– PC-en er på ingen måter død

Det vi ser er en vridning i formfaktor, sier Intel.

IDF, eller Intel Developer Forum, er behørig over. Vi har fått presentert høydepunktene fra IDF av Jan Östling, Solution Specialist hos Intels nordiske avdeling. Han kan raskt avkrefte at det kommer noen revolusjonerende nyheter i dag, alle de store lanseringene fant sted på IDF. Men, høydepunktene går han gjerne gjennom.

Trenden de siste årene har vært en voldsom vekst i mengden med informasjon som ligger ute på internett. Bare til YouTube alene lastes det nå enorme mengder data. Slikt merkes. Brukermassen har beveget seg mer og mer over på multimedia de siste årene, og dette betyr et økt krav til prosesseringskraft ute hos den gjengse bruker. For å øke prosesseringskraften trenger man, litt forenklet, flere transistorer. Og det har vi fått. Östling og resten av Intel forventer en tohundredobling i de kommende ti årene.

Östling vil sette det enda mer på spissen og sier at for å sette det enda mer i perspektiv ble det produsert flere transistorer enn riskorn i verden, og transistorene var også billigst. Intel laget faktisk i 2010 transistorer tilsvarende 10 milliarder per eneste innbygger i verden.

Dette bringer oss inn på tikk-takk-konseptet til Intel, som også omtales som tick tock. Annethvert år er et tick der det legges vekt på å forbedre fabrikasjonsteknologien. I mellom der kommer tock-år, hvor prosessorens mikroakitektur eller innvendige struktur redesignes for å dra nytte av nye idéer og teknologier. Den kommende Ivy Bridge er for eksempel er krympning av Sandy Bridge. Innen et par år skal Intel også ha kommet seg ned på 14 nm-produksjonsteknologi.

Post PC?

Kritiske røster hevder at vi allerede er i en post PC-tid, men Östling synes det blir å trekke det litt for lang. Vi har nye formfaktorer, helt klart. Men PC-en er på ingen måter død. Det som virkelig øker i et ellers stillestående marked er alt-i-ett-maskinene og lette bærbare. Totalt går det ut rundt en million PC-er på markedet hver dag i hele 2011.

Ivy Bridge
Ivy Bridge

For å tekkes ønsket om små og lette bærbare ble konseptet Ultrabooks unfanget. Dette er bare en samlig formkrav, så er det opp til produsentene hvordan dette løses. Flere Ultrabooks er ventet ut på markedet i år. Asus, Acer og Toshiba skal alle ha bekreftet sine modeller. Lenovo vil også være med på leken. De andre, store produsentene, kommer nok etter til neste år når Ivy Bridge kommer. Intel er ikke spesielt beskjedne her, rundt 40 prosent av markedet regner man med at vil tilhøre Ivy Bridge og Ultrabooks i løpet av 2012. Formkravene synes akseptert av bransjen, og er som følger:

  • Tynnere enn 20 mm
  • Lettere enn 1,4 kg
  • Batteritid 5 til 8+ timer
  • Under 1000 USD for basismodell
  • Intet optisk drev
  • SSD i stedet for HDD
  • Intel Sandy Bridge CULV eller nyere prosessor

Apple var først ute med sin MacBook Air, men det er nok mange produsenter som har drømt om noe tilsvarende tidligere, uten at teknologien har vært helt på deres side. Nå er det i alle fall mer eller mindre fritt frem for alle som vil.

Östling legger videre vekt på at man ikke skal regne med spesielt rå ytelse fra en Ultrabook. Tradisjonelle bærbare datamaskiner vil fremdeles ha mer krefter, men da med en vesentlig høyere vekt og større formfaktor.

Sikkerhet i fokus

Intel har kjøpt MacAfee. MacAfee er mest kjent for sin sikkerhetsprogramvare, og det er naturlig nok den Intel ville ha. Det som er spennende herfra er DeepSAFE-teknologien, en programvare som Intel vil legge inn mellom maskinvare og operativsystem. Dette innebærer at maskinen er beskyttet før oppstart og at ondsinnet programvare vil få vanskeligere levevilkår. DeepSAFE vil ikke være aktivert som standard, men er noe som man skal kunne aktivere i etterkant.

Videre ser Intel for seg en rekke spennende sikkerhetstiltak for bedriftene. Östling forteller oss blant annet at de ser for seg en løsning der maskiner vil kunne låses om de ikke er i bruk på en viss tid. For å låse opp maskinen blir man nødt til å ringe inn til helpdesk, slik at de kan gi deg en kode. I tillegg vil man kunne ringe inn til helpdesk om maskinen er forsvunnet, hvorpå de kan sende et signal til maskinen som gjør den ubrukelig med en gang den kommer på nett igjen. Dette kjøres i maskinvare, slik at det ikke hjelper å sette inn en ny SSD eller HDD. Atter en annen ting kan være å låse enkelte tjenster mot spesiell maskinvare. Her kan du sette opp slik at bare hjemmemaskinen din skal fungere mot nettbanken, dermed går du klar over alle phisingforsøk fra mellommenn. Disse sikkerhetstiltakene er selvfølgelig ikke aktivert som standard, men er noe bedrifter kan kjøre om de selv ønsker det.

En fremtid i mobiltelefoner?

Östling avslutter det hele med å summere opp satsningen på mobiltelefoner. Enn så lenge er det lite som er klart fra Intel. Det som derimot er klart er at man ønsker å få til noe her, og at 2012 kan være året da dette skjer. Googles melding om at Android optimaliseres mot Intel skapte et ikke så rent lite brus i salen under IDF.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen