- Rart at Telenor avskriver UMA

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Netcom Øyvind Vederhus. (Foto: Netcom)
Netcoms Øyvind Vederhus. (Foto: Netcom)

Tidligere denne uken lanserte Netcom Norges første UMA-tjeneste, nemlig Home Free.

Dagen etter Netcoms lansering, gjorde Telenor det klart og tydelig hva operatøren synes om UMA-teknologien.

Telenors leder for Nordic Mobile Products i Telenor, Ric Brown, beskrev UMA som kortsiktig og fremdrevet av mobiloperatørene.

- Rart å blåse i UMA

- UMA er lansert i Danmark. Og gjennom det har vi fått bevist at teknologien er stabil og funker veldig godt. Dermed blir det litt rart at Telenor "blåser i" UMA. Så lenge intensjonen deres ikke er å forsvare tradisjonell fasttelefoni, sier Netcoms informasjonsrådgiver Øyvind Vederhus, til Amobil.

Han beskriver Home Free-tjenestene som et stort skritt for Netcom, som for første gang beveger seg utenfor mobilnettet i sine tjenester.

- Det handler kanskje like mye om å posisjonere seg for fremtiden som å gjøre snarlig profitt. Vi kommer til å være her i all uoverskuelig fremtid, og da handler det om å kunne tilpasse seg - og kanskje også være pådriver for - teknologiskifter, sier Vederhus.

- Vi kommer med mobil IP-telefoni

Telenor har imidlertid ikke avskrevet mobiltelefoni over internett. Operatørens infomasjonssjef, Anders Krokan, lover dyrt og hellig at Telenor vil komme med mobiltelefoni over internett.

I stedet for UMA har Telenor sett seg ut en annen teknologi for mobiltelefoni over internett, nemlig IP Multimedia Subsystem (IMS), som er basert på Session Initiation Protocol (SIP).

Les mer om SIP »

- Et utvalg kunder har testet ut løsningen vi går for, og vi justerer produktet vårt på bakgrunn av tilbakemeldinger fra kundene. Vi går nå inn i andre testfase av vår løsning, og gjør stadige forbedringer for å levere et fullverdig produkt, sier Krokan.

Per i dag er det flere mobiltelefoner i Norge som støtter IMS og SIP enn UMA. Foreløpig er det bare Nokia 6086 som har UMA-støtte, mens deriblant alle mobiltelefoner som kjører Windows Mobile og har Wi-Fi-støtte skal ha støtte for SIP. Neste år vil det sannsynligvis komme flere telefoner til Norge med UMA-støtte.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen