- RiksTV må disiplineres
Teknofil

- RiksTV må disiplineres

Konkurransetilsynet har nok en gang vurdert NTVs ønske om å være alene på bakkenettet. De står på sitt og mener nye aktører bør slippe til for å levere TV til deg gjennom antenne.

Vil endre konsesjon
NTV leverte i fjor inn søknad for å endre konsesjonen for bakkenettet. I dagens konsesjon må NTV åpne for at andre aktører kan komme inn på plattformen og få mulighet til å gi deg TV via bakkenettet. NTV mener en slik konkurranse vil gjøre det vanskelig å drive konkurranse mellom bakkenettet og andre plattformer som satellitt, kabel og fiber da det allerede er trangt om plassen for de kanalene som er på plass.


Konkurransetilsynet på sin side mener dagens aktør, RiksTV vil ha godt av konkurranse på plattformen. I en ny rapport står de fast på sin påstand. De mener RiksTV har lagt seg på et høyt prisnivå og leverer et snevert gratis-TV-tilbud.

- Konkurransetilsynet anbefaler derfor at NTVs søknad om endring av konsesjon ikke innvilges. En utlysning av kapasitet vil vise om det er kommersielt grunnlag for to betal-TV-aktører på bakkenettplattformen. Det er nødvendig at det stilles tilstrekkelig kapasitet tilgjengelig ved en utlysning, slit at det stilles tilstrekkelig kapasitet tilgjengelig ved en utlysning, slik at en ny aktør kan etablere et konkurrerende og tilstrekkelig substituerbart produkt til RiksTV. Således er det av stor betydning at de viktigste norske kanalene også er tilgjengelige hos den nye aktøren, skriver konkurransetilsynet i rapporten Konkurransen i Norge - Kringkastningsmarkedene som ble levert for noen uker siden.

Et gode for forbrukerne
Ifølge Konkurransetilsynet vil en ny og uavhengig konkurrent i bakkenettet fort komme forbrukerne til gode. De mener RiksTV i dag har for lite konkurranse for salg til den norske befolkningen.

- Vi ønsker å få inn en uavhengig aktør som kan fungere som konkurrent til RiksTV. Vi kan ikke ta stilling til hvem dette skal være, det må skje via utlysning av ny konsesjon. Men dette er viktig da en ny konkurrerende aktør vil kunne være med å disiplinere RiksTV, forteller rådgiver hos tilsynet Henrik Magnus Lande til Teknofil.Hvem som eventuelt blir konkurrent vil derimot Konkurransetilsynet ikke ta stilling til. De må sklje via en utlysning forteller Lande.

Trangt om plassen
For øyeblikket er NTV sin søknad om endring av konsesjon til behandling hos Samferdselsdepartementet. RiksTV vil ikke kommentere Konkurransetilsynets vurdering før denne er ferdig behandlet. De har derimot tidligere gitt uttrykk for at bakkenettet i dag allerede er trangt. En ekstra aktør vil kunne medføre at RiksTV helt presses ut av markedet da de vil kunne by på færre kanaler.

Om dagens konsesjon følges og en konkurrent kommer inn etter at det analoge nettet slukkes vil RiksTV disponere 14 til 17 kanaler med normal oppløsning eller 2 til 5 HD-kanaler til betal-TV. En konkurrent vil på sin side få tilgang til 9 til 12 kanaler med normal oppløsning eller 2 til 4 HD-kanaler. I dag har RiksTV 24 kanaler tilsammen i sitt tilbud og ingen i HD. RiksTV mener en konkurrerende aktør vil gi lite spillerom for å kunne konkurrere mot andre plattformer, og det er på dette grunnlaget NTV har bedt om endring av konsesjonen.

Viasat vil gjerne inn
Om Samferdselsdepartementet derimot ikke endrer konsesjonen står andre aktører klare på hugget til å gjøre sitt inntog på bakkenettet. Modern Times Group (MTG) Norge, i form av distributøren Viasat, vil gjerne inn på denne plattformen og gi RiksTV konkurranse om kundene.

- Modern Times Group i Norge har helt siden bakkenettet ble planlagt sagt at de vil inn som konkurrent for RiksTV på bakkenettet dersom vilkårene for dette er rettferdige og rimelige. Vi mener NTV må oppfylle sine forpliktelser i henhold til de grunnlagene de søkte om konsesjon på. Et av grunnlagene var at det skulle åpnes for flere aktører på bakkenettet, sier Tor Fuglevik, direktør i MTG Norge.


Ifølge han er det uproblematisk å få plass til en ekstra konkurrent i bakkenettet på tross av at nettet allerede er rimelig fullt. Fuglevik mener søknaden til konsesjon som NTV først skrev tok dette med i beregningen.

- Jeg var selv med og skrev denne søknaden og det ble da oppfattet som uproblematisk å få konkurranse inn i bakkenettet, påpeker Fuglevik.

Vil ikke røpe planene
Fuglevik vil derimot ikke si mye om hvordan han ser for seg et eventuelt tilbud fra Viasat på bakkenettet.

- Jeg kan ikke være for presis angående hva slags innhold vi ønsker å tilby, men basistilbudet med de viktigste kanalene vil være på plass og det vil være et produkt som kan stå i konkurranse med det RiksTV i dag tilbyr, forteller Fuglevik.

Viasat er ikke alene om å vurdere muligheten for å gå inn på bakkenettet. Get kan fortelle at de ikke har noen klare planer, men sier samtidig at de vil vurdere muligheten ved en eventuell konsesjonsutlysning.

Hva er best for forbrukerne?
Det viktigste spørsmålet her er hva som i bunn og grunn vil bli det beste for forbrukerne, og det sentrale spørsmålet er hvorvidt flere aktører vil gi et bedre tilbud på bakkenettet eller om det beste er en aktør som kan tilby større variasjon av TV-kanaler. Forbrukerrådet på sin side er her noe usikre på hva som kan være det beste utfallet i saken.

- Det vi har sagt tidligere angående dette er at det viktigste i denne saken er at ikke en eventuell fremtidig konsesjon auksjoneres bort. Her er det viktig at det er forbrukernes interesser og ikke økonomiske hensyn som styrer. Vi mener dagens konsesjon må følges, men ser samtidig at det her er flere interesser som sliter i forkjellige retninger, påpeker rådgiver hos Forbrukerrådet, Hans Marius Graasvold.Han har ingen formening om hvem som best kan ivareta forbrukerne som konkurrent til RiksTV.

Konkurransespørsmål avgjøres før sommeren
Samferdselsdepartementet er de som til slutt bestemmer om NTVs konsesjon endres eller ikke. Søknad om endring av konsesjon vil bli ferdig i god tid før sommeren lover avdelingsdirektør Jørn Ringslund i Samferdselsdepartementet.

- Det jobbes iherdig med den og den vil definitivt bli ferdig i god tid før sommeren, sier han.

Hva mener du? Tror du TV-seere i Norge vil få bedre tilbud om det kommer inn konkurranse på bakkenettet?

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen