– SMS-språk er bra

Er du bekymret for at barna dine ødelegger sine språkferdigheter med SMS-språk? Da bekymrer du deg unødig, skal vi tro resultatet av en undersøkelse gjennomført ved University of Toronto.

– Foreldre og lærere trenger ikke å bekymre seg over om dette nye mediumet ødelegger unge menneskers språk, sier Sali Tagliamonte, en av forskerne bak undersøkelsen.

Tagliamonte mener tvert i mot at SMS-språket gir grunn til begeistring. Forskeren forteller at hun ble overveldet av språkføringen, kreativiteten og utviklingen av språket unge mennesker står bak. Rapporten beskriver SMS, lynmeldinger og annet meldingsspråk som "en ekspansiv ny lingvistisk rennessanse".

I studiet fulgte forskerne 71 ungdommer mellom 15 og 20 år fra den canadiske byen Toronto. Ungdommenes språkbruk og samtaler ble overvåket, og 30 av de som var med, ble intervjuet av forskerne.

Forskerne fant ut at SMS-språk er nærmere en skriftlig versjon av en samtale enn brev og e-post er. SMS og lynmeldinger har dessuten fått samme sosiale funksjon som telefonsamtaler hadde for tidligere generasjoner med ungdom.

Det ble også avdekket at akronymer som for eksempel "LOL", og tekst som skal uttrykke følelser, for eksempel "ha ha", utgjorde mindre enn tre prosent av teksten i meldingene.

(Kilde: Textually.org, Sci-tech-today.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen