannsynlig ikke få med seg hva du sier, fortsetter Crolet.

Sjekket 630 millioner samtaler

Selskapet Ditech Networks har studert hele 630 millioner samtaler verden over i 16 forskjellige nettverk, og funnet at 39 prosent av alle samtalene ikke holder bransjekrav til kvalitet.

Bransjekravet er på 2,5 MOS, hvor det høyest oppnåelige er 5. Kravet på 2,5 MOS er satt ettersom lavere kvalitet enn dette blir vanskelig å oppfatte og lyden blir usammenhengende. Dette kan skyldes dårlig dekning, men også omstendigheter utenfor teknikken i nettet, som bakgrunnsstøy, lav kapasitet i nettet og andre uregelmessigheter.

Ditech fant at de fleste samtaler med lavere enn 3,2 MOS i kvalitet ble brutt av mobilbrukeren fordi lydkvaliteten ble oppfattet som dårlig. Det betyr at antallet samtaler med dårlig lydkvalitet i gjennomsnitt er høyere enn 29 prosent.

Operatørene forteller ikke

– Brukerne har rett til å få vite om dette, for gjennomsnittet for mobilsamtaler ligger på 2,9 MOS. Operatørene vet som regel om lyden er god nok eller ikke, og det er urettferdig at kundene deres ikke skal kunne velge operatør også utifra hvilken kvalitet de kan love, sier Ken Crolet.

– Det er jo tross alt den viktigste funksjonen i mobiltelefonen, uansett hvor avansert den er, sier han.

Flesteparten av funnene til Ditech konsentrerte seg til utviklingsland i Midtøsten, India og Sør-Amerika. Men i gjennomsnitt var også hele 23 prosent av samtalene foretatt i Europa og Nord-Amerika under bransjekravet.

I all hovedsak dreier forstyrrelsene seg om bakgrunnsstøy, og opptil 50 prosent av alle samtaler Ditech gikk gjennom hadde et for høyt nivå av dette i seg. I tillegg fant selskapet at stemmen til personen som snakket ble gjengitt for skarp eller for bløt i forhold til virkeligheten i 28 prosent av samtalene i enkelte regioner.

Bekrefter funnene

Funnene og påstandene til Ditech blir bekreftet hos bransjeanalytikere.

– Å ringe mobilt handler om å kunne ringe fra hvor som helst, og brukerne forventer at operatøren kan levere akseptabel talekvalitet uansett hvorfra en ringer eller hvilken telefon en bruker, sier J. Gerry Purdy, sjefsanalytiker i Frost&Sullivan.

Purdy fortsetter med å understreke at kundene ofte legger skylden på operatøren.

– Selv om de fleste lydproblemer stammer fra andre steder enn nettverket, legger brukerne skylden på operatøren og legger på. Ved å fjerne grunnlaget for slike problemer kan operatøren få et konkurransefortrinn, avlutter Purdy.

Fokus på å beholde kunder

Ditech er heller ikke helt uten interesser i saken. Selskapet er et av flere som leverer utstyr til operatørene som rensker opp i bakgrunnsstøy og gjør lydkvaliteten bedre. Ifølge Ken Crolet har selskapet merket en økende interesse for Ditechs løsninger, og Crolet mener at operatørenes endring av fokus fra å skaffe nye kunder til å ta vare på de eksisterende gjør lydkvalitet stadig mer aktuelt.

– Det er alltids et spørsmål om ansvaret for bedre lyd skal ligge på kunden eller operatør. Dersom kunden må ta ansvar selv, må taleteknologien i telefonene forbedres. Dersom operatøren tar ansvar, vil det være snakk om utstyrsforbedringer i nettet. Spørsmålet er: Hvem skal betale regningen, sier Crolet til Amobil.

Norske operatøerer opptatt av lyd

Både Telenor og Netcom påstår å ha fokus på problemene Ditech påpeker.

– Vi foretok i fjor en medisinering av mobilnettet vårt, der vi tok vekk bakgrunnstøy og ekko i samtaler, slik at kvaliteten oppfattes bedre, sier Øyvind Vederhus, kommunikasjonsrådgiver i Netcom.

Les mer om Netcoms lydkvalitet »

- Vi kjører kontinuerlige målinger av nettene vårt både i de store byene og på svært mange veier. I snitt ligger vi i GSM-nettet på hele 320 samtaleminutter per brudd, det vil si fem timer mellom hvert brudd, som er på topp i Europa, sier Bjørn Amundsen, dekningsdirektør hos Telenor Mobil.

(Kilder: Ditech Networks, Frost&Sullivan, Telenor, NetCom)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen