- Politiet ufarliggjør overvåkning

Sjef for økokrim, Einar Høgetveit, og sjef for Kripos, Odd olsen Ingerø, skriver i dag i en kronikk i Aftenposten at det norske politiet er avhengige av datalagringsdirektivet. De mener kritikerne av direktivet har dårlige argumenter mot å innføre datalagring av det norske folket. Datatilsynet mener derimot politiet stiller med dårlige kort.

Les også: Alt om Datalagringsdirektivet.

- Lite opplysende kritikk
I kronikken skriver sjefen for Økokrim og sjefen for Kripos at det norske politiet er avhengige av datalagring. De mener tilgang til slike bevis er en nødvendighet for å kunne utføre politiarbeid. Ifølge dem er kritikerne av direktivet lite rasjonelle.

- Direktør i Datatilsynet, Georg Apenes, er en iherdig motstander av å implementere direktivet i Norge. Han mener direktivet er et uttrykk for det han kaller "totalitært svermeri". Dette er kanskje elegant retorikk, men er vel ellers lite opplysende, skriver de i sin kronikk.

Forsøker å ufarligjøre overvåkning
Datatilsynet på sin side mener politiet viser lite innsikt med sin argumentasjon. Ifølge deres syn forsøker politiet å ufarliggjøre et meget viktig spørsmål.

- Denne kronikken er i stor grad gjentakelse av tidligere argumenter. Politiet forsøker igjen å ufarliggjøre datalagring og viser ingen prinsipiell tilnærming til saken. De viser til at vi allerede har mange former for overvåkning her i landet og mener datalagringsdirektivet ikke utgjør noe nytt. Om vi godkjenner slike argumenter i forhold til datalagring, så er det all grunn til å spørre om hvor de vil stanse, sier informasjonsdirektør hos Datatilsynet, Ove Skåra, til Teknofil.

Les også: Demokratiet er i krise.


informasjonsdirektør hos Datatilsynet, Ove Skåra, mener politiet forsøker å ufarligjøre Datalagringsdirektivet.

I utgangspunktet er Datatilsynet usikre på om kronikken skal kommenteres, det er nemlig lite nytt i forhold til tidligere argumenter politiet og justisdepartementet har lagt på bordet for å få vedtatt en lov om datalagring. Datatilsynet mener det likevel er grunn til å bemerke at politiets argument om at Datalagringsdirektivet ikke representerer noe nytt ikke stemmer.

- De argumenterer med at slike data allerede lagres i dag ut fra faktureringshensyn. Derimot vil Datatilsynets utfordring bli langt større om slike data skal lagres ved lov. Det er ille at vi i dag ikke klarer å sikre at det er god sikkerhet og rutiner rundt slik lagring. En slik lov om lagring vil medføre et nytt og betydelig problem for å sjekke at informasjonen sikres og at det er gode rutiner på plass ved slik lagring. Dette er ikke politiets rolle og er derfor en side av saken de ikke er villige til å se, påpeker Skåra.

Les også: Dine meldinger lagres ulovlig.


Om Datalagringsdirektivet innføres blir det Datatilsynets rolle å sjekke at den lagrede informasjonen ikke misbrukes. De ser ikke frem til en slik oppgave.

God økonomisk prioritering?
Han mener dessuten det ville vært interessant å se hvor interessert politiet og justisdepartementet ville vært i datalagring om de selv måtte betale for moroa. Det er beregnet at datalagringsdirektivet vil koste 250 millioner årlig å gjennomføre, og teleoperatørene har sagt klart ifra at denne regningen vil havne hos forbrukerne.

- Det spørs om Justisdepartementet ville syns dette var en god prioritering om de måtte betale av egen lomme. Vi syns IKT-Norge har en glimrende forslag når de ber teleoperatørene spesifisere slike utgifter som "overvåkningsavgift" på fakturaene til sine kunder, sier Skåra.


Om Datalagringsdirektivet innføres vil du måtte betale for å overvåkes.

Ønsker diskusjon velkommen
Derimot er Datatilsynet og Politiet enige på et område. Det trengs ikke noe EU-vedtak for å innføre et Datalagringsdirektiv i norsk lov og en diskusjon om dette bør absolutt tas mener begge parter.

- Om regjeringen virkelig ønsker lovpålagt datalagring, så bør dette diskuteres åpent, avslutter Skåra.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen