– Smart-TV-er er ikke kjappe nok

Dagens TV-er har en lang vei å gå før de danker ut PC og mobil.

I løpet av et par år har vi fått mange nye utrykk på TV-fronten; LED, Neoplasma, 3D og ikke minst Smart-TV-er.

Dagens nye flatskjermer kan langt mer enn å videreformidle programmer og film fra dekoderen din. Blant annet kan du både surfe, dele innhold og bruke apps på TV-en. Det eneste du trenger er å koble skjermen til internett. Men enn så lenge har disse TV-ene en lang vei å gå før de danker ut PC eller mobiltelefon i sofakroken.

For trege å surfe på

Vi har gjennom det siste året testet ut mange nye TV-er med såkalte smartfunksjoner. De fleste av disse kan brukes til å surfe nettsider. Vår hunger etter nyheter gjør at vi sjekker favorittsidene våre uansett om vi er på bussen eller hjemme i godstolen. Ergo er det ingen dum idé å bruke en TV til dette formålet. For vi tilbringer jo tross alt mange timer foran denne skjermen i løpet av uken.

Men for at vi skal bruke flatskjermen til surfing er det et noen essensielle punkter som per i dag ikke holder mål etter vår mening.

For det første er nettleserne i TV-ene ofte for trege til å hente opp sidene. Et godt eksempel på dette er da undertegnede skulle vise sin gode nabo hvor langt utviklingen på TV-fronten hadde kommet. Etter å ha lest dagens nyheter var tilbakemeldingen fra den aldrende og ikke spesielt teknologinteresserte mannen; – det ser jo praktisk ut, men jeg syns det gikk for tregt.

En annen ting er selve navigeringen når du skal surfe. Det tar lang tid å å taste inn nettadressen med fjernkontrollen. For selv om det går raskere etterhvert som du får knappene inn i fingere, er ikke fjernkontrollen en god erstatning for et tastatur. Det tar lengre tid å taste inn adressene når du eksempelvis må trykke tre ganger på 3-tallet for å få frem bokstaven E. Her hadde støtte for et hvilket som helst trådløst tastatur med USB-tilkobling gjort en bedre jobb. Jeg tipper, og håper, at det kun er tidsspørsmål før produsentene implementerer denne type støtte. Når du først har fått skrevet inn adressen kan denne bokmerkes til senere bruk, og dermed begrense behovet for fjernkontrollen.

Når du først har kommet deg inn på sidene du skal surfe på, blir det å navigere seg fra lenke til lenke på siden faktisk ganske enkelt. Men noen TV-er har en tendens til å henge litt, sånn at du vil oppleve at markøren hopper litt vel langt ned på siden. Til å navigere deg på nettsider har LG laget et spennende produkt, Magic Wand, der du bruker fjernkontrollen på samme måte som Wii-kontroll på flatskjermen. Denne løsningen virker smidig når du skal peke og klikke på lenker. En slik type fjernkontroll kombinert med et trådløst tastatur, vil for min del vært en bra løsning.

For min del gjør nevnte punktene ovenfor at jeg heller fisker frem iPad-en når det er en nettside som skal besøkes fra godstolen.

For få apps

En annen ting som kjennetegner en Smart-TV er muligheten for å bruke apps – fenomenet som har satt sine tydelige spor i mobilens verden. Disse applikasjonene fungerer på mye av den samme måten som på mobiltelefonen din. Vi har testet mange av disse appene fra de forskjellige flatskjermprodusentene, og de har alle en ting til felles – utvalget i apps du kan legge til er nokså beskjedent.

Det er klart at de vanligste appene, som ligger ferdig installerte fra fabrikk, nok dekker manges behov. Men mye av suksessen bak både Android og iPhones populære applikasjonsmarkeder til mobiltelefoner, er muligheten til å velge i mange forskjellige typer apps. Her har fortsatt TV-ene en lang vei å gå. Som regel er kun noen få titalls apps å velge i på de forskjellige applikasjonsmarkedene, når du skal legge til nye apps på TV-en.

Vi har testet en god del av appene som finnes på TV-markedet. Du bruker fjernkontrollen på lik linje som når du surfer. En del av appene blir derfor også litt knotete å bruke via fjernbetjeningen. Men det finnes også en del apper som funker godt. Spesielt enkle spill går greit å bruke.

Ikke bare dårlig

TV-er som har smartfunksjoner er ikke bare elendig. Langt i fra. En av funksjonene jeg har fått sansen for og bruker stadig mer, er muligheten til å dele innhold via hjemmenettverket mitt.

Her har flere av produsentene laget brukergrensesnitt som gjør det greit og enkelt å finne frem til filer du har delt via en PC, ekstern harddisk eller mobiltelefon. Et godt eksempel er Samsung, der du via produsentens Allshare-system enkelt kobler mobilen til flatskjermen. Det finnes jo også gode alternativer som mediespillere og stue-PCer, men i en allerede overlessa stereobenk er muligheten for å kunne sløyfe en enhet kjærkomment. Her er det heller ikke så ille å måtte vente noen ekstra sekunder, slik det er når du surfer sider. Så lenge filmen du streamer fra for eksempel PC-en ikke hakker.

Også et par apps er verdt å merke seg. For eksempel Viaplay, som kan brukes på flatskjermer fra LG og Samsung, kan du se innhold uten å ha en dekoder fra før. Med et aktivt abonnement kan du se film, programmer og sport med kun å koble flatskjermen til internett.

I startgropa

TV-utvikingen har hatt en rasende høy hastighet de siste årene. Smart-TVer er blant de store nyhetene. Og dette utrykket er kommet for å bli også i årene fremover. Enn så lenge er mange av skjermene litt for "tidlig" utviklet. Med det mener jeg at kommende flatskjermer nok vil være betydelig kraftigere og mer tilrettelagt for annen bruk som surfing og apps. For som jeg har vært inne på, går ting for tregt og utviklingen av apps til TV er for beskjeden per dags dato – etter min mening.

Det skal derfor bli interessant å følge den videre utviklingen. For det kan godt hende at TV-en klarer å kapre tronen som det apparatet vi bruker flittigst til å surfe nettsider og bruker til apps.

Jeg tror vel at fildeling og integrering mot andre produkter vil være den funksjonen som vil bli mest brukt. Det er i alle fall det mest positive med Smart-TV-er etter min mening i skrivende stund.

Ole Henrik Johansen
Journalist, Hardware.no

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen