- Som da vi var fjorten

Enkelte kritikere mener det er den beste ungdomsfilmen siden "Fucking Åmål". Temaet i "Fjorten suger" er ikke fullt så kontroversielt, men til gjengjeld vel så aktuelt. "Fjorten suger" handler om fjortiser og kompiser, festing og sex.

Voldtatt av brorens venn

Hovedkarakteren i filmen er ei fjorten år gammel jente som drikker seg full på fest og blir voldtatt av kompisen til broren. I filmen får vi se hvordan hun holder dette skjult for foreldrene og broren, som altså bare er et par år eldre, og hvordan det påvirker deres neste avgjørelser.

Alternativ tekst mangler
Henrik Norrthon (t.v.) og Martin Jern vil ha fokus på ungdomsfyll.
Foto: Jon Herland

- Det er som da vi var fjorten, bortsett fra at ingen ble voldtatt da. Men jeg har lest om det mye i avisene, at det var et økende problem. Jenter drakk seg fulle og endte opp med å bli, om ikke voldtatt, så i hvertfall seksuelt utnyttet, sier Martin Jern (27).

Han er en av de unge svenske filmskaperne bak ungdomsdramaet. Sammen med Henrik Norrthon (26) har han troppet opp på Filmens Hus i hovedstaden for å fortelle om den aktuelle filmen.

Også for foreldre

Men filmen er ikke bare for ungdom. Også foreldre bør se den mener de to filmskaperne. Mange lurer på om det virkelig er slik, at ungdom drikker som det gjøres i filmen.

- Mange foreldre har mistet kommunikasjonen med barna sine, helt og holdent. De vet ikke hva barna driver på med, og er på en måte blinde. Altfor mange klarer ikke å forstå hverandre og er redde for å prate med ungene sine. Også mener vi at foreldrene bør ta ungdom mer på alvor. Man hører gjerne ikke på tolvåringer, men det er jo enda åtte til tolv år av livet som er veldig viktig. Kanskje vi kan hjelpe noen få med å forstå dette, sier Norrthon.

Vunnet flere priser

"Fjorten suger" er deres første helaftens spillefilm og hadde et budsjett på 800 000. Den hadde premiere i Sverige i oktober 2004, og hele 90 000 så filmen på kino. Den har blitt vist både i Finland og Tsjekkia, hvor den blant annet har vunnet prisen for beste film for ungdom. I tillegg har den blitt vist på ett 20-talls filmfestivaler rundt i verden.

- Det er morsomt å se hva slags tilbakemeldinger man får fra de forskjellige landene. I USA spør de om det er slik vi har det i Sverige, som om det skulle være noe bedre der. "Nei, her i Amerika drikker ikke ungdommen. Her er alt perfekt," sier de der, forteller Norrthon engasjert.

Bruker seg selv

Med såpass lavt budsjett har de også måtte bruke seg selv som statister for å gjøre det hele billigere. I en scene er det Norrthon som har sluknet i et badekar og i en annen danser Jern på bordet.

- Vi har brukt oss selv litt, ja. Festene var generelt en utfordring, for vi måtte jo prøve å pepre opp stemningen slik at det så ut som en realistisk fest slik det er i virkeligheten. Så måtte vi skru av musikken for å kjøre kamera akkurat i det stemningen var på topp, sier Jern.

Begge filmskaperne er i gang med nye filmprosjekter. Norrthon har begynt å skrive på en film om en 25-åring og Jern produserer en film som etter planen skal vises på svenske kinoer i slutten av sommeren.

- "Fan, hva vi er bra!" er arbeidstittelen, smiler Jern.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen