– Setter hengelås på kundene

Mobilkonkurrenten Ipea forlanger at myndighetene tar affære og fjerner hindringen som den urettmessige telefonlåsen utgjør.

– Denne praksisen er ensbetydende med å sette hengelås på kundene. Ved bevisst å vanskeliggjøre fjerningen av operatørsperren, legger de store selskapene hindringer i veien for kunder som ønsker å bytte operatør, sier administrerende direktør i Ipea, Ole Norstad, til Mobilen.no.

Ipea-sjefen raser over fremgangsmåten hvor mobilkundene selv må fjerne sperren på telefonene sine før apparatene kan brukes hos andre mobiloperatører.

Burde vært sendt ut

– Operatørsperren fjernes med en kode, og denne koden burde vært sendt ut automatisk idet bindingstiden er over. I stedet må kundene i dag selv finne fram til koden, enten ved å kontakte kundesørvis eller ved å lete seg fram til kodene på vanskelig tilgjengelige nettsider, konstaterer en misfornøyd Norstad.

Både Telenor og Netcom bekrefter Ipeas fremstilling av de faktiske omstendighetene, men ingen av de to store mobiloperatørene er enige i at dette er et problem.

– Vi ser ikke helt hvorfor vi skal sende ut kodene til kundene våre når de ikke ber om det. Vi ønsker da ikke at de skal forlate oss, sier kommunikasjonsrådgiver Øyvind Vederhus i Netcom.

Han understreker at alt kundene trenger å gjøre, er å oppsøke Netcoms hjemmesider. Der vil de finne koden som åpner mobiltelefonen.

Skryt fra Forbrukerombudet

Telenor konstaterer at de kort og godt ikke vet hvilke telefoner som er låst til dem.

– Bindingstiden er knyttet til abonnementet, ikke telefonen. Derfor kan vi ikke uten videre sende ut koder som åpner telefonene, forteller informasjonssjef Per Aril Meling i Telenor.

Han legger til at Forbrukerombud Bjørn Erik Thon brukte 20 sekunder på å låse opp telefonen da han testet tjenesten, noe som ifølge Meling skal ha fått ham til å omtale løsningen som ”forbilledlig”.

Men dette er ikke egnet til å berolige Norstad hos konkurrenten Ipea.

– Kundene tar for gitt at sperringen opphører idet bindingstiden er over. De blir derfor svært forvirret når det viser seg å ikke være slik og SIM-kortet fra oss ikke virker i telefonene deres. På toppen av det hele ender vi opp med å få kjeft av kundene fordi de tror det er vi som ikke kan sakene våre, sier Norstad.

Vanskelig for de eldre

Han forlanger derfor at Post- og teletilsynet pålegger operatørene å sende ut kodene idet bindingstiden er over. Dette er ifølge Norstad den eneste rettferdige løsningen.

– Ta for eksempel de eldre. Mange av dem er svært uerfarne med Internett, hvis de i det hele tatt har tilgang til det. Er det rimelig at de skal pålegges å oppsøke en nettside for å fjerne en sperre som har gått ut på dato? spør Norstad.

– Hvorfor gjør dere ikke som Talkmore og selv fjerner operatørsperren for kunder som ønsker det?


– Det er en løsning jeg anser for å være uetisk, og den rokker dessuten ikke ved urimeligheten som hefter ved dagens praksis, avslutter Ipea-sjefen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen