- PC-en er snart historie

Alternativ tekst mangler

Smarttelefoner kan i dag erstatte mange av funksjonene du har på en PC. Men vil smarttelefonene erstatte PC-en helt? Det mener Symbian.

På Symbian-messen i London kom det frem en del kvasse sitater fra programvareselskapet om temaet.

Bloggeren Michael Mace har samlet utsagnene i bloggen sin, der han jevnlig skriver om mulighetene til smarte mobile enheter.

- Om fem år vil du lure på hvorfor du skulle trenge en PC i det hele tatt, sa John Forsyth, Symbians markedssjef.

- PC-en, slik vi kjenner den i dag, vi snart dø. Den vil erstattes av den kontinuerlig veksende kravet for smarte mobile enheter, uttalte en talsmann for Symbian til ITPro.

- Mobiltelefonen vil bli det neste betydelige internett-fenomenet, skrev Symbian i en pressemelding.

Mace har lite til overs for kommentarene. Han mener at smarttelefoner og PDA-er vil fungere parallelt med PC-er i en lang årrekke, mens begge blir bedre på sine felt.

Bloggeren mener at PC-ens tastatur og mus, den store skjermen og all minnekapasiteten er der fordi en PC må manipulere ord, bilder, numre i form av regneark, tekstdokumenter, presentasjoner, grafikk og databaser.

- Dette er grunnen til at alle forsøk på å lage billigere PC-er med færre funksjoner har feilet. Fjerner man verktøyene for produktivitet, vil ikke folk kjøpe produktet, fastslår Mace.

Mobile enheter har sitt eget nytteområde, mener bloggeren.

- Mobile enheter er rett og slett laget for en annen type bruk. De er laget for å behandle informasjon og kommunisere mens du farter, skriver Mace.

Han tror også at internett på sikt vil bli den dominerende platformen for både PC og smarttelefoner, og at brukerne til sist ikke vil ofre særlig mye tanker på hva slags enhet de bruke for å komme seg på nett.

For at en smarttelefon skal erstatte PC-en må den ha de samme funksjonene. Det må være like enkelt å skrive og redigere tekst, bruke regneark, redigere bilder, redigere presentasjoner og arbeide med store databaser som på en PC. Til det mener bloggeren at du trenger en god del som i dag ikke har plass på en mobiltelefon eller PDA:

  • Stor foldbar fargeskjerm
  • Et fullt tastatur i full størrelse eller en perfekt stemmegjenkjenning
  • En pekeenhet som er bedre enn en femveis navigasjonstast
  • Masse minne
  • En rask prosessor

Den foldbare fargeskjermen er under utvikling, men mange år unna, påpeker Mace. Stemmegjenkjenning til PC blir bedre og bedre, men krever en masse prosessorkraft og minne.

I tillegg mener bloggeren at enheten må ha et operativsystem som lar deg bruke dine gamle programmer selv om operativsystemet kommer i en ny versjon.

I dag er det nemlig slik at langt ifra alle programmene du har kjøpt til den gamle mobiltelefonen din, fungerer på den nye. Vi nevner for eksempel overgangen til Symbian Series 60 3rd Edition.

Så da gjenstår det å se om Mace er inne på noe, eller om Symbian får rett i sine påstander og vi har kastet vår siste PC på dynga i 2011. Hva tror du?

(Kilder: Mobile Opportunity)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen